Ceva foarte grav se intampla in Occident: ceva ce ar putea ameninta lumea intreaga. Este vorba de un scenariu pe care din pacate l-am mai vazut. Intre 2002 si 2003 guvernul american si cel britanic au inscenat o rusinoasa comedie incercand sa convinga lumea intreaga ca Irakul lui Saddam Hussein ar fi in posesia unor periculoase arme secrete de distrugere in masa. Era incredibil insa cine a avut capacitatea de a intelege si de a obtine informatii precise isi dadu imediat seama ca era vorba de o colosala si infama minciuna. Dar mass-media insista, politicienii erau deja decisi sa urmeze dorinta sinistrului domn Bush: rezultatul a fost un razboi si o ocupatie care se mentine.
Sapte ani dupa ne aflam tot acolo: scenariu asemanator si aceleasi minciuni. Victima fixata acum este Iranul. Sa speram ca declaratiile politicienilor si a mass-mediei nu vor conduce la ceva asemanator incurcaturii irakiene: de data aceasta ar fi mult mai grav.
Republica Islamica Iran este o societate foarte complexa, care cu siguranta nu este condusa de un regim totalitar, ci de un sistem asemanator mai degraba unei republici proto-sovietice controlata de un “senat” de teologi-juristi. Nascuta printr-o rupere violenta ce a sustras Statelor Unite cel mai sigur si cel mai fidel aliat-subordonat acum 30 de ani, si facand tabula rasa cu importantele interese petrolifere occidentale, Republica Islamica Iran este adversara super-puterii americane: din moment ce identifica in Israel principalul suport al politicii americane in Orientul Apropiat, Iranul dusmaneste si pe acest ultim stat. Fara indoiala guvernul iranian actual abuzeaza de puterile sale – incepand de la pedeapsa capitala – si nu respecta nici un drept al persoanei umane. Nu este unicul stat care face anumite lucruri murdare (unele drepturi nu sunt respectate nici in ilegala inchisoare americana de la Guantanamo): dar le face si drept urmare Iranul trebuie denuntat in mod decis. Acest aspect nu diminuiaza faptul ca lumea occidentala (europeana) este informata total eronat asupra Iranului.
Sa prezentam pe scurt cele patru capete de acuzare ce se aduc in mod regulat guvernului lui Ahmedinejad: se face vinovat de grave fraude electorale si de represiune dura a opozitiei; ameninta si programeaza un atac asupra Israelului cu intentia de a-l distruge; se inarmeaza nuclear; risc de izolare internationala si embargo economic accentuat cu repercusiuni asupra populatiei iraniene. Este vorba de patru calomnii, chiar daca se bazeaza toate pe un sambure de adevar.
Regimul iranian poate sa nu placa, dar nu are posibilitatea si poate nici intentia de a construi arme nucleare si oricum nu se afla deloc intr-o pozitie de absoluta izolare diplomatica ( are acorduri economice cu anumite state printre care cele mai importante cu Rusia, China, Siria, Venezuela si Turcia). Dar atunci de ce SUA se preocupa intr-atat de Iranul lui Ahmedinejad incat face amenintari explicite. Arma atomica, drepturile omului si amenintarile la adresa Israelului nu au nici o legatura. Este vorba de modesta localitate Krish din Golful Persic, pe care iranienii au ales-o ca sediu pentru o viitoare retea de schimbrui petrolifere ce ar duce la crearea unui “cartel” ce s-ar folosi de euro si nu de dolar ca unitate monetara. Aceasta este bomba nucleara iraniana de care se tem cu adevarat americanii.
Si atunci sa ne imaginam un posibil si din pacate probabil viitor. Razboiul, se stie, este o afacere profitabila: ar fi interesate puternice lobby-uri industriale si financiare internationale; razboiul a ramas unica activitate productiva americana; comenzile vor fi reinnoite si arsenalele (militare) golite pentru a fi din nou umplute; apoi sunt generalii americani; fundamentalistii crestini, evrei si musulmani-suniti care de-abia asteapta sa sara in spatele demonului şiit.
Daca nu ne salveaza dublul “veto” ruso-chinez din cadrul Consiliului de Securitate al ONU (dar oricum ar fi deajuns ca NATO, precum in 2001 in Afghanistan sa atace si ONU ar secunda), sau un “NU” decis al israelienilor care – spre diferenta de guvernul lor – nu si-au pierdut capacitatea de rationare si vocea ce ar putea conta in fata opiniei publice mondiale, agresiunea asupra Iranului va fi probabil facuta. Ar fi mult mai usora decat cea asupra Irakului din 2003: sunitul si “laic-progresistul” Saddam putea conta pe multi prieteni in SUA, in Europa si in lumea musulmana, prieteni de care Iranul fundamentalist si şiit nu dispune.
Traducere si adaptare dupa revista Diorama Letteraio
Titlul original: Il caso Iran
Sursa: Foaia Nationala