Geoana si Lazurca au consfintit sacrilegiile lui Voronin si Lupu de la Manastirea Curchi. FOTO/VIDEO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Geoana si Lazurca au consfintit sacrilegiile lui Voronin si Lupu de la Manastirea Curchi. FOTO/VIDEO/INFO

Va informam ieri ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, al doilea om in stat, a efectuat in cadrul vizitei sale de lucru in Republica Moldova, desfasurata intre 28 si 29 ianuarie a.c., si un ciudat pelerinaj la “complexe manastiresti” de protocol, aflate sub jurisdictia Patriarhiei Moscovei, evitand insa sa treaca si pe la Mitropolia Basarabiei ce tine de Patriarhiei Romaniei. Gafa este cu atat mai mare cu cat Mitropolia romaneasca se afla sub un permanent atac din partea autoritatilor moscovite, cu sau fara acoperire bisericeasca. Poate sio de aceea, tot saptamana trecuta, Mitropolitul roman Petru l-a primit în audienţă, la cerere, la sediul Mitropoliei Basarabiei din Chişinău, pe domnul Michael Mates, prim-secretar şi consilier pe probleme politice şi religioase al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova…

Misteriosul si sinuosul traseu abordat de Geoana in Moldova pentru a vizita fiefuri ale protipendadei securistice filo-ruse, lasa loc speculatiilor privind aceste opriri. O situatie reclamata de presa basarabeana, privind sacrilegiile antiromanesti ale comunistilor, la una dintre manastiri, amplifica impardonabil gafa cuplului Geoana-Lazurca, pelerini de ocazie pe urmele lui Voronin si Lupu (vezi Video mai jos).

De mana cu ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, care a declarat public ca se spovedeste la preotul rus Pavel Borsevschi, cunoscut pentru actiunile sale antiromanesti, Mircea Geoana s-a inchinat la doua manastiri confiscate de Mitropolia ce tine de Rusia, Capriana si Curchi, transformate de comunisti in resedinte de lux pentru politicienii nomenclaturisti de la Chisinau. Cele doua “complexe manastiresti” au fost restaurate chiar de catre firma lui Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin, iar fostul presedinte a supervizat personal lucrarile de reconstructie (foto sus si stanga). Dealtfel, la Curchi, unde Mircea Geoana a poposit mai mult, Voronin sustine ca l-a intalnit prima oara pe oligarhul Vlad Plahotniuc, care a contribuit la randul sau la renovare, adus fiind de Marian Lupu, pupilul lui Voronin si actual presedinte interimar al Republicii de la Chisinau, fiind chiar si decorat pentru marinimia sa. Parca pentru a demonstra ca stabilimentele manastiresti sunt folosite doar ca baze pentru extinderea si consolidarea influentei rusesti, comunistul Voronin si-a aratat dragostea pentru Curchi aducand de la Moscova, la una din ultimele sale vizite oficiale in calitatea de presedinte, un cadou primit de la patriarhiul Kirill al intregii Rusii. Este vorba de o vaza pe care fostul demnitar comunist i-a inmanat-o arhimandritului Siluan, staretul Manastirii Curchi, mentionind ca “acest cadou pretios vine sa confirme o data in plus binecuvantarea de care se bucura credinciosii din Republica Moldova din partea Inalt Prea Sfintitului Kirill”. La randul sau, dupa cum informa la vremea respectiva organul informativ Moldova Suverana, “Arhimandritul Siluan a exprimat recunostinta Presedintelui Vladimir Voronin, calificind acest gest drept un simbol al unitatii eforturilor autoritatilor bisericesti si laice in consolidarea si dezvoltarea spiritualitatii cetatenilor, in mentinerea pacii si intelegerii reciproce”.

Poposind la Curchi, impreuna cu ambasadorul Lazurca, finul ministrului de Externe Baconschi, fostul diplomat Geoana a lasat inscris in Cartea de onoare a manastrii urmatoarele randuri: “Cu emoție și evlavie am vizitat acest lăcaș sfânt, mărturie a rezistenței credinței noastre ortodoxe în timp, imperii și istorie. Nici un efort nu este prea mare pentru ca și generația noastră să-și aducă contribuția pentru regăsirea întregii sale splendori și influența. Nici un interes injust sau egoist nu trebuie să ne tulbure conștiința și credința în valorile noastre perene.”

Oare la ce “rezistenta a credintei noastre ortodoxe” se refera al doilea om in statul roman, cand, dupa cum informa Jurnalul de Chisinau inca de anul trecut, la indicaţia comuniştilor Voronin si Lupu, si pe banii lui Plahotniuc, în timpul lucrărilor de restaurare a Manastirii Curchi a fost distrusa pictura murală cu portretul Regelui Mihai I şi al patriarhului Miron Cristea, precum şi o inscripţie datând din perioada celui de-al doilea război mondial, in care erau consemnati ctitorii romani si greutatile intampina de monahi sub bolsevici? Toate acestea sub atenta supraveghere amabilei gazde a celor doi oficiali romani, rotofeiul Siluan. Oare Geoana n-a auzit de internet, daca incultura sa doare? Dar cultul ambasador Lazurca, care se presupune ca reprezinta si apara interesele Romaniei? Faptul ca nu a protestat pana acum la acest sacrilegiu, ba mai mult, se perinda in tururi pravoslavnice, brat la brat cu arhimandritul rusofil responsabil de blasfemie, vorbeste de la sine… Oare ce Departament National Antitradare ar trebui sa se autosesizeze in acest caz? (VR)

Jurnalista Svetlana Corobceanu relateaza: Deşi în 2005 o comisie de experţi din cadrul UNESCO a remarcat importanţa restaurării picturilor murale din cadrul lăcaşelor sfinte de pe teritoriul complexului monastic Curchi, pornirile antiromâneşti ale fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin, s-au dovedit a fi mai puternice. Printre picturile distruse în perioada în care acesta patrona lucrările de restaurare, a fost şi fresca în care erau reprezentate portretele ultimilor ctitori ai catedralei Naşterea Maicii Domnului: Regele Mihai I şi patriarhul României Miron Cristea. Totodată, la indicaţia comuniştilor, în 2008, a fost distrusă placa de deasupra uşii la intrarea în catedrală, o mărturie a evenimentelor produse pe teritoriul mănăstirii în timpul celui de-al doilea război mondial.

În inscripţia, care a supravieţuit perioadei sovietice, aflată deasupra intrării în catedrală se spunea: “Această sfântă biserică cu hramul Naşterea Maicii Domnului ziditu-s-a în anul 1864, pe locul vechii biserici a monahului Ioan Curchi, ctitorul mănăstirii. Năvălind însă păgânii bolşevici în anul 1940 peste Basarabia, au pustiit mănăstirea şi au dat foc bisericii acesteia, dar milostivindu-se Dumnezeu, armatele româneşti, cu ajutorul sfintei cruci, gonit-au păgânătatea şi astfel biserica a fost înnoită pictându-se pe de-a-ntregul în zilele marelui rege Mihai I şi conducătorul statului fiind mareşalul Ion Antonescu, arhipăstor al Chişinăului Înalt Preasfinţitul Efrem Tighineanul, guvernator al Basarabiei centrale Olimp Stavrat, iar stareţ al Sfintei Mănăstiri Curchi, protosinghel Teofilact, anul 1943, septembrie 8”.

Acoperite cu vopsea neagră de sovietici

Potrivit slujitorilor bisericii, în timpul celui de-al doilea război mondial, ostaşii sovietici au dat foc bisericii, incendiu care a distrus pictura de pe pereţi. După un puternic bombardament, din cele patru clopotniţe ale catedralei s-au păstrat doar două. Pictura catedralei s-a făcut în 1943 cu ajutorul regelui Mihai I al României, care, înainte de devastarea din ‘40-’41, a vizitat în câteva rânduri mănăstirea. În 1943, la încheierea reparaţiei, are loc sfinţirea catedralei, tot de atunci datând şi picturile ce i-au imortalizat pe noii ctitori ai locaşului. Se zice că, la venirea Maiestăţii Sale, ţăranii din localităţile din preajmă au aşternut covoare pe tot drumul de la Orhei până la Curchi.

În perioada 1959 – 1992, atât timp cât aici s-a aflat spitalul republican de psihiatrie, chipul regelui şi al patriarhului care se aflau de o parte şi de alta a uşii de la intrarea în soborul mănăstirii, au fost vopsite, la indicaţia autorităţilor, cu vopsea neagră. Din 2002, Complexul Monastic Curchi a fost transmis în gestiunea Bisericii Ortodoxe din Moldova, ce tine de Patriarhia Rusiei.

În dizgraţia lui Voronin

Preotul Onofrei, unul dintre ghizii de la Mănăstirea Curchi, ne spune că tencuiala cu vechile fresce a fost înlăturată în 2008, arhitectul Evgheni Smolin motivând starea avansată de degradare a acesteia. Inscripţia de pe placa de deasupra uşii era insa lizibilă şi în stare bună. Preotul ne spune că deşi slujitorii mănăstirii n-au protestat, au discutat aprins între ei acest subiect. „Valoarea şi importanţa istorică a picturilor murale şi a inscripţiei dispărute este incontestabilă. Chiar dacă lipsesc portretele celor doi ctitori noi continuăm să pomenim astăzi numele lor în discursul nostru adresat pelerinilor”, a spus el. Potrivit preotului, pe moment, pereţii bisericii sunt tencuiţi şi pregătiţi pentru a fi pictati. Dânsul nu cunoaşte care ar fi proiectul noii fresce murale. (Dar ni-l putem inchipui tinand cont de cine plateste “restaurarea”)

„Picturile murale puteau fi restaurate”

Arhitectul Eugen Bâzgu, restaurator şi cercetător în cadrul Ministerului Culturii, a declarat pentru JURNAL că imaginile picturilor murale care îi reprezintă pe Regele Mihai I şi patriarhul Miron Cristea se păstrează în mai multe arhive şi ele mai pot fi reproduse. „Nu poţi lua dreptul de ctitor unei persoane, este un sacrilegiu. Problema legată de aceste picturi a apărut acum vreo doi ani, odată cu necesitatea consolidării edificiului catedralei. Personal, fiind angajat al Ministerului Culturii, am trimis o scrisoare stareţului mănăstirii în care permiteam consolidarea edificiului cu condiţia că vor fi păstrare picturile murale, care nu erau într-o stare atât de rea. Din punct de vedere tehnic, nu prezenta o problemă restaurarea acestora. Personal consider că pot fi şi trebuie reproduse picturile celor două mari personalităţi, ctitori ai acestei mănăstiri, pentru că reprezintă o parte importantă a istoriei noastre”, a mai spus expertul.

Mitropolia Moldovei tace

Solicitat de JURNAL, Sergiu Ciocanu, şeful Direcţiei Patrimoniu al Ministerului Culturii, ne-a spus la rândul său că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, Mitropolia Moldovei, responsabilă de administrarea complexului monastic, trebuie să coordoneze proiectul de reconstrucţie şi restaurare cu Ministerul Culturii.

Până în prezent însă nu au primit niciun document vizavi de picturile care vor fi efectuate aici. „Pot doar să vă spun că după ce a vizitat Complexul monastic Curchi, o comisie de experţi UNESCO, din care făceau parte şi pictori, au remarcat în raportul lor necesitatea păstrării acestor picturi şi au dat recomandări să fie restaurate”, a precizat el.

Amintim că reconstrucţia Mănăstirii Curchi a fost patronată de ex-preşedintele Vladimir Voronin, iar lucrările au fost efectuate de firma de construcţii Glorinal, firmă despre care presa a scris în repetate rânduri că ar aparţine lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte comunist.

Svetlana Corobceanu / Jurnal.md


Geoana si Lazurca pe urmele lui Voronin si Lupu la Curchi
Încărcat de ZiaristiOnlineTV. – Up-to-the minute news videos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.