Cum a decurs Procesul Kossuth si UDMR vs Romania. Interviu cu avocatul Ioan Sabau Pop: "Atmosfera a fost foarte tensionata" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cum a decurs Procesul Kossuth si UDMR vs Romania. Interviu cu avocatul Ioan Sabau Pop: “Atmosfera a fost foarte tensionata”

“AM AVUT IMPRESIA CA S-AU FACUT PRESIUNI POLITICE ASUPRA COMPLETULUI DE JUDECATA”

Luni, 28 martie 2011, Curtea de Apel Craiova a dat castig de cauza romanilor care se lupta de aproape sase ani impotriva unei hotarari ilegale si imorale a administratiei PDL-UDMR din Targu Mures de a schimba numele strazii eroilor Calarasi cu cel al criminalului de romani Lajos Kossuth, inamicul direct al lui Avram Iancu. Solutia data de Curtea de Apel Craiova, spre cinstea oltenilor din Bania lui Mihai Viteazul, este: “Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant a apărătorului recurentului pârât şi excepţia nulităţii recursului. Respinge recursul. Admite cererea de intervenţie accesorie. Irevocabilă.

Practic, autoritatile de la Targu Mures sunt obligate sa refaca actele cetatenilor de pe strada denumita ilegal “Kossuth”, pe banii administratiei, si sa dispuna inlaturarea tuturor placutelor si insemnelor care fac referire la acest nume, atribuit in dispretul romanilor si al Legilor Romaniei.

Ziaristi Online, care a sustinut Scrisoarea Deschisa contra agresiunii UDMR si a urmarit cazul Kossuth contra Romaniei si a prezentat, in exclusivitate, Intampinarea si Concluziile scrise prezentante instantei de la Craiova de catre avocatul romanilor, prof univ dr Ioan Sabau Pop, reproduce astazi si un interviu cu acesta, realizat de Cuvantul Liber din Targu Mures. Maestrul Ioan Sabau Pop reprezinta si Institutia Prefectului – Judetul Mures in procesul retrocedarii padurilor grofilor maghiari si crede ca cei care au adoptat legile retrocedarii au comis un act de tradare nationala.

“Romanii sa fie mai atenti la ce se voteaza in Consiliul local!”

Interviu cu domnul avocat prof. dr. IOAN SABAU-POP

– Domnule prof. dr. Ioan Sabau-Pop, in sfarsit targumuresenii care locuiesc pe strada Calarasilor pot rasufla usurati, pentru ca nu trebuie sa isi schimbe adresele. Cum a decurs procesul “Calarasilor vs. Kossuth”, la Curtea de Apel Craiova?

– Iata ca, dupa un proces care a durat peste 5 ani, am reusit sa anulam definitiv si irevocabil Hotararea nr. 255/13.10.2005 a Consiliului Municipal TarguMures, prin care s-a decis schimbarea denumirii strazii Calarasilor in Kossuth Lajos. Acum, primarul este obligat sa se conformeze si sa dea dispozitie ca toti cei care si-au inscris in ultimul timp adresele pe strada Kossuth Lajos sa revina in legalitate. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, Sectia de Contencios Administrativ, ca urmare a acceptarii cererii de stramutare depuse la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre avocatul Kerekes Karoly, in numele Consiliului Municipal Targu Mures. Procesul s-a judecat in data de 21 martie a.c., ocazie cu care eu am pledat in favoarea pastrarii Sentintei nr. 809, din 28 noiembrie 2008, a Tribunalului Mures, prin care Hotararea nr. 255/13.10.2005 a fost anulata, si a respingerii recursului inaintat de Kerekes Karoly.

– In ce atmosfera s-a desfasurat sedinta respectiva?

– Am fost foarte surprins sa constat ca pentru judecarea acestui proces erau prezente mai multe forte de ordine, eu am fost verificat la intrare inclusiv in geanta, iar atmosfera a fost foarte incarcata si tensionata. Completul de judecata era de o sobrietate exagerata, vizibil afectat de raspunderea fata de aceasta cauza. Recunosc ca, in timpul pledoariei, am avut suspiciuni cu privire la faptul ca asupra judecatorilor s-au facut presiuni politice de catre UDMR, iar aceste suspiciuni se bazau pe realitatea ca eu am fost intrerup de cel putin patru ori, pe cand partea adversa a fost ascultata cu mare atentie. In aceste conditii, am cerut amanarea pronuntarii, astfel incat sa pot depune concluzii scrise.

– Aveau importanta aceste concluzii scrise?

– Bineinteles, intrucat completul avea posibilitatea sa cunoasca toate amanuntele legate de aceasta cauza, intreaga evolutie procesuala. Eu, ca avocat al partilor care au contestat schimbarea denumirii strazii Calarasilor in Kossuth Lajos, respectiv dr. Ioan Sita, consilier municipal, Uniunea “Vatra Romaneasca”, Partidul Romania Mare, Filiala Mures, Societatea Cultural-Patriotica “Avram Iancu”, Filiala Mures, si Societatea Culturala si de Atitudine Civica Transilvana “Glasul Motilor” din Romania (aceasta din urma introducand cererea de interventie accesorie doar la nivelul Curtii de Apel Craiova), am tinut ca in concluziile scrise sa aduc si argumente istorice, dar si sa punctez argumentele juridice care impuneau pastrarea deciziei Tribunalului Mures.

– Targumuresenii cunosc argumentele istorice, dar despre ce argumente juridice este vorba?

– In primul rand, am invocat lipsa calitatii de reprezentant legal a avocatului Kerekes Karoly, intrucat acesta nu a fost desemnat in conditii legale si strict procedurale. Kerekes Karoly nu a fost mandatat de Consiliul Municipal Targu-Mures sa declare recurs, ceea ce inseamna ca nu avea calitatea de reprezentant legal, la dosar neexistand o imputernicire data in acest sens. De asemenea, am reamintit faptul ca la adoptarea Hotararii nr. 255/13.10.2005, Consiliul Municipal nu a respectat avizul negativ al Comisiei judetene pentru atribuirea denumirilor de strazi, iar acest aviz era obligatoriu, pentru ca aceasta comisie era una externa. Apoi, am invocat faptul ca proiectul de hotarare a fost introdus in regim de urgenta, ca o surpriza inselatoare, nefiind discutat in prealabil, iar consultarea publica a lipsit. Oricum, important este faptul ca recursul formulat de Kerekes Karoly a fost respins de Curtea de Apel Craiova, iar targumuresenii care locuiesc pe strada Calarasilor pot fi linistiti pentru ca nu vor fi obligati sa cheltuiasca bani cu modificarea adresei din actele de stare civila, contracte sau alte inscrisuri.

– Va multumesc, in numele acestora, domnule avocat dr. Ioan Sabau-Pop!

LUCRETIA POP / Cuvantul Liber

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.