Ministerul ungar de Externe consideră că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe spatiul verde de langa statuia lui Matei Corvin din Cluj – dupa ce a fost eliminata brutal de pe soclul statuii – “generează tensiuni între comunităţile de maghiari şi români”. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, celebrul Oszkar Fuzes (de data asta fara sotie), a exprimat oficial, vineri, preocuparea Ungariei faţă de cazul plăcuţei cu citatul aparţinând lui Iorga, sperând că problema va fi rezolvată curând. Consul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat şi el preocupat de situaţia tensionată creată prin amplasarea, în 23 mai, a plăcuţei cu un citat din Iorga la baza grupului statuar şi a cerut, ieri, într-o conferinţă de presă, înlăturarea de urgenţă a acesteia, dupa ce capul UDMR, Kelemen Hunor, solicitase, ilegal, “indepartarea neintarziata” a acesteia. Aceasta atitudine grofeasca a facut mai multe organizatii romanesti sa ceara presedintelui si premierului Romaniei demiterea imediata a lui Hunor din pozitia de Ministru al Culturii anti-nationale, printr-un apel titrat: Asociatiile Noi Romanii si Civic Media ii cer presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc “indepartarea neintarziata” a lui Kelemen Hunor. Cu o nota de amenintare, consulul ungur de provincie sustine acum, nici mai mult nici mai putin, decat enormitatea ca citatul lui Nicolae Iorga “ar putea stârni tensiuni interetnice în municipiu”. Consulachele isi deconspira din prostie si complicii la tradare de tara de la Bucuresti, afirmand public că “atitudinea de bunăvoinţă şi deschidere întâlnită la Ministerul de Externe al României nu se manifestă din partea conducătorilor municipiului Cluj-Napoca”.
In continuarea acestei politici agresive antiromanesti, UDMR urmează să ridice, luni, în şedinţa coaliţiei guvernamentale, problema amplasării plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi va trece la reevaluarea colaborării cu PDL la nivelul judeţului Cluj. Toate aceste pentru ca ungurii isi doresc rescrierea istoriei prin obliterarea adevarului legat de regele roman al Ungariei Matei Corvin, reflectat intr-o singura propozitie de marele istoric roman: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»”.
Saptamana trecuta, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrată o plângere penală „împotriva unor făptuitori necunoscuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire a unor lucrări cu privire la grupul statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii, monument clasat în grupa A, infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 24 alin. 1 lit. a din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, coroborat cu dispoziţiile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”, semnată de vicepreşedintele organizatiei para-ilegale “Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania” (CNMT), Gergely Balazs. Pentru a amplifica tensiunea interetnica, vicepresedintele Parlamentului Ungariei, Zoltan Balczo, vicepresedinte al partidului Jobbik, a declarat, sambata, in cadrul unei serbari organizate la Ghindari, ca Guvernul si Parlamentul Ungariei trebuie convinse sa sprijine lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc. “Trebuie sa convingem Guvernul si Parlamentul Ungariei sa sprijine lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Stim foarte bine ca Uniunea Europeana nu e prea deschisa asupra acestor lucruri, dar trebuie sa facem sa inteleaga Europa asta mare ca sunt regiuni unde sunt unele nationalitati cu pondere mare si formele de autonomie pot fi viabile si chiar bune pentru Europa. Trebuie sa facem UE sa inteleaga ca pentru aceste lucruri trebuie luptat”, a declarat Balczo, citat de Agerpres.
Portalul Ziaristi Online a avertizat inca de la inceputul scandalului asupra modalitatii de nepermis a partidului etnic maghiar din Romania de santajare a partenerului de Coalitie, PDL, pana la extrema in care acesta devine partas la un atentat la istoria nationala, o asasinare orwelliana a gandirii si operei marelui istoric roman Nicolae Iorga. Conform informatiilor Ziaristi Online, Serviciul Roman de Informatii (SRI), la randul sau, si-a facut datoria si a informat la timp factorii decizionali asupra actelor extremiste ale conducerii UDMR, spirjinita fatis de oficialitatile statului ungar, care profita de detinerea presedintiei Consiliului European, pana la sfarsitul lunii iunie a.c.. Luni, practic, vom asista la deznodamantul acestei batalii, dusa de la nivel simbolic pana la cel informativ si politic, prin santajarea PDL si a Cotrocenilor: va castiga Romania si adevarul istoric sau Ungaria si extremismul antiromanesc?
Corespondentul Mediafax la Cluj-Napoca relateaza:
Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat preocupat de faptul că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe statuia lui Matei Corvin ar putea stârni tensiuni interetnice în municipiu şi a cerut reglementarea situaţiei şi îndepărtarea acesteia.
Szilagyi a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pe tema acestui subiect are loc o consultare între ambasada Ungariei şi Ministerul de Externe al României.
“Amplasarea plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin a necesitat o luare de poziţie maghiară, fiind vorba despre un proiect interguvenamental româno-maghiar care nu conţine nicio dispoziţie privind amplasarea unei astfel de plăcuţe după reabilitarea statuii. Cu toate luările de poziţii ale organizaţiilor comunităţii maghiare, ne exprimăm preocuparea că aceasta placă este capabilă să stârnească o tensiune interetnică în acest oraş istoric, capitala Transilvaniei. Cerem reglementarea situaţiei ca placa să se îndepărteze. Între ambasada Ungariei şi Ministerul de Externe al României se desfăşoară o consultare corectă în spiritul parteneriatul strategic, suntem optimişti şi aşteptăm ca aceste consultări să aibă un rezultat pozitiv”, a afirmat consulul Ungariei.
Acesta a criticat faptul că atitudinea de bunăvoinţă şi deschidere întâlnită la Ministerul de Externe al României “nu se manifestă din partea conducătorilor municipiului Cluj-Napoca”.
“Sperăm că atitudinea primarului Sorin Apostu se va modifica într-o direcţie pozitivă, a cooperării, parteneriatului, de înţelegere reciprocă între cele două comunităţi, română şi maghiară. Sper că vom deveni capabili să ne apropiem de spiritul toleranţei care e foarte important, de tradiţia multiculturală a Clujului. Noi avem datoria asigurării legalităţii unui proiect interguvenamental, în condiţiile în care contribuţia Ungariei la reabilitarea statuii lui Matei Corvin a fost de 400.000 de euro”, a spus diplomatul maghiar.
Szilagyi a afirmat că reamplasarea plăcuţei cu citatul din Iorga pe statuie “nu figurează nicăieri în proiectul interguvemental româno-maghiar”, această acţiune intrând “ilegal” în realizarea proiectului respectiv.
“Această problemă a tulburat negativ opinia publică maghiară din Cluj-Napoca. Este o decizie administrativă greşită. E o greşeală de procedură, dar poate deveni problematică. Credem că se poate rezolva şi plăcuţa nu va dăuna relaţiilor interetnice la Cluj”, a subliniat consulul Ungariei la Cluj-Napoca.
Szilagyi Matyas a adăugat că va încerca să aibă zilele următoare o întrevedere cu primarul Sorin Apostu pentru a discuta problema plăcuţei de pe statuia lui Matei Corvin.
Primarul Sorin Apostu a declarat, vineri, presei, că situaţia amplasării plăcuţei pe statuie “trebuie înţeleasă de ambele părţi”.
“Ambele părţi trebuie să gândim aşa cum este normal într-un oraş multicultural şi să ne comportăm ca atare”, a spus Apostu.
UDMR urmează să ridice, luni, în şedinţa coaliţiei guvernamentale, problema amplasării plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi va trece la reevaluarea colaborării cu PDL la nivelul judeţului Cluj.
Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat marţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Pe noua plăcuţă apare scris textul “1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»”.
În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: “Mathias Rex”.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.
Inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată iniţial în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi maghiar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii, pe care nu apărea această inscripţie.
Totuşi, plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut în cursul zilei de luni, fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe acest lucru.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut, marţi, Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să “îndepărteze neîntârziat” inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată lângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului.
Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a transmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.
Totodată, este semnalat faptul că, în adresa Direcţiei tehnice a Primăriei către societatea Concefa din Sibiu, adresă cu nr. 227469/443/01.10.2010, şi care poartă semnătura primarului Sorin Apostu, se face referire la o singură plăcuţă, cu textul enunţat în proiect, “ceea ce dovedeşte că domnul primar cunoştea prevederile exprese ale proiectului”.
Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat după restaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naţionale, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar.
În aceeaşi zi, deputatul Mircia Giurgiu a anunţat că va depune o interpelare la ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, reclamând că la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca “nu flutura” niciun steag românesc.
Pe 3 aprilie, PSD Cluj a semnalat într-un comunicat arborarea a “doar două steaguri româneşti” la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi lipsa traducerii în limba română a discursurilor politice ale unor lideri maghiari.
La mijlocul anului 2010, statuia a fost supusă unui proces de restaurare finanţat cu aproape 800.000 de euro de Guvernele României şi Ungariei, lucrările fiind finalizate la sfârşitul anului trecut.
Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos.
Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro