Romania a depasit Rusia in topul celor mai mari investitori in economia Republicii Moldova. Conferinta la Bucuresti: Romanian Investments in the Republic of Moldova - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Romania a depasit Rusia in topul celor mai mari investitori in economia Republicii Moldova. Conferinta la Bucuresti: Romanian Investments in the Republic of Moldova

Anul trecut Romania a depasit Rusia in topul celor mai mari investitori in Republica Moldova, arata un studiu difuzat de Ministerul Economiei de la Chisinau. Astfel, soldul investitiilor straine directe provenite din Romania constituia la finele anului trecut circa 215 milioane de dolari, in timp ce investitiile rusesti au constituit mai putin de 210 milioane de dolari, noteaza editia locala a ziarului Adevarul, citata de InfoRusia.

Potrivit aceluiasi studiu, daca la finele anului 2007 investitorii din Romania detineau o cota de 3,7% din totalul investitiilor straine directe in Republica Moldova, la finele anului 2010 aceasta cota a ajuns la 7,6%. In consecinta Romania a urcat de pe locul 10 pe locul cinci in topul celor mai mari investitori in economia moldoveneasca. In aceeasi perioada cota Rusiei a coborat de la 10% la 7,4%.

Potrivit datelor Ministerul Economiei, stocul de investitii straine directe acumulat la 31 decembrie 2010 constituia circa 2837,5 milioane de dolari, ceea ce indica o crestere cu 7,1% fata de 2009.

Primul loc dupa volumul total al investitiilor directe, acumulate in Republica Moldova pe intreaga perioada de desfasurare a procesului investitional, il ocupa Olanda cu o cota de 19,1% din total. Locul doi il ocupa Ciprul, caruia ii revine 13,4% din totalul investitiilor. Pe locul trei se claseaza Italia cu indicatorul de 10,8%, pe locul patru Germania cu 8,1%, iar pe locul cinci Romania. Circa o treime din investitiile directe din Romania au fost efectuate in sistemul bancar.

Datele de mai sus vor fi discutate la conferinta care se desfasoara astazi la Hotel Intercontinental Bucuresti, Romanian Investments in the Republic of Moldova – Current Challenges and Future Perspectives. Forumul „Investiţiile româneşti în Republica Moldova – Provocări prezente şi perspective viitoare” este organizat de casele de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii din Bucuresti si Turcan Cazac, de la Chisinau, cu sprijinul FinMedia.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.