Minerii din Rosia Montana ii scriu presedintelui Traian Basescu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Minerii din Rosia Montana ii scriu presedintelui Traian Basescu

Am primit la redactie comunicatul Sindicatului Viitorul Mineritului Roşia Montană legat de afirmatiile presedintelui Traian Basescu de la TVR, pe care il redam mai jos. Asteptam cu interes si alte opinii, pro sau contra, cu conditia sa fie argumentate si nu din sfera de interese ale Retelei anti-Romania a lui George Soros. In aceasta privinta ii semnalam presedintelui Traian Basescu faptul ca are un asemenea agent al Coloanei a V-a a Ungariei infipt chiar in sanul Administratiei Prezidentiale a Romaniei. Este vorba de consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs, cel care a declarat la Balvanyos ca “tara-mama” a sa este Ungaria, si care a afirmat recent ca  Rosia Montana “este o afacere păguboasă pentru România”si ca “eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană”. Ce treaba au “zilele maghiare” si sperantele lui Eckstein cu Rosia Montana si interesele nationale ale Romaniei se pare ca consilierul ungur stie prea bine. Insa si noi stim ca “zilele maghiare” in actuala guvernare a Romaniei au cam inceput sa fie numarate…

Scrisoare deschisa referitoare la declaratia Presedintelui Traian Basescu despre Proiectul Minier Rosia Montana

Afirmatiile presedintelui Romaniei de incurajare a investitiei de la Rosia Montana nu pot decat sa ne bucure, caci asteptam cu totii de mult timp sa incepem activitatea aici la Rosia. Membrii sindicatului nostru traiesc cu speranta ca va veni  curand ziua cand va incepe constructia minei. Speram astfel intr-o decizie grabnica a autoritatilor romane in favoarea reinceperii mineritului la Rosia Montana.

Membrii nostri sunt mineri din tata in fiu, iar mineritul va face sa le renasca bucuria in suflet si speranta intr-o viata mai buna. Avem oameni cu experienta in minerit, care acum sunt someri si care, prin pornirea exploatarii miniere la Rosia Montana, vor avea din nou de munca. Compania miniera privata de la Rosia Montana are peste 450 de angajati in conditiile in care nu scoate un gram de aur. Alte mii de oameni ne vor deveni colegi cand proiectul va primi unda verde pentru implementare.

Proiectul minier de la Rosia ne va aduce tuturor un viitor mai bun si de aceea il sustinem neconditionat. Il sustinem si pentru ca va genera transformari in bine asupra mediului care acum arata deplorabil dupa activitatile industriale rudimentare care s-au facut de-a lungul sutelor de ani. Acum avem ape acide la Rosia si cariere lasate in paragina. O data cu implementarea proiectului propus de investitorul privat apele vor fi curatate, iar perimetrul minier va fi reconstruit din punct de vedere ecologic.

Ne exprimam solidaritatea noastra cu toti cei care sustin reinceperea mineritului la Rosia Montana, intrucat aceasta este singura cale pentru dezvoltarea durabila a zonei. Salutam asadar inca o data declaratia presedintelui tarii de incurajare a activitatilor miniere in zona Rosia Montana.

Sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană

Foto: Nigel Stead

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

  1. dana

    Nu sunt de acord cu acest sindicat. Problema aurului de la Rosia Montana este de interes national, nu este interesul unui grup de oameni ramasi fara loc de munca, care se bucura ca vor lucra cativa ani, este vorba de bogatii ale subsolului tarii noastre care nu poate fi exploatat fara acordul poporului roman. Aurul de la Rosia Montana trebuie exploatat 100% de catre romani, cu romani, pentru romani. Cand noi Romania o sa avem tot ce ne trebuie pentru a incepe mineritul, atunci sa inceapa exploatarile…… Basescu sa faca investitii in utilaje si atat, daca nu avem…. minerii nostrii stiu ei sa extraga aurul pentru noi, fara sa ne ajute altii pentru un procent peste 50%……….

  2. Stefan

    Hm.. se pare ca toti sunt entuziasmati sa ofere strainilor aur in valoare de zeci de miliarde de euro, in schimbul catorva sute de salarii minime sau medii pe economie. Buna treaba! Sa nu mai vorbim de bomba ecologica ce va ramane dupa acest proiect, lacul cu ceanuri va ramane urmasilor urmasilor nostrii. Pentru ce? pentru cateva salarii amarate, oare dupa ce se inchide exploatarea aia 500 de minori nu tot saraci vor fi ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.