Rusu, omul lui Baconschi la Roma, zburat de Basescu din Jacuzzi-ul Ambasadei Romaniei in Italia - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Rusu, omul lui Baconschi la Roma, zburat de Basescu din Jacuzzi-ul Ambasadei Romaniei in Italia

Gazeta Romaneasca informeaza: Azi, 13 decembrie, Răzvan Rusu a fost revocat din funcţie, la o zi după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, au declarat pentru Gazeta Românească surse din cadrul Ministerului de Externe.  

Băsescu, supărat pe ambasadorul României în Italia, care a lipsit de la Ziua Naţională: “Sper să-l prindă Sărbătorile acasă”

VEZI AICI declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre ambasadorul Răzvan Rusu

Activitatea lui Răzvan Rusu

Ambasadorul îşi încheie un mandat început pe 5 decembrie 2007, data la care Preşedintele României a semnat decretul de numire a lui Rusu ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Italiană.

Răzvan Victor Rusu şi-a prezentat scrisorile de acreditare în faţa preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, pe data de 8 februarie 2008.

Postul de ambasador la Roma era vacant din mai 2007, data când fostul ambasador, Cristian Valentin Colţeanu, a fost rechemat în ţară. România nu a avut ambasador pe toată durata provocate de uciderea Giovannei Reggiani, pe 30 octombrie, şi declanşarea unui val de xenofobie îndreptat împotriva imigranţilor români.

Având în vedere dificultatea postului, ne-am fi aşteptat ca ambasador să fie numit un diplomat cu experienţă, care să poată contribui la îmbunătăţirea situaţiei românilor. În schimb, a fost numit un necunoscut.

Răzvan Rusu, originar din Bacău, avea 35 de ani când a fost numit. Inginer de profesie şi masterand în relaţii internaţionale, Rusu a ocupat până atunci postul de director general al Direcţiei Europa Extinsă din MAE. Anterior, între 1999 şi 2003, a lucrat la misiunea permanentă a României la ONU, în New York.

Pe 18 octombrie 2007, când a fost audiat de Comisiile de politică externă ale Parlamentului, Mircea Geoană, pe atunci preşedintele PSD, i-a atras atenţia lui Răzvan Rusu că este primul ambasador român în Italia din ultima vreme care nu vorbeşte italiană. “Recomandarea mea e să faceţi un efort şi extrem de rapid să începeţi să folosiţi limba italiană în relaţia cu autorităţile italiene”, i-a spus Geoană viitorului ambasador.

Îndemnul lui Geoană a fost degeaba. Razvan Rusu, după patru ani de mandat, nu vorbeşte italiana bine, iar în rarele intervenţii publice, a vorbit mai mereu în româneşte sau a citit texte în limba italiană.

Ambasadorul nu s-a remarcat prin luări publice de poziţie în favoarea românilor, chiar dacă în această perioadă au fost multe ocazii în care ar fi trebuit s-o facă. A făcut însă multe gafe, una dintre ele memorabilă.

În iulie 2010, la Camera Deputaţilor de la Roma a avut loc un eveniment intitulat “Ziua prieteniei italo-române“. În cadrul acestui eveniment, Ambasadorul a ţinut un discurs în cadrul căruia a afirmat textual: “În general ambasadorii… se spune că sunt trimişi afară pentru a minţi pentru binele poporului”.

Sursa: Gazeta Romaneasca

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.