Tovarasul Lazescu, fost sef UASCR Iasi, ingrijorat de "raspandirea incontrolabila" a adevarului despre revolutie. Cercetatorul Marius Mioc, siderat de (fosta) TVR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Tovarasul Lazescu, fost sef UASCR Iasi, ingrijorat de “raspandirea incontrolabila” a adevarului despre revolutie. Cercetatorul Marius Mioc, siderat de (fosta) TVR

În decembrie anul trecut arătam cititorilor blogului că Societatea Română de Televiziune a făcut reclamaţie împotriva mea la youtube (linc) pe motiv că i-aş fi încălcat drepturile de autor prin faptul că am pus pe internet înregistrări din perioada revoluţiei. E vorba, în principal, de filmările pe care le găsiţi la pagina TVR în decembrie 1989 (linc). 5 înregistrări video au fost şterse deja de youtube sub acest motiv – al încălcării drepturilor de autor ale TVR.

Urmare a acestei întîmplări am trimis o scrisoare către TVR în care am cerut oficial dreptul de a pune pe internet, gratuit la dispoziţia tuturor celor interesaţi şi fără nici un fel de interes financiar sau comercial propriu, fragmente din emisiunile TVR difuzate în decembrie 1989. Arătam în scrisoare că modul în care aş folosi înregistrările se încadrează în art. 33 din legea 8/1996 a drepturilor de autor, care prevede dreptul de a prezenta „scurte citate în scop de analiză, comentariu sau critică sau cu titlu de exemplificare”, dar că doresc să evit orice neînţelegere cu TVR. Răspunsul TVR l-am prezentat în articolul “TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie” (linc).

Practic TVR mi-a răspuns că-mi dă voie să folosesc înregistrările doar pe un sait al meu propriu. Din motivele pe care le-am explicat în articolul pomenit, prefer să folosesc youtube ca suport pentru înregistrările video din revoluţie, fiindcă astfel aceste înregistrări ajung să fie cunoscute de un număr mai mare de persoane şi fiindcă youtube asigură găzduirea înregistrărilor gratuit. Ca urmare am revenit cu următoarea adresă către TVR:

Către Televiziunea Română
Calea Dorobanţilor 191
010565 Bucureşti, sector 1
În atenţia domnului Preşedinte – Director General Alexandru Lăzescu

Referitor la scrisoarea dv. nr. C/81 din 08.01.2012

Stimate domnule Director general al TVR

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dv. nr. C/81 din 08.01.2012 prin care îmi acordaţi dreptul de a posta pe internet, pe un sait al meu propriu, în scop necomercial, pentru analiză şi comentarii, fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989.

Referitor la condiţiile pentru această permisiune, doresc să vă informez:

Intenţia mea este de a posta fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989 pe un canal propriu gestionat de mine în cadrul saitului www.youtube.com. Saitul www.youtube.com nu este proprietatea mea însă canalul respectiv ar fi gestionat de mine, şi aş asigura condiţiile enunţate de dv., anume:

– Menţionarea vizibilă şi permanentă în scris a faptului că drepturile de autor asupra filmărilor respective aparţin Societăţii Române de Televiziune. Acest lucru l-aş face la descrierea care ar însoţi fiecare material în parte aparţinînd TVR postat de mine pe saitul www.youtube.com. Materialele ar fi însoţite totodată de comentarii şi analize.
– Existenţa iniţialelor TVR pe postările video, inclusiv pe porţiunile în care aceasta lipseşte în original, unde le voi adăuga personal.
– În cadrul saitului www.youtube.com este implicită împiedicarea descărcării de către terţi a materialelor postate: „Downloading videos from YouTube is not supported, except for one instance when it is permitted: Download your own uploaded videos to MP4” (“Descărcarea materialelor video de pe youtube nu este susţinută, cu o excepţie: Descărcarea propriilor materiale video încărcate de dv. pe MP4”) http://support.google.com/youtube/bin/answer.py?hl=en&answer=56100. Singurul care ar putea descărca acele materiale sînt eu însumi, care le-aş încărca pe youtube, dar eu deja le am.
– Inexistenţa vreunui aspect comercial al acelor postări.

Motivul pentru care intenţionez să folosesc saitul www.youtube.com ca intermediar pentru aceste postări este faptul că acesta asigură gratuit spaţiu îndestulător, practic nelimitat, pentru postarea materialelor video, ceea ce nu aş avea la dispoziţie pe un sait al meu personal. Pe un sait al meu personal – care ar avea acelaşi caracter necomercial şi non-profit – aş include doar încorporări ale materialelor de pe www.youtube.com, alături de comentarii şi analize personale. Adică, materialele video n-ar fi găzduite pe saitul meu personal ci doar pe www.youtube.com, dar ar putea fi vizionate de vizitatorii saitului meu personal unde va exista o încorporare a materialului de pe youtube, plus comentarii suplimentare (pe lîngă comentariile şi analizele deja prezentate pe www.youtube.com). Precizez că pe saitul meu personal nu se vor discuta doar materialele video ale TVR ci multe alte probleme, fără legătură cu TVR, dar ori de cîte ori va fi vorba de un material al TVR mă oblig să precizez cui aparţine acel material.

Totodată, suplimentar faţă de înregistrările din emisiunile TVR din decembrie 1989 despre care am discutat, doresc să vă solicit acceptul de a pune pe internet, în aceleaşi condiţii, fragmente din emisiuni şi documentare ale TVR legate de revoluţia din 1989 în care eu însumi (Marius Mioc) am apărut. Precizez că am apărut în mai multe emisiuni ale TVR despre revoluţia din 1989, cum ar fi, de pildă, serialul „Revoluţia română în direct” realizat de Mihai Tatulici şi Virgil Tatomir (1991, cred) sau emisiuni documentare despre revoluţie realizate de Lucia Hossu Longin. Nu am primit niciodată vreo remuneraţie de la TVR pentru participarea mea la aceste emisiuni, dar acum vă solicit dreptul de a pune pe saitul www.youtube.com respectivele emisiuni sau fragmente din acestea, în aceleaşi condiţii non-profit şi necomerciale şi acelaşi scop de analiză ştiinţifică şi comentariu, cu aceeaşi menţionare a dreptului de proprietate pe care TVR îl are asupra acestor emisiuni. Acceptul dv. poate fi considerat o compensaţie pentru lipsa remunerării mele la momentul respectiv.

Ca şi în cazul celorlalte materiale, precizez că eu deja dispun de înregistrările pe care doresc să le fac disponibile pe www.youtube.com pentru toată lumea. Nu am nevoie de la dv. de nimic în afară de un accept scris că pot să pun aceste înregistrări (adică: fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989 şi emisiuni legate de revoluţia din 1989 în care eu – Marius Mioc – am apărut) pe www.youtube.com astfel încît ele să poată fi vizionate gratuit de oricine. Costurile punerii înregistrărilor pe www.youtube.com mă privesc în totalitate şi eu mă oblig să nu pretind niciodată bani sau alte avantaje în schimbul posibilităţii pe care o ofer publicului de a viziona respectivele înregistrări.

Vă mulţumesc anticipat pentru înţelegere
Cu stimă,
Marius Mioc

Domnul Alexandru Lăzescu mi-a trimis o scrisoare de răspuns, datată 5 mai 2012, în care practic respinge cererea mea. reproduc mai jos scrisoarea pe care am primit-o:

Către: domnul Marius Mioc

Stimate domnule Marius Mioc,

Urmare revenirii Dumneavoastră la adresa noastră nr. C / 81 / 08.01.2012 prin care v-am oferit acceptul nostru de a pune pe internet, pe un site personal, fragmente din emisiunile TVR din decembrie 1989, cu scop exclusiv de natură ştiinţifică, imaginile urmînd să fie folosite numai drept suport pentru comentariile pe care doriţi să le postaţi pe site, doresc să vă reamintesc faptul că acest accept v-a fost oferit numai cu respectarea unor condiţii, pe care nu consider că trebuie să le reamintesc.

Societatea Română de Televiziune se străduieşte să păstreze dreptul de proprietate asupra produselor sale şi să respecte toate prevederile legale incidente în specificul său de activitate, inclusiv cele privind drepturile de autor şi distribuţie.

Faptul că acum reveniţi cu intenţia de a folosi un site intermediar cu o răspîndire practic incontrolabilă, mă face să am unele rezerve cu privire la securizarea materialelor respective, astfel încît mă văd nevoit să vă solicit garanţii de securitate suplimentare referitoare la respectarea drepturilor exclusive ale SRTV de utilizare a materialelor proprii, pe care să le pot supune analizei departamentului specializat din cadrul instituţiei.

Cu consideraţie,
Alexandru Lăzescu
Preşedinte – Director General

Mărturisesc că nu ştiu ce fel de garanţii suplimentare doreşte domnul Lăzescu şi nu înţeleg de ce ar fi un lucru atît de grav “răspîndirea practic incontrolabilă” a înregistrărilor din emisiunea TVR despre revoluţie. Personal chiar asta doresc şi este unul din scopurile activităţii mele pe acest blog: răspîndirea incontrolabilă a adevărului despre revoluţie. Adevăr care poate fi convingător arătînd şi înregistrările video din acea perioadă. Degeaba aş povesti eu despre ce a spus unul sau altul în decembrie 1989 la TVR; dacă n-aş putea prezenta şi înregistrarea video respectivă efectul ar fi mult mai mic, mulţi poate nici nu m-ar crede. Mai sînt şi alţii care au povestit vrute şi nevrute despre ce s-a întîmplat în decembrie 1989 doar pentru a dezinforma (vezi, de pildă Alex Mihai Stoenescu, despre care am comentat în articolul “Iliescu apare, măcelul dispare” – diversiuni ale ziarului “Adevărul” – linc). Anume documente originale din acea perioadă, cum sînt şi înregistrările video ale emisiunii TVR, sînt cele care pot separa adevărul istoric de minciună şi dezinformare.

Cer şi sfatul cititorilor acestui blog, ce “garanţii suplimentare” aş putea să ofer domnului Lăzescu, pe care dînsul să le supună “analizei departamentului specializat din cadrul instituţiei”, astfel încît să conving TVR să-mi dea dreptul de postare pe youtube a materialelor respective?

Marius Mioc

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. anonim

    deci i-a mai trimis odata prima scrisoare ca si cum nu ar fi inteles bine mesajul….
    eu stiu ca doar in masonerie se practica gesturile de acest gen…cu avertismente

  2. Nica Leon

    Aceasta reprezintă o dovadă a tembelismului românilor, ce şi-au pus în frunte numai criminali-comunişti. Şi acest lăzescu, ce face parte din tarlaua de buruieni a Blandianei, ne arată cît este de prost şi cît de indiferente îi sînt idealurile Revoluţiei române, cuceririle sale şi prevederile terfelitei Constituţii a României, care stabileşte definitiv, suprem şi obligatoriu că cenzura, de orice fel, este interzisă în România, iar acţiunea sa este o continuare a tembelismului din vremurile de tristă amintire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.