Dan Tanasa afirma ca in cazul antisemitului Nyirő József "monitorizatorul" Marco Maximilian Katz se ascunde in lanul de secui. Scrisoare Deschisa - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dan Tanasa afirma ca in cazul antisemitului Nyirő József “monitorizatorul” Marco Maximilian Katz se ascunde in lanul de secui. Scrisoare Deschisa

Scrisoare Deschisă

Domnului Marco Maximillian Katz,

Director al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea AntiSemitismului

Stimate domn,

Doresc să îmi exprim pe această cale profunda indignare față de atitudinea complice pe care o aratați, atât dumneavoastră cât și instituția pe care o conduceți, față de cei care în aceste zile fac presiuni politice și diplomatice pentru a reînhuma în România, la Odorheiul Secuiesc, rămășițele unui binecunoscut antisemit și antiromân maghiar, scriitorul de mâna a treia Nyirő József.

După cum probabil ați citit deja, presa din România a acordat ample spații acestui ”eveniment” organizat chiar de către Parlamentul Ungariei și care se dorește a fi unul ”cultural”.

Deși nu se revendică a fi un ONG care ”monitorizează și combate antisemitismul”, Centrul European de Studii Covasna- Harghita a dat publicității o serie întreagă de fotografii care dovedesc fără urmă de îndoială faptul că Nyirő József a fost un promotor al nazismului, antiromânismului și al antisemitismului, propagând în paginile revistei pe care a condus-o cultul personalității lui Hitler, Goebbels sau Horthy.

Din nefericire, spre deosebire de cazurile în care vă ”bășicați” fără temei la închipuitul (de cele mai multe ori!) antisemitism românesc, atunci când vine vorba de acțiuni antisemite orchestrate de lideri ai comunității maghiare din România (și mai nou din Ungaria pe teritoriul României) alegeți să tăceți ca ”rahatul în păpușoi”, fără să reacționați în niciun fel.

V-am atras atenția de nenumărate ori cu privire la acțiuni antisemite desfășurate în județele Covasna și Harghita și tolerate de către liderii comunității maghiare din România (dacă nu chiar finanțate!). Amintesc cu această ocazie doar sărbătorirea amiralului Miklos Horthy într-o manifestare publică la Miercurea Ciuc în luna septembrie 2010 de către primarul UDMR Raduly Robert sau protestul sceleratului Csibi Barna (puternic susținut de organizațiile politice maghiare UDMR și PCM!) din fața unui supermarket din Miercurea Ciuc prin care îndemna cetățenii să nu mai cumpere de la evrei. Evident, nu ați reacționat la niciuna dintre aceste manifestări!

Reacțiile anemice ale comunității de evrei din România în general și ale domniei voastre în special la antisemitsmul maghiar din România vă descalifică complet și vă transformă în complici ai călăilor fraților și surorilor voastre și ale noastre.

Vă solicit așadar să reacționați la antisemitismul maghiar cel puțin la fel de virulent ca la cel românesc (închipuit de cele mai multe ori, repet!).

Dan Tanasă

21 mai 2012

Madrid

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.