In atentia SRI: Mafia rasariteana din TVR, patronata de "Andi" Lazescu, seful GDS Iasi, pusa la zid de ziaristii curajosi Lucian Pirvoiu si Adrian Bucur - Ziaristi OnlineZiaristi Online

In atentia SRI: Mafia rasariteana din TVR, patronata de “Andi” Lazescu, seful GDS Iasi, pusa la zid de ziaristii curajosi Lucian Pirvoiu si Adrian Bucur

Mediaddict: Tensiunea din televiziunea publică a atins cote dramatice. Vineri, prezentatorul „Orei de ştiri” de la TVR2, Lucian Pîrvoiu a decis să rupă tăcerea şi să-şi exprime deschis revolta faţă de haosul de domneşte în interiorul TVR. Lucian Pîrvoiu îl face direct responsabil pe actualul director Alexandru Lăzescu de situaţia în care se află TVR. Jurnalistul reclamă decizii discutabile în schimbarea orei de difuzare a programului „Ora de ştiri”, management defectuos la nivelul SRTV, discrepanţe uriaşe între salariile angajaţilor, nesiguranţa locurilor de muncă pe fondul blocajului financiar şi multe altele. Pîrvoiu nu uită să-i amintească directorului SRTV că instituţia are la activ situaţii poate unice în Europa: sinuciderea unui angajat TVR în 2010 dar şi tentativa de sinucidere a lui Adrian Sobaru.

Lucian Pîrvoiu precizează că textul de mai jos este al patrulea memoriu pe care l-a înaintat lui Alexandru Lăzescu, neprimind, până în prezent, nici un răspuns.

Prezentăm textul integral:

„În această după-amiază am depus acest memoriu la registratură SRTv cu nr.13789/07.06.2012.

În atenţia Preşedintelui Director General al SRTV

Subsemnatul Lucian Pirvoiu, redactor în cadrul Departamentului Emisiuni Informative şi Sport, vă aduc la cunoştinţă următoarele: astăzi, 6 iunie 2012 se împlinesc exact 30 de zile lucrătoare de la data la care am depus la registratură SRTV solicitarea de audienţă nr 13597din 24.04.2012. Nu am primit răspuns până acum la această solicitare, ca dealtfel nici la alte două, depuse pe 23.05 la registratură, cu numărul 13733, respectiv pe data de 11.04.2012 la cabinetul PDG (numărul C15502). E adevărat că în urma documentului înregistrat pe data de 11.04 m-aţi contactat telefonic şi mi-aţi comunicat că mă veţi primi în audienţă după Paste. Cum nu ştiu exact la care anume Paşte v-aţi referit şi cum nu cred că mai am răbdare să mai aştept Paştele de anul viitor, revin cu solicitarea de a vă sacrifica puţin din preţiosul timp pentru a parcurge sinteza chestiunilor care m-au făcut să apelez la autoritatea Dvs. Vă precizez că O.G. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor prevede în art.8 ca “autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabila sau nefavorabilă”.
La jumătatea lunii martie am fost informat de conducerea DEIS ca ora de difuzare a programului “Ora de ştiri”, pe care îl prezint, urma să se schimbe de la 22 la 22:30. Trecând peste decizia discutabilă (grila se construieşte în mod normal în jurul reperului staţiei, care e de obicei Jurnalul de ştiri şi nu se modifică acest reper pentru a crea spaţiu altui program) aveam să aflu că emisiunea rămâne pe tura mea şi fără producător… întrucât producătorul programului primise noi sarcini în interiorul departamentului.

Fiind pus în faţa faptului împlinit, am fost nevoit să mă ocup în acelaşi timp şi de producţia programului, (identificarea subiectelor, convingerea invitatilor să accepte să vină la o oră atât de înaintată, documentarea) şi de prezentarea acestuia. Toate acestea în nişte condiţii foarte dificile: noua oră de emisie, care a produs confuzie printre telespectatori, programarea pe TVR 1 de la ora 20 a unui program similar care canibalizează “Ora de ştiri”. În plus, pentru a-mi face misiunea şi mai grea, schimbarea nu a fost comunicata public decât la câteva zile după intrarea pe post a emisiunii, când s-a filmat un promo. În disperare de cauză am redactat o serie de propuneri pe care le-am înaintat conducerii DEIS (e-mail 19.03.2012, Anca Lăzărescu). Acestea vizau revitalizarea programului, în condiţiile în care consumul tv scade dramatic după ora 23. Practic, singurul interval viabil al emisiunii rămânea 22:30-22:45 şi trebuia exploatat eficient. Mai apăreau în lista de propuneri şi accentul pe subiecte proprii pe care să le dezvoltăm, o pagină de facebook şi interactivitatea cu telespectatorii. Niciuna din propuneri nu a primit vreun răspuns.

Şi ca lucrurile să fie şi mai complicate, am mai dat de un obstacol: schimbarea pachetului grafic al Jurnalului de pe TVR 1 nu a fost însoţită de o grafică nouă pentru “Ora de ştiri”, compatibilă cu cea a Jurnalului. Pare un detaliu nesemnificativ pentru un program aruncat în anonimat, către miezul nopţii, dar pentru cei care îl fac, e un adevărat supliciu: în loc să se concentreze asupra emisiunii, echipa “Orei de ştiri” e nevoită să piardă până la două ceasuri preţioase (între 20 şi 22) pentru a… transferă burtierele generate în grafica Jurnalului într-unele compatibile cu pachetul grafic al “Orei de ştiri”. Aceasta situaţie ridicolă ar fi fost simplu de rezolvat printr-o armonizare a pachetului grafic de la “Ora de ştiri” cu cel de la Jurnal, aşa cum s-a întâmplat până acum de fiecare dată la schimbarea pachetelor grafice. Am ridicat de nenumărate ori această problemă conducerii DEIS, cel mai concludent răspuns fiind o neputincioasa ridicare din umeri. Când am observat că trece o lună în acest regim de lucru infernal, v-am solicitat suportul prin adresa din 11.04. Cum nu l-am primit, am ridicat din nou problema lipsei unui producător al “Orei de ştiri”, emisiune care din lună martie este nesemnata pe tura mea. Mi s-a răspuns că nu sunt oameni, deşi vă pot indica pe nerăsuflate zece colegi care în prezent sunt marginalizaţi şi nu au nimic de lucru doar pentru că nu au ochi albaştri, nu poarta sapca sau fumează ţigări fără filtru. În tot acest timp am observat o agitaţie fără precedent la TVR Info, unde săptămânal apăreau figuri noi. Când am cerut explicaţii despre aceasta alocare de resurse cel puţin bizară, defectuoasa, mi s-a răspuns că TVR Info e o structură separată. Atunci, cum se face ca o parte din colegii care semnează condica la DEIS au fost detaşaţi full time la TVR Info, când era atât de mare nevoie de ei aici? Răspunsul se lasa încă aşteptat.

Chiar şi în aceaste condiţii extrem de grele, “Ora de ştiri” s-a dovedit a fi un brand mai puternic decât dorinţa unora de a o îngropa. Programul a înregistrat în intervalul martie-mai vârfuri de audienţă mai bune decât Jurnalul de la ora 19. De exemplu, vineri, 1 iunie, Jurnalul TVR a avut timp de 5 minute un rating maxim de 1,2, pentru că ulterior să se prăbuşească la 0,8. “Ora de ştiri” a reuşit un vârf de 1,7 pentru 5 minute şi s-a menţinut timp de alte 20 de minute la 1,4 RTG. Şi exemplele pot continua. Din păcate, acesta nu e un prilej de sărbătoare, ci de tristeţe. Pe mine unul mă doare să văd cum Jurnalul la care am venit să lucrez în urmă cu 12 ani (prin concurs, şi nu pe uşa din dos sau prin diverse concursuri de împrejurări şi artificii contractuale) a ajuns de pe locul 2-3 (pe care l-a ocupat în perioada 2000-2004) să se zbată în mocirla audientelor de nisa.

Şi ca şi cum toate acestea nu erau de ajuns, “Ora de ştiri” avea să mai primească o lovitură… Pe data de 19 mai s-a născut site-ul tvrinfo.ro, odată cu dispariţia din online a programlui “Ora de ştiri”. Dacă în structura precedenta site-ul tvr.ro prelua segmentele de discuţie din “Ora de ştiri”, care ocupau primele locuri în clasamentele vizionarilor, noua realizare a şters de pe faţa pământului munca de ani a unei echipe: toată arhiva cu discuţii s-a făcut nevăzută. Nimeni nu ne-a prevenit (eu mai foloseam arhiva respectivă pentru documentare, pentru că era singura disponibilă), pur şi simplu s-a întâmplat… Acela a fost momentul în care v-am adresat o nouă solicitare (nr. 13733/23.05), atât Dvs, cât şi directorilor de marketing, DEIS, şi TVR Interactiv. Am primit răspuns doar de la directorul de marketing, care mi-a promis că lucrurile se vor rezolva. În urma numeroaselor proteste ale redacţiei ştiri, echipa noului site a operat câteva modificări printre care a instalat un tag bine ascuns, care cuprinde o selecţie mai mult decât modesta din ceea ce produce “Ora de ştiri”. Probabil nici nu e nevoie de mai mult, având în vedere că ni s-a comunicat prin telefonul fără fir ca de fapt în spatele cererilor noastre se afla o ambiţie narcisistă de a ne vedea produsul pe site! Oricum, verificaţi din curiozitate pe site-ul tvr.ro şi veţi vedea ca emisiunea “Ora de ştiri” nu exista printre emisiunile statiilor SRTV! Dealtfel, “Ora de ştiri” este unul dintre programele Televiziunii Romane care nu sunt arhivate! Nu puţine au fost cazurile în care a fost nevoie de preluarea unor declaraţii făcute în cadrul emisiunii şi s-a recurs la soluţii ridicole, cum ar fi difuzarea segmentelor necesare de pe DVD-urile martor, care au o rezoluţie foarte slabă. Toate acestea în plin avânt al societăţii informaţionale!

Domnule Preşedinte, potrivit articolului 10, litera k, din Regulamentul intern al SRTV, ca reprezentant al conducerii aveţi obligaţia să asiguraţi “tuturor angajaţilor SRTv cadrul organizatoric prin care aceştia să poată avertiza Conducerea instituţiei în cazul în care salariaţii constata încălcări ale legislaţiei în vigoare, ale deontologiei sau ale principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparentei.”. Îmi permit să mă întreb şi să vă întreb ce este eficient, economic şi transparent în tot haosul pe care vi l-am descris până acum? De ce era nevoie de crearea în plină criză financiară a unei structuri redundante, tvrinfo.ro, în condiţiile în care în cadrul DEIS exista deja un colectiv care lucra on line? De ce era nevoie de încă 30 de oameni care sunt plătiţi să facă o muncă similară cu a colegilor din redacţia de ştiri? Nu era mai economic şi eficient să fie aplicate principiile jurnalismului convergent şi materialele ştirilor să fie bază şi pentru on-air şi pentru on-line? N-aş vrea să mă adâncesc şi mai mult în detalii financiare, îmi pun doar întrebarea cu ce bani sunt plătiţi acei oameni, în condiţiile în care noua, celorlalţi, ni s-a tăiat constant din orele suplimentare şi suntem sunaţi să nu venim în ziua “x” la serviciu, pentru că nu vom fi plătiţi din lipsă de bani…

Domnule Preşedinte, sunteţi la capătul unui lung şir de decizii nefericite, care au dus la prăbuşirea audientei statiilor SRTV, pierderea încrederii telespectatorilor în emisiunile televiziunii publice (la protestele din ianuarie, din Piata Universităţii, echipele TVR au fost la un pas de linşaj din această cauză) şi agravarea situaţiei datoriilor instituţiei (blocarea conturilor SRTV de către ANAF). Ca o consecinţă a acestui blocaj am aflat astăzi ca maşinile nu mai pot face plinul şi releele de transmisie nu mai pot fi folosite pentru că nu se mai poate plăti factura la electricitate, iar utilitarele SNG mai au combustibil pentru generator doar pentru cel mult 7 ore de transmisie. Este un capăt de drum pe care consider că trebuie să vi-l asumaţi, domnule Preşedinte. Aţi promis reformarea instituţiei şi am ajuns de la sub 3000 de angajaţi la 3500. Aţi promis reforma salariilor pentru diminuarea inechităţilor şi s-a ajuns la situaţii aberante în care pentru aceeaşi muncă un angajat onest este plătit cu aproximativ 2500 de lei, în timp ce unul cu “merite” primeşte între 6000 şi Dumnezeu mai ştie câţi RON. Ştiu, îmi veţi răspunde că membrii CA v-au pus beţe în roate şi v-au oprit pornirile reformatoare… În acest caz înseamnă că sunteţi un Preşedinte care şi-a pierdut sprijinul Consiliului (în care se afla şi reprezentanţi ai salariaţilor, aleşi în mod democratic) şi care trebuie să lase locul unei persoane capabile să creeze consens pentru deblocarea situaţiei în care am ajuns fără voia noastră. Asta îşi doresc salariaţii oneşti ai acestei instituţii, care se gândesc cu groază dacă îşi vor primi următoarea chenzina, pentru a-şi putea plăti ratele şi hrăni copiii. Aceşti oameni va considera responsabil pentru toate relele care li se întâmplă. De aceea, faceţi un pustiu de bine în al doisprezecelea ceas şi demisionaţi dintr-o funcţie pentru care nu mai aveţi sprijin. Dacă vă deranjează atât de mult politizarea SRTV, reveniţi în rândurile societăţii civile, care v-a consacrat şi luptaţi din această poziţie pentru o lege care să scoată televiziunea publica de sub influenţa politicului. Din postura în care vă aflaţi (reprezentant al Preşedinţiei în CA), acest lucru este imposibil. Ba mai mult, fiecare zi de blocaj care trece complica situaţia SRTV şi sporeşte disperarea oamenilor.
Permiteţi-mi să vă amintesc faptul că SRTV deţine un trist record de gesturi disperate la care angajaţii au recurs în vremuri mai bune decât cele pe care le traversam: pe data de 18 noiembrie 2010 un angajat s-a spânzurat în casa liftului din turn, iar pe 22 decembrie acelaşi an Adrian Sobaru se aruncă de la balconul Parlamentului. Domnule Preşedinte, mă întâlnesc în fiecare zi cu angajaţi ai televiziunii ajunşi în pragul depresiei, care sar peste mese pentru a-şi întreţine căminele. Oricare dintre aceştia poate recurge în orice moment la un gest necugetat pe fondul austerităţii prelungite la care am fost constrânşi (salariile angajaţilor oneşti ai instituţiei nu au mai crescut din 2007 nici măcar cu rata inflaţiei) şi al inechităţilor care s-au înmulţit în perioada mandatului Dvs. E nevoie de o detensionare a situaţiei, care stă în puterea Dvs. Altminteri aţi putea ajunge în situaţia neplăcută de a gestiona episoade delicate, cum a fost cel din 2004, când Alin Fărcaş, un angajat al postului de radio Mix FM, la care eraţi director, a ameninţat în direct ca se sinucide din cauza unor nemulţumiri de natura salarial-contractuala.
Domnule Preşedinte, acesta este al patrulea memoriu pe care vi-l adresez în două luni. Faptul că nu am primit niciun răspuns în toată această perioadă mă îndreptăţeşte să cred că mă veţi ignora încă o dată, în ciuda faptului că potrivit Art. 10 Lit i. a regulamentului intern al SRTV conducerea are OBLIGAŢIA “să examineze cu atenţie şi să rezolve sesizările şi propunerile salariaţilor privitoare la raporturile şi relaţiile de muncă şi la îmbunătăţirea activităţii şi a condiţiilor de muncă”. Prin urmare, am hotărât să împărtăşesc toate problemele pe care vi le-am semnalat în aceste două luni cu cei direct interesaţi şi afectaţi de starea generală din SRTV şi de la Ştiri, colegii mei. Cel puţin aşa voi şti că măcar unul dintre cei care au citit aceste rânduri vă va transmite profunda mea dezamăgire şi rugămintea de a debloca situaţia în care am ajuns.

Mulţumesc pentru atenţie.
Să vă dea Dumnezeu gândul cel bun!

Lucian Pirvoiu, un redactor”

sursa:mediaddict

Zece întrebări despre cenzura din TVR adresate Dlui Președinte, Alexandru Lăzescu
Cum se fac angajările în TVR?

Vă adresez rugămintea, domnule Alexandru Lăzescu, Președinte Director General al TVR, de a accepta un interviu televizat, în direct, la TVR , luni 11 iunie, cel mai probabil în preziua pierderii mandatului de președinte director al televiziunii publice, ca urmare a votului din Parlament asupra raportului de activitate al TVR. Consider că Publicul are nevoie de lămuriri privind calitatea programelor difuzate de canalele TVR. Vom discuta, cu toată onestitatea, despre cenzura și manipularea de care sunteți acuzat fie că le-ați orchestrat, fie că le-ați tolerat cu bună știință. Iată mai jos câteva întrebări din interviul televizat pe care vi-l solicit.

1. O televiziune se impune prin credibilitatea programelor sale de știri. Iar aceasta, se știe, vine din acuratețea și obiectivitatea cu care sunt reflectate evenimentele, echidistanța și imparțialitatea moderatorilor ori echilibrul dat de alegerea invitaților într-o emisiune. Regăsiți aceste valori în programele informative ale TVR , în speță TVR Info?

2.Instituția pe care o conduceți de doi ani se confruntă cu un deficit de imagine enorm. Exemplificator este (nu doar ratingul emisiunilor de știri sau dezbateri) momentul protestelor de strada din ianuarie, când, vă amintiți, reporterii TVR erau aproape linșați în stradă de protestatari furioși și indignați de manipularea practicată de postul public. V-ați simțit vreun moment responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci ori când mii de protestatari au asaltat sediul TVR cerând demisia dvs.?

3. E adevărat că moșteniți la știri managementul păgubos al Rodicăi Culcer și l-ați perpetuat? Profesioniști “epurați” și “aruncați” în anonimat de talibanismul și subiectivismul acesteia. Și numirea în poziții editoriale cheie, de directori, producători, editori (care stabilesc unilateral temele și invitații), oameni promovați doar pe criterii subiective și partizane, de altfel vechi ziariști de casă ai PD/PDL …

4. Care este relația dumneavostră cu instituția prezindențială? Dar cu fostul partid de guvernământ? Și cum v-ați raportat la acestea? V-ați păstrat echidistanța? Va întreb din perspectiva calității pe care o aveți, aceea de șef al unei televiziuni publice libere și independente, care nu acceptă ingerințe în politica editorială ori vreun partizanat politic.

5. Mulți vor să știe, domnule Lăzescu, cum se fac angajările la TVR… (Mărturisesc, că în cazul meu, a fost un concurs de împrejurări, deși ani la rând am așteptat un concurs… După doar câteva zile de la angajare și după prima emisiune cu subiect politic, Dna Culcer și “camarilla”  mi-au reproșat că sunt prea incisiv cu invitatul PDL…”Ești pătimaș! Ai înebunit, dai în PDL? Nu ne plac dizidenții! Ciocu mic !” …de atunci, iubesc emisiunile despre agricultură, dimineața devreme) Cunoașteți aceste practici de intimidare ?

6. A existat în urmă cu 2 luni un concurs de angajare în TVR pentru moderatori, prezentatori etc. Mii de oameni s-au înscris – unii cu nume sonore în televiziune. În mod suspect, nimeni nu a câștigat acest concurs. În schimb, în scurta vreme prin redacțiile canalelor TVR au apărut, soți, soții, cumnați, veri și verișoare etc…Cum se fac de fapt angajările în TVR?

7. E adevărat că ați angajat în funcții cheie oameni apropiați dvs, din Iași, care locuiesc în vile RAPPS plătite din bugetul TVR…? Pe de altă parte, cunoașteți că de două luni, mulți dintre redactorii și cameramanii din TVR info, cei cu statut de colaboratori (80% din personal) nu și-au mai luat salariile? Și asta cu mult înainte de blocarea conturilor instituției. Sunt colegi disperați care așteaptă măcar un răspuns, de undeva. Ce le spuneți acestor oameni?

8. Ați știut de existența unor contracte grase cu anumiți formatori de opinie, oameni agreați de fostul partid de guvernamint? Salarii de 100 de milioane doar pentru prezența, o dată pe săptămână, în emisiunile de dezbateri? Stiți că de fapt, chiar și la o lună după decizia CA de a înceta aceste plăți, contractele lor sunt încă în vigoare?

9. De ce mergeți atâît de des în străinătate, dle președinte?

10. În 2012, telespectatorul nostru e mai deștept ca realizatorul și ne judecă…cu telecomanda. Dvs, când veți fi un simplu telespectator, ce așteptări aveți de la un program de știri sau de la o dezbatere difuzată de postul public de televiziune?

Ultimul raport Freedom House SUA avertizează asupra degradării în anii din urmă a libertății presei nu doar în Ungaria, ci și în România. Din decență, vă menajez și nu vă solicit un comentariu pe acest subiect… Dar aș vrea să știu ce le-ați spune studenților dvs de la Iași, cărora le predați jurnalismul…Ați putea să le spuneți, poate, că e momentul ca adevărații profesioniști din TVR ( și eu sunt ultimul dintre ei, fără gratuită modestie) să-și reia locul pe care-l merită în atenția marelui public. Că succesorii dvs, poate,  n-ar fi bine să conducă o instituție de o asemenea prestanță în mod discreționar, partizan și autocrat, răspunzând la firul scurt al partidului aflat la putere. Și asta, pentru că te supui blamului public și-ți pierzi orice credibilitate . În fine, e bine cred, dle professor Lăzescu, că noi ca breaslă, să nu murim încet și să pervertim principiile funciare ale profesiei noastre: acuratețe, imparțialitate, echidistanță…

Vă mulțumesc și vă aștept în direct!

Cu respect Adrian Bucur, realizator TVR

Adrian Bucur este moderator la TVR Info, canalul de știri al TVR.

A lucrat câteva luni la B1 Tv, fiind concediat la scurt timp dupa relansarea postului din Calea Victoriei.

Notorietatea și-a câștigat-o la Prima Tv unde a prezentat principalul jurnal de știri Focus, vreme de 10 ani .

A mai lucrat la Europa Fm, Radio Total, Jurnalul Național și Mediafax.

Este câștigătorul unei burse Euronews în 2010 și laureat APTR în 2006.

sursa: cotidianul.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.