Istoria Politiei Capitalei, dintre academicieni, inapoi in mijlocul comisarilor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Istoria Politiei Capitalei, dintre academicieni, inapoi in mijlocul comisarilor

Lansarea volumului ,,ISTORIA POLIŢIEI CAPITALEI (sec.XVIII-1949)’’ la Sala de festivităţi a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti
Foto: Comisar sef Cornel Gabriel Ciocoiu, chestor sef Petre Toba si autorul, comisarul Florin Sinca
Prima lansare a cărţii s-a făcut la Academia Română, la 26 martie 2012, cu prilejul Zilei Poliţiei Române. Vedeti: Aventurile unui comisar prins cu cercel in ureche de profesorul Florin Constantiniu: Florin Sinca la raport cu Istoria Politiei Capitalei in amfiteatrul Academiei Romane. Având în vedere că activitatea de atunci s-a făcut în timpul programului, mulţi poliţişti nu au reuşit să participe, astfel încât s-a organizat această lansare şi la D.G.P.M.B, la sfarsitul lunii trecute.
Au luat parte directorul general al D.G.P.M.B., domnul comisar-şef Cornel Gabriel Ciocoiu, directorii adjuncţi (chestor Niculae Marinescu, comisar-şef Dumitru Gheorghe şi comisar-şef Nelu Lupu), chestorul principal Lucian Florin Guran (director adjunct al Direcţiei Management Operaţional), chestorul Liviu Vasilescu (directorul Direcţiei Operaţiuni Speciale), şefi de sectoare de poliţie, şef de servicii din D.G.P.M.B. şi şefi se secţii de poliţie, numeroşi poliţişti (aprox. 150 persoane). A fost prima carte de istorie a poliţiei care s-a lansat la sediul D.G.P.M.B.
În deschidere a vorbit domnul director general Cornel Gabriel Ciocoiu, care a spus:
,,Bună ziua tuturor.
Aş dori să salut prezenţa domnului comisar Florin Şinca. Salut pe domnul chestor Vasilescu, directorul Direcţiei Operaţiuni Speciale, salut pe domnul Guran, nu mai e cazul să spun cine e acum.
E un moment la care am ţinut să se realizeze, chiar dacă puţin mai târziu, pentru că, dincolo de nebunia zilnică, de probleme care uneori ne copleşesc, cred că trebuie să facem mai mult pentru ceea ce înseamnă cultura organizaţională. Cred că oamenii de genul domnului Şinca trebuie apreciaţi la adevărata lor valoare şi cred că trebuie să fim mândri că mai sunt oameni printre noi care se apleacă asupra unor lucruri pe care noi le-am uitat demult, mulţi dintre noi şi asta nu face decât să degradeze în fiecare zi spiritul nostru de echipă, spiritul nostru de castă, de organizaţie. Şi mă bucur, şi-l felicit pentru că, într-o societate pur economică, materialistă, să spun aşa, mai sunt oameni ca dumnealui care au timp şi pentru cercetare şi pentru a se uita puţin în trecutul unei instituţii ca Poliţia Capitalei. Să ştiţi că dacă – şi e o părere personală – dacă noi în viitor nu vom face mult mai mult din acest punct de vedere pentru comunicare internă şi pentru comunicare externă, pentru a descoperi şi a reaşeza acolo unde trebuie valorile instituţionale, având un trecut extraordinar… Sunt poliţişti de o valoare inestimabilă, au fost şi încă mai sunt, pe care noi nu i-am valorificat şi n-am ştiut să spunem oamenilor ce-au făcut aceşti oameni pentru societate. Sunt exemple în diferite domenii de activitate ale noastre, sunt oameni care pur şi simplu au trăit pentru instituţia aceasta, pentru munca de poliţie, au făcut sacrificii enorme şi noi la finalul unei cariere nu le-am organizat o activitate de cinci minute şi să le dăm un baston, cum era pe vremuri.
Pur şi simplu, luaţi de valul evenimentelor, am uitat că suntem o echipă, am uitat că suntem oameni, şi de aceea, momentul acesta cred că trebuie să fie un început în acest domeniu în care să recuperăm. Noi am pierdut în 20 de ani de zile foarte mult din ce înseamnă cultura organizaţională şi dacă nu vom face nimic, fiecare dintre noi va trece pe aici, prin această structură şi a doua zi vom uita unii de ceilalţi. În urma noastră trebuie să rămână ceva şi eu vă spun cu mândrie că această carte pe care v-o recomand tuturor şi vă rog la rândul dumneavoastră, s-o recomandaţi tuturor poliţiştilor. Nu şti cine eşti dacă nu te uiţi la trecutul tău. Eu cu plăcere o fac cadou tuturor personalităţilor care îşi aniversează ziua onomastică, cu ocazia diferitelor ocazii, voi face cadou această carte, pentru că este cartea care ne reprezintă. Ce poţi să-o oferi unui om mai mult decât ce este instituţia sa?
Şi chiar vorbeam mai devreme cu domnul chestor Vasilescu, ca unor oameni de genul dumneavoastră trebuie şi noi, şefii, să sugerăm şi alte teme de cercetare. Pentru că sunt multe lucruri de dezgropat în întreaga istorie a poliţiei noastre.
Eu vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi şi vă rog să prezentaţi mai multe despre carte’’.
Autorul a prezentat mai multe slide-uri cu istoria poliţiei şi a acordat autografe. La final a venit şi inspectorul general al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă.
Reporter Online
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.