Cum a fost la Premiile "Eminescu, ziaristul" acordate de Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania lui Dimitrie Vatamaniuc, Nae Georgescu, Miron Manega si Victor Roncea. FOTO/VIDEO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cum a fost la Premiile “Eminescu, ziaristul” acordate de Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania lui Dimitrie Vatamaniuc, Nae Georgescu, Miron Manega si Victor Roncea. FOTO/VIDEO/INFO

Mihai Eminescu si Nae Georgescu -foto-Cristina-Nichitus-Roncea - Ziaristi Online

Personalităţi care au promovat publicistica lui Mihai Eminescu, premiate de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Personalităţi care au promovat publicistica lui Mihai Eminescu au fost premiate, vineri, 28 iunie 2013, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR).

Uniunea a acordat eminescologului Nicolae Georgescu, ziariştilor Miron Manega şi Victor Roncea, precum şi academicianului Dimitrie Vatamaniuc distincţia “Eminescu ziaristul”. Totodată, UZPR a dat post-mortem acelaşi premiu profesorului Alexandru Oprea.

“Eminescu a fost un mare ziarist şi breasla aceasta a presei îşi trage seva şi din ceea ce a lăsat el. Eminescu este, într-un fel, părintele breslei noastre”, a declarat preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. El a amintit că pe 28 iunie 1883 publicistul Eminescu a fost “izgonit” din redacţia “Timpul”.

“Dedic acest premiu Părintelui Iustin Pârvu, care a plecat la ceruri acum 12 zile. Lui îi datorez faptul că sunt aici, pentru că în momentul în care am fost eliminat din presa centrală – asa-zisa “de partide si de state”, pentru ca acum e vorba de mai multe state care guverneaza presa din Romania – m-am dus la dânsul şi voiam să las presa, dar el m-a obligat să nu abandonez presa, mi-a interzis să o abandonez si m-a indemnat să merg înainte”, a declarat jurnalistul Victor Roncea.

Cu prilejul acordării premiilor UZPR a fost lansat volumul “O zi din viaţa lui Eminescu”, semnat de Nicolae Georgescu, ce descrie ultima zi a lui Mihai Eminescu în redacţia “Timpul”.

Sursa: AGERPRES/ (AS – autor: Iulia Petre Carciog, editor: Mirela Bărbulescu)/ FOTO/VIDEO mai jos

Victor Roncea aminteste: Dupa cum am spus si in cadrul manifestarii de exceptie de la Muzeul Literaturii Romane, trebuie amintit si faptul ca fratelui meu, ziaristul George Roncea, i se datoreaza “instigarea” profesorului Nae Georgescu la redescoperirea publica a lui Eminescu – jurnalistul. Campania lansata de Civic Media in urma cu cinci ani – prin ziarele la care lucram, Atac si Ziua – a prins roade si astazi, dupa zeci si zeci de ani de negura, ies la lumina nenumarate date ascunse despre viata si moartea lui Eminescu. Trebuie sa le multumim tuturor celor care rostesc raspicat adevarul despre Eminescu, Adevarul lui Eminescu. Doamne, ajuta!

UZP prezinta: Cum a fost la Premiile UZPR „Eminescu, ziaristul”

Radio Romania Cultural despre Premiile Eminescu Ziaristul UZP - Ziaristi Online

Evenimentul care s-a desfăşurat La Muzeul Naţional al Literaturii Române ( MNLR ), după ce şi-a consumat momentul lansării Dosarului de presă, volumul „ O zi din viaţa lui Eminescu ”, a urmat seria acordării de Distincţii „Eminescu, ziaristul”. Preşedintele UZPR a vorbit de intenţia, implinită, a UZPR, de a-l promova pe Mihai Eminescu, în egală măsură ca ziarist, nu doar ca poet, mai cu seamă într-o zi de 28 iunie ( 1883 – izgonirea lui Mihai Eminescu din redacţia ziarului „Timpul” ), ziua în care prietenii, adversarii şi autorităţi de tot felul, au făcut tot posibilul pentru a-l îndepărta pe intransigentul, incomodul ziarist.

Domnii Liviu Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi cunoscutul critic Florentin Popescu au rostit Laudatio pentru scriitorul Nicolae Georgescu, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai publicisticii lui Mihai Eminescu, căruia i s-a acordat prima Distincţie „Eminescu, ziaristul”. Primind însemnul preţuirii pentru activitatea sa de eminescolog, profesorul N. Georgescu a vorbit despre cei 7-8 ani de amănunţita şi profunda cercetare a documentelor vremii, de revelaţiile avute la descoperirea de mărturii şi declaraţii, interesante şi deseori contradictorii, în relaţiile dintre diferite personalităţi şi ziaristul Eminescu. N. Georgescu a accentuat adevărul, care a devenit incontestabil, că lui Mihai Eminescu i s-au înscenat o serie de lucruri şi fapte, chiar de către cei apropiaţi, pretinşi prieteni, pentru a face posibilă îndepărtarea sa, cu orice chip, din redacţia ziarului Timpul, comanda aparţinând, în principal, unor forţe străine, oculte.

Distincţia, constând într-un aranjament artistic a unei călimări cu o pană de scris, un carneţel personalizat, cu coperte din plută, amplasate pe un fond care cuprinde texte din publicaţia vremii, „Timpul”, cu menţiunea : Mihai Eminescu, 28 iunie 1883, i-a fost înmânată de doamna Adriana Frăteanu, secretar general al UZPR.

Înmânarea de distincţii a continuat cu un Laudatio, rostit de premiantul Nicolae Georgescu, în favoarea jurnalistului Victor Roncea: „Şi-a dedicat multe energii profesionale, pentru a promova calitatea de jurnalist a lui Mihai Eminescu, îndemnând la cunoaşterea scrierii acestuia, ca pildă de angajament social şi naţional”, a spus, printre altele, N.Georgescu. După ce a intrat în posesia Distincţiei, primită din partea domnului Constantin Oprişiu, vicepreşedinte al UZPR, jurnalistul Victor Roncea a avut şi o mărturisire de suflet : „Dedic acest premiu părintelui Iustin Pârvu, care a plecat la ceruri în urmă cu 12 zile, lui îi datorez faptul că sunt aici, pentru că în momentul în care am fost eliminat din presa centrală m-am dus la dânsul şi voiam să las presa, el m-a obligat să nu abandonez presa, de fapt mi-a interzis să o abandonez, m-a rugat să merg înainte”.

A treia Distincţie a fost acordată unui alt jurnalist, care a făcut din lectura publicisticii lui Mihai Eminescu, o preocupare profesională importantă, „ de căpătâi” după cum spune Miron Manega. Despre el a vorbit, desigur laudativ, domnul Dan Toma Dulciu, care a ţinut să evidenţieze cel puţin patru din punctele forte care îl recomandă pe Miron Manega să beneficieze de disticţia oferită de UZPR. A fost o pledoarie convingătoare în favoarea celui care, între altele, găzduieşte şi administrează o atractivă pagină web, cu un titlu, „ Certitudinea ”, care emană siguranţă, fermitate şi are ca redactor şef editorial pe Mihai Eminescu ( !! ). Nu deschizi bine pagina „ Certitudinea.ro ” şi poţi lectura unul din sutele de articole purtând semnătura ziaristului, aflat în arhiva ziarului„ Timpul ”, a secolului XIX. Miron Manega, degajat, dar în acelaşi timp puţin emoţionat, a ţinut să spună că „ pe Eminescu trebuie să-l iei la drum lung, ca pe o rugăciune, să-ţi fie pavăză în orice moment al vieţii de ziarist”.

Alte două momente au marcat evenimentul dedicat acordării de distincţii „ Eminescu, ziaristul ”. Doru Dinu Glăvan a ţinut să precizeze că nu se poate să vorbeşti de Eminescu şi cariera sa de ziarist, fără să cinsteşti munca laborioasă şi de pionierat în descoperirea documentelor vremii, de către cel care a fost prof. univ. dr. Alexandru Oprea. Despre fostul director al Muzeului Naţional al Literaturii Române şi preocupările sale de cercetător eminescolog, a vorbit actualul director al MNLR, prof. Lucian Chişu. În memoria strădaniilor regretatului Al.Oprea de a continua seria volumelor Eminescu, în special în planul publicisticii acestuia, UZPR a pregătit o disticţie care să rămână în cadrul instituţiei, ca semn al neuitării.

In sfârşit, elogiul plenar pentru studierea întregii opere eminesciene a fost adus de jurnalistul, scriitorul, Excelenţa Sa Neagu Udroiu, academicianului Dumitru Vatamaniuc, aflat la o vârstă remarcabilă ( 93 de ani ). D. Vatamaniuc este continuatorul, dar şi cel care a desăvârşit descifrarea operei eminesciene, ca urmaş al lui Dumitru S. Panaitescu ( Perpessicius ). Din motive obiective, academicianul D. Vatamaniuc nu a putut fi prezent la eveniment, iar domnul N. Udroiu şi-a încheiat Laudatio, spunând : „ Dacă ar fi fost aici, l-aş fi rugat pe distinsul academician să ne arate ambele mâini, degetele care au răsfoit zecile de mii, de zeci de mii de ori, manuscrisele, dovezile timpului, pentru ca Mihai Eminescu să fie cunoscut de posteritate ca un geniu al creaţiei ziaristice şi bineînţeles, literare”.

Distincţia acordată spre finalul manifestării de la MNLR, îl onorează pe ilustrul cercetător, dar, în egală măsură şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti este onorată de faptul că, iniţiind o asemenea Distincţie, a adunat un auditoriu select, preocupat de subiectul propus de UZPR.

Alte articole la despre Premiile “Eminescu, ziaristul” la: Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania

FOTO si VIDEO de la manifestarea de la Muzeul Literaturii Romane:

1 Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania - UZP - Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013

2 Presedintele UZP Doru Dinu Glavan la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Ziaristi Online

Premiile “Eminescu, ziaristul” – Profesorul Nae Georgescu propus ca academician al ziaristilor

3 Premiile Eminescu Ziaristul 28 iunie 2013 - Nae Georgescu - Chisu - Doina Rizea - Doru Dinu Glavan - UZP - Muzeul Literaturii - Ziaristi Online

Profesorul Nae Georgescu despre ultima zi a lui Eminescu la Timpul la Premiile UZP “Eminescu, ziaristul”

4 Profesorul Nae Georgescu la Premiile Eminescu Ziaristul - Foto Cristina Nichitus Roncea

Profesorul Nae Georgescu despre jurnalistul Victor Roncea la Premiile UZP “Eminescu, ziaristul”

5 Victor Roncea la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Foto Dan Sulugiuc - Ziaristi Online

Victor Roncea ii dedica Parintelui Justin Parvu Premiul UZP “Eminescu, ziaristul”

6 Dan Toma Dulciu la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Foto Cristina Nichitus Roncea7 Miron Manega la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Ziaristi Online

Dan Toma Dulciu si Jurnalistul Miron Manega la Premiile UZP “Eminescu, ziaristul”

8 Actorul Eusebiu Stefanescu la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Foto Cristina Nichitus Roncea

Actorul Eusebiu Stefanescu la Premiile UZP “Eminescu, ziaristul” – 28 iunie 2013, la Muzeul Literaturii Romane

9 Nae Georgescu si Victor Roncea premiati la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Ziaristi Online

10 O zi din viata lui Eminescu la Timpul - Autografe Nae Georgescu la Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Ziaristi Online

11 Premiile Eminescu Ziaristul la Muzeul Literaturii - 28 iunie 2013 - Ziaristi Online

12 Cartea de vizita a lui Eminescu de la Timpul - Foto Cristina Nichitus Roncea

Vedeti si: ”Eminescu, ziaristul“ – Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania. Azi, 28 Iunie, la Muzeul Literaturii Romane. Interviu Revista Tribuna cu Nae Georgescu: Cineva vrea sa-l puna pe foc pe Eminescu. VIDEO

Sursa: Ziaristi Online

Cuvantul Libertatii – ”Eminescu, ziaristul“ / Jurnalistul Victor Roncea : „Cel mai onorant premiu din cariera mea !”

Un eveniment de excepţie a ocupat vineri agenda publică dar şi primele pagini ale ziarelor centrale. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a organizat cu mare fast,  un eveniment inedit, într-o premieră absolută –  Premiile Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – ”Eminescu, ziaristul“. Colegul nostru, redutabilul jurnalist, Victor Roncea a fost unul dintre premianţi, acesta dedicându-şi o parte din cariera sa de ziarist profesionist pentru aprofudarea profilului  jurnalistic al marelui poet  Mihai Eminescu.

Victor Roncea primind Premiul Eminescu Ziaristul din partea Uniunii Ziaristilor Profesionisti - 28 iunie 2013 - Muzeul Literaturii

Personalităţi care au promovat publicistica lui Mihai Eminescu au fost premiate, vineri, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). Au participat ziarişti din presa scrisă şi audiovizuală, scriitori, oameni de cultură, personalităţi ale vieţii publice. Uniunea a acordat eminescologului Nicolae Georgescu, ziariştilor Miron Manega şi Victor Roncea, precum şi academicianului Dumitru Vatamaniuc distincţia “Eminescu ziaristul”. Totodată, UZPR a dat post-mortem acelaşi premiu profesorului Alexandru Oprea. Jurnalistul Victor Roncea, cunoscut ca unul dintre cei mai buni jurnalişti români, s-a dedicat întotdeauna binelui naţional, bisericii şi oamenilor de cultură care au marcat existenţa acestui popor.

„Nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă ziua de 28 iunie 1883”

Am avut onoarea să-l cunosc, să stau de vorbă şi să împărtăşim opinii. Am înţeles de la Victor Roncea ce înseamnă să-ţi iubeşti neamul, să ţii cu adevărat cu ai tăi. Am învăţat de la Victor Roncea ce înseamnă credinţa, de ce trebuie să nu ne îndepărtăm de Biserică, de neamul nostru strămoşesc. Zilele trecute, jurnalistul Victor Roncea îmi spune că nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă ziua de 28 iunie 1883 şi anume că aceasta a fost ultima zi de lucru a ziaristului Mihai Eminescu, în redacţia „Timpul”. „A fost ziua când temutului publicist i-a fost luat dreptul de a mai activa în rândul presei, pentru atitudinea sa tranşantă în ceea ce înseamnă moralitatea întregii societăţi”, a spus cu vocea tremurândă, ziaristul profesionist Victor Roncea.

Doru Dinu Glăvan : “Eminescu a fost un mare ziarist”

Cinstind munca, talentul, harul şi dăruirea ziaristului Mihai Eminescu, ca deschizător de drumuri pentru lucrătorii din presa românească viitoare, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, a organizat astfel, un eveniment inedit –  Premiile UZPR – ”Eminescu, ziaristul“. Cu prilejul acordării premiilor UZPR a fost lansat volumul “O zi din viaţa lui Eminescu”, semnat de Nicolae Georgescu, ce descrie ultima zi a lui Mihai Eminescu în redacţia “Timpul”. “Eminescu a fost un mare ziarist şi breasla aceasta a presei îşi trage seva şi din ceea ce a lăsat el. Eminescu este, într-un fel, părintele breslei noastre”, a declarat preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

„Dedic acest premiu părintelui Iustin Pârvu”

Profund emoţionat, jurnalistul Victor Roncea a spus după ce i s-a rostit numele, înainte de a-şi ridica premiul, că este cea mai onorantă distincţie din cariera sa şi o dedică părintelui Justin Pârvu, regretatul duhovnic de la Mânăstirea Petru Vodă. “Dedic acest premiu părintelui Iustin Pârvu, care a plecat la ceruri acum 12 zile, lui îi datorez faptul că sunt aici, pentru că în momentul în care am fost eliminat din presa centrală m-am dus la dânsul şi voiam să las presa, el m-a obligat să nu abandonez presa, de fapt mi-a interzis să o abandonez, m-a rugat să merg înainte”, a declarat jurnalistul Victor Roncea.

Sursa: Cuvantul Libertatii

Alte relatari: NapocaNewsRomaniaPress, Radio Romania Cultural, RGNPress, Crai Nou

Constiinte jurnalistice si premii: Premiile UZPR “Eminescu Ziaristul” – iunie 2013

Vedeti si Mihai-Eminescu.Ro, Ziaristi Online, Certitudinea

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Pingback: VIDEO: Eusebiu Ştefănescu despre Maica Domnului, Eminescu, Basarabia şi România. Dumnezeu să-l odihnească în pace! | Victor Roncea Blog

  2. Pingback: VIDEO: Eusebiu Ştefănescu despre Maica Domnului, Eminescu, Basarabia şi România. Dumnezeu să-l odihnească în pace! | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

  3. Pingback: 28 Iunie – Ziua Națională a Ziaristului Român. O propunere UZP – publicat de Victor RONCEA in Ziaristi Online - RadioMetafora.ro

  4. Pingback: Premiile Eminescu - Ziaristul pentru Academicianul Alexandru Surdu si eminescologii Constantin Barbu si Ion Spanu. Transmisie UZPR LIVE - VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  5. Pingback: Premiul Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan pentru Victor Roncea din partea Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Episcopiei Covasnei și Harghitei | Victor Roncea Bl

  6. Pingback: Premiul Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan pentru Victor Roncea din partea Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Episcopiei Covasnei și Harghitei | Victor Roncea Bl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.