Ministerul de Externe al Ungariei: Valorile de la Rosia Montana "fac parte integral din patrimoniul comun central-european si servesc egal interesele cetatenilor Ungariei cat si ai Romaniei" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ministerul de Externe al Ungariei: Valorile de la Rosia Montana “fac parte integral din patrimoniul comun central-european si servesc egal interesele cetatenilor Ungariei cat si ai Romaniei”

Steagul secuiesc instalat la Ministerul de Externe al Ungariei in iunie 2013

Steagul secuiesc instalat la Ministerul de Externe al Ungariei in iunie 2013

Comunicat al Ministerului de Externe si al Ministerului Dezvoltarii Rurale in legatura cu proiectele privind mineritul aurului la Rosia Montana

Ungaria a aflat cu ingrijorare ca guvernul roman in 27 august 2013 a adoptat un proiect de lege referitor la masurile de luat in legatura cu infiintarea exploatarii minereurilor de aur si de argint.

Mineritul aurului bazat pe tehnolgia cu cianuri poarta in el importante riscuri de mediu, pune in pericol puritatea apelor, diversitatea biologica, asa cum atat cetatenii Romaniei, cat si cei ai Ungariei si-au probat pe propria lor piele in cursul catastrofei de la Baia Mare survenita in anul 2000.

Tocmai din aceasta cauza guvernul Ungariei si-a exprimat in toate forumurile posibile ca priveste ca inacceptabila folosirea tehnologiei bazata pe cianuri. Dupa cum este cunoscut, in mai 2010 ca urmare a propunerii facute de presedintele republicii Janos Ader in calitatea sa (de atunci – Nota red.) de deputat in Parlamentul European, PE a cerut intr-o hotarare Comisiei Europene sa examineze pericolele care se regasesc in tehnologia mineritului aurului cu cianuri si sa interzica folosirea sa pe teritoriul Uniunii Europene. In continuare atat presedintele Adunarii Tarii (al Parlamentului – Nota red.) Laszlo Kover cat si primul ministru Viktor Orban au fortat personal la comisarul pe probleme de mediu al Uniunii interzicerea la nivelul uniunii a tehnologiei bazata pe cianuri.

In procedeul de autorizare a minei de aur de la Rosia Montana Ungaria de la bun inceput a cerut Romaniei aplicarea intelegerii internationale referitoare la examinarea influentelor de mediu transfrontaliere. Tratatul a facut posibil ca Ungaria ca o tara potential afectata sa participe in procedeul de autorizare. In cursul procedurii autoritatile ungare au respins studiul de impact de mediu elaborat de partea romana din cauza caracterului sau prea general, a pozitiilor sale de baza neadecvate, a concluziilor sale finale gresite si a lipsurilor sale grave.

Pozitia guvernului ungar este neschimbata si astazi, asteapta respectarea regulilor europene in materie, precum si respectarea valorilor universale naturale si culturale puse in pericol de mineritul aurului la Rosia Montana care fac parte integral de patrimoniul comun central-european si servesc egal interesele cetatenilor Ungariei cat si ai Romaniei.

Ministerul de Externe al Ungariei

Budapesta / 02. 09. 2013 / 16.22

Sursa: Ziaristi Online /Rubrica: No comment

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

 1. anonim

  Guvernul ungar spune cam multe in ultima vreme, nu cred ca trebuie sa o priveasca lupta romanilor pentru salvarea aurului Tarii. Numai de ajutorul ungariei nu mai aveam nevoie.

 2. anonim

  cu Rosia Montana si grupa de marketori-aurari e destul de simplu: iti intra un talhar in casa, deghizat in Sfantul Mina, apoi incepe sa-ti care ce ai mai de pret. Insa iti lasa scrumiera, ca sa ai in ce scruma dupa ce te trezesti din betie sau prostie. A, ti-a patat si murdarit covoarele, nu mai conteaza, ia-l de unde nu-i!

 3. Ungurii se arată mândrii că limesul roman a trecut şi prin pusta în care vieţuiesc ei acum. Antiromânii din fruntea ţării noastre se pregătesc să arunce în aer minele daco-romane din Apuseni.

 4. ave

  Ungurii sa isi vada de treaba lor. Mai bine s-ar gandi la dezastrul lor ecologic cu namolul rosu, care a contaminat Tisa si Dunarea!
  RUSINE SA LE FIE!

 5. ave

  In 2010 in Ungaria a avut loc un accident la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta.Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase. Deseurile au ajuns si in afluentii Dunarii. Namolul rosu este caustic si contine reziduuri de metale grele care, o data ajunse in stomac sau in caile respiratorii, pot otravi organismul. Din cauza componentei bazice, namolul a cauzat arsuri de piele si infectii grave ale ochilor la mai multi localnici. Ce s-a intamplat cu aceasta catastrofa? Ungaria nu mai zice nimic. Dar in schimb are vreme sa se bage in problemele Romaniei si a exploatarii miniere Rosia Montana!? Ce isi inchipuie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.