Gaşca, duşman al spiritului critic. O analiza amara a starii natiunii. Capitolul III: "Geniile" Patapievici, Plesu si Liiceanu si "statul de gasca" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Gaşca, duşman al spiritului critic. O analiza amara a starii natiunii. Capitolul III: “Geniile” Patapievici, Plesu si Liiceanu si “statul de gasca”

Intelectuanalii-lui-Basescu-Cristian-Preda-Andi-Lazescu-Traian-Ungureanu-Mihnea-Berindei-Patapievici-si-LiiceanuPortalul Ziaristi Online publica in serial un text fundamental al scriitorului si criticului Grid Modorcea. O analiza amara a starii natiunii de azi in care sunt tratate, pe capitole, principalale probleme nationale si sensul rezistentei culturale la ocupatia institutionala a Romaniei:

Gaşca, duşman al spiritului critic (III)

Situaţia este valabilă nu numai în domeniul istoric sau politic, dar şi în literatură, în plastică sau film. Nu mai există spirite călăuzitoare, autorităţi morale, personalităţi respectate. Orice forumist poate să-l facă praf pe specialistul în domeniu. Spiritul critic al unui popor nu este format din diletanţi, ci din personalităţi, din specialişti, din oameni pregătiţi şi hăruiţi. Foarte hăruiţi. Din genii. Adevăratele genii ale unui popor sunt criticii. Adică spiritele cele mai competente. Dar românii de azi au fost învăţaţi să nu-i mai respecte pe critici. Iar o ţară fără critici, care sunt observatori obiectivi prin vocaţie, moare. Ce genii are la ora actuală poporul român? E Patapievici un geniu? Timp de un deceniu a fost instalat să promoveze cultura română în lume, dar el s-a promovat numai pe sine şi gaşca lui. Şi-a tradus cartea în care jigneşte poporul român în 17 limbi, a înscăunat o dictatură fără precedent, a ghilotinat sistematic tot ce a produs mai sănătos talentul naţional, a falimentat o instituţie, lăsând datorii şi maculatură care au îngropat-o definitiv! Şi totul s-a făcut cu aprobarea preşedintelui ţării, care a ignorat semnalele de alarmă trase de adevăraţii intelectuali ai României.

De ce nu a luat nici o atitudine Andrei Pleşu, de pildă? Fiindcă el şi nevasta lui aveau proiece finanţate masiv de ICR. Gaşca a lucrat la compromiterea României. La marginalizarea valorilor tăcute şi la alungarea lor din ţară. Le-au închis toate porţile celor care aveau altă opinie. Pleşu şi Liiceanu au avut o emisiune TV în care se gratulau reciproc. Adică spuneau cu alte cuvinte acelaşi lucru. Jucau aceeaşi bătură. Ce filosofi sunt aceştia, care nu cunosc legea antitezei? Nu ar fi fost firesc ca domnii filosofi să aibă în faţă un opozant autentic, valoros? Nu, fiindcă ei zic că nu au pereche, ei sunt cei mai valoroşi! Cine să le fie pus în faţă? Alţii ca ei nu există. Ei sunt şi puterea şi opoziţia, şi susul, şi josul.

Aşa s-a ajuns ca România să nu mai aibă opoziţie. Adică adevăr. Fiindcă, aşa cum spunea Eminescu, pe care ei l-au băgat la debara, “adevărul se află întotdeauna în opoziţie’. Iar Băseştilor nu le-au păsat niciodată de adevăr, fiindcă erau susţinuţi de doamna Merkel, acuzată în aceste zile că practică aceleaşi metode care l-au dus pe Hitler la putere. Patapievici are şi un nume predestinat la rău. Mircea Eliade a anticipat astfel de indivizi alteraţi într-un personaj ca Paşchievici! Şi nu e parvenit să nu aibă o cocoaşă. Liiceanu, de pildă, e acuzat public că l-a plagiat pe Heidegger şi are obsesia Păltinişului, plagiat şi el! Ce să mai spunem despre plagiatul lui Ponta, care a ajuns de competenţa instanţelor străine!!

Gaşca lor a distrus spiritul critic tradiţional al românilor, fără să pună nimic în loc, fără să aducă o nouă orientare lucidă în educaţie, care trebuie să se bazeze pe cuceririle ştiinţei, să lucreze la noua identitate a României, să armonizeze tradiţia cu rezultatele acestor cuceriri, să armonizeze specificul naţional cu specificul universal.

Ce şcoală, ce tip de educaţie au generat găştile de la revista “22”, “Dilema veche”, apoi de la “Gândul”,  “Orizont cultural”, nu mai vorbesc şi alte zeci şi sute de foi de pripas, cum ar zice Eminescu? Nothing. Adevărata presă a fost mărunţită şi distrusă. S-a mers din din gaşcă în gaşcă, menţinând confuzia totală a valorilor. Unii au umflat trecutul, alţii ne-au băgat în ceaţa viitorului. Şi unii şi alţii, prin excludere, prin lipsa totală de comunicare, au omorât dinamica spiritului critic. România trăieşte o gravă criză de comunicare, datorită lipsei unei reale platforme de instruire. A ajuns, aşa cum am mai spus, o ţară semianalfabetă cu internet! E o constatare pe care o făcea deunăzi şi marele savant evreu Solomon Marcus.

Ce vreţi realitate mai zguduitoare decât faptul că unul dintre focarele culturii, Uniunea Scriitorilor, nu mai are spirit critic? O conducere care se autoalege, fără pic de ruşine, după un statut refăcut de ea, pentru ea, fără personalităţi critice şi literare! Dovadă că scriitorii au ajuns să fie înlocuiţi fie de crainice, de curve populare, fie de puşcăriaşi, şi mai mediatizaţi, bogătani care fac o escală pe la puşcărie, ca să mai scrie o carte de memorii, pe care şi-o lansează cu mare tam-tam la Târgul “Gaudeamus”!

Tot ce era har de la Dumnezeu, tot ce a reuşit să supravieţuiască terorii prin artă, trebuia îngropat, anihilat. Găştile au instaurat o dicatură a punctului de vedere unic, un baraj, ca nimeni să nu mai aibă alt punct de vedere. Amartaloii au înlocuit punctul de vedere unic, comunist, cu punctul lor de vedere, la fel de unic şi liber-schimbist. Aşa s-a întâmplat şi la Festivalul “Enescu”, confiscat, încăput pe mâna unei găşti dirijate de un terorist al cultului de sine, Ioan Holender. S-a politizat o minune de festival, spre folosul găştii! Şi ce teroare au instaurat “Humanitas” şi “Cărtureşti”, care au pus stăpânire pe difuzarea de carte şi disc, am arătat în mai multe cronici despre festival?! S-a ajuns la o agresiune politico-economică, la un fel de comunism pe dos, adică la anarhie, la dictatura celui puternic pe bază de corupţie şi lichelism. Aşa s-a instaurat ceea ce am putea numi, fără teama de a greşi, Statul de gaşcă.

Grid Modorcea / Ziaristi Online

(Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.