Narcisa Iorga despre sedinta cu scantei de la CNA in Cazul Stelian Tanase vs Larry Watts: Mica publicitate: Director de-o vară la TVR, susțin cenzura. Aștept un nou mandat în CNA - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Narcisa Iorga despre sedinta cu scantei de la CNA in Cazul Stelian Tanase vs Larry Watts: Mica publicitate: Director de-o vară la TVR, susțin cenzura. Aștept un nou mandat în CNA

Premiul APTR 2013 pentru Monica Ghiurco - Larry Watts - Mostenirea Clandestina TVR1Mica publicitate: Director de-o vară la TVR, susțin cenzura. Aștept un nou mandat în CNA

de Narcisa Iorga

Stelian Tănase, directorul interimar al Societății Române de Televiziune a retras din emisie un documentar. Directorul TVR Internațional, Beatrice Comănescu, a afirmat public că a fost sunată de către Stelian Tănase, care i-a cerut în mod autoritar să oprească difuzarea, deși emisia documentarului începuse de opt minute. 50 de minute lăsate fără conținut în emisie prin retragerea documentarului au fost umplute cu spoturi de promovare. Într-un cuvânt, cenzură. În anul 2014.

Cenzura este interzisă de Constituția României, dar și de legea audiovizualului. Ce se întâmplă dacă o faptă interzisă se produce, totuși? Nimic. Să vedeți de ce!

Cenzurarea documentarului s-a produs pe postul TVR Moldova, în ziua de 7 februarie, la ora 14. Doi jurnaliști au sesizat în scurt timp CNA: Sebastian Popescu, de la exclusivnews.ro și Victor Roncea, de la Civic Media. Prima sesizare a fost operată de CNA la câteva zile după înregistrarea ei. CNA a cerut TVR caseta martor la data de 14 februarie. Data asta e important să fie reținută pentru demonstrația următoare.  TVR nu dă nici un semn. N-am reușit să aflu de ce. Victor Roncea revine de două ori la CNA cu solicitarea de analizare a subiectului.  Nu am știut nimic. Cronologia aceasta am aflat-o abia când s-a introdus pe ordinea de zi subiectul aprobării  grilelor de primăvară ale canalelor TVR 1 și TVR 2, adică miercuri seara.

Luni, 24 februarie, după ce citesc știrile despre conferința de presă a lui Stelian Tănase, în care anunța transformarea TVR 1 în post de ”news și curent affairs”, fără ca modificarea structurii de programe să fie anunțată CNA, trimit o autosesizare la cancelaria Consiliului. Se mai întâmplase ceva similar și sub directoratul lui Claudiu Săftoiu, când a schimbat grila TVR 3 fără acordul CNA, dar ca urmare a unui protocol încheiat cu ministrul agriculturii. Includ și solicitarea de a discuta despre actul de cenzură la TVR Moldova, cu atât mai mult cu cât, în cadrul conferinței de presă, Stelian Tănase recunoștea că a oprit de la difuzare documentarul și își exprima convingerea că a făcut bine. Fiind trimisă după încheierea programului, autosesizarea mea este înregistrată pe 25 februarie. Solicit ca subiectul să fie inclus în ședința de joi, 27 februarie. Așadar, la 20 de zile după producerea faptei.

În ajunul ședinței din 27 februarie, președintele CNA declară pentru exclusivnews.ro că TVR nu deține caseta martor, adică dovada. Am scris aici http://cutiapandorei.net/invit-personal-protagonistele-cazului-de-cenzura-la-tvr-la-o-confruntare-cu-reprezentantii-televiziunii/ că mi se pare inadmisibil ca președintele CNA să facă o declarație care anulează, practic, o analiză a Consiliului, chiar în preziua discutării unui caz deosebit de grav și fără precedent după 1990 încoace. Am invitat în mod public realizatorul documentarului cenzurat, pe Monica Ghiurco, și pe directorul TVR Internațional, Beatrice Comănescu să participe la ședința CNA din 27 februarie, cu atât mai mult cu cât era așteptată prezența unor responsabili ai televiziunii publice, care solicitau CNA modificarea grilei după ce ea fusese deja făcută publică. Cam după modelul Antena Stars. A venit ziua ședinței.

CNA dă din colț în colț. TVR tace inteligent

Radu Calin Cristea, Razvan Popescu si Cristina Trepcea la CNA 27.02.2014Radu Călin Cristea,fost director interimar de-o vară al TVR și amic cu Stelian Tănase de-o viață, încearcă să tergiverseze. Invocă întâi lipsa dovezii, așadar, zice, nu avem ce discuta. Interesant! Se mijește bănuiala mea că președintele CNA nu e străin de încercarea de salvare a TVR. O înțeleg. Laura Georgescu are soțul angajat la TVR, e uman să vrea să ajute acest post. Precizez însă ferm că nu consider că s-ar afla în conflict de interese. Președintele CNA încearcă a-l lămuri pe Radu Călin Cristea că solicitarea  trimisă TVR nu are legătură neapărat cu persoana mea (n.m. care sunt piaza rea) și astfel aflu că CNA a cerut TVR să-i pună la dispoziție caseta martor încă din 14 februarie. Data despre care v-am spus că e important de reținut.  Radu Călin Cristea o ține pe-a lui. Nu, că sesizarea din 25, că TVR n-a avut timp să răspundă. Face propuneri de amânare a discuției despre cenzură. Fără să-mi rostească numele, se leagă mereu de sesizarea înregistrată pe 25 februarie. Greu de ghicit la cine se referă. Laura Georgescu vrea să se lepede de mine. Nu, că nu sesizarea din 25, că din 14, că ”aseară (n.r. 26 februarie) am insistat de trei ori la TVR să ne pună la dispoziție caseta cu istoricul din sistemul de automatizare al TVR, care e obiectiv național și trebuie să păstreze orice emite în timp. Noi aseară am forțat în așa fel încât membrii CNA să nu spună astăzi (n.m. 27 februarie) că nu avem pe ce discuta. Am forțat foarte tare aseară”, se justifică președintele CNA. Iată încă un lucru interesant. S-au agitat spiritele în ajunul ședinței, după ce am postat aici și pe facebook considerațiile mele cu privire la acoperirea de către șeful CNA a dispariției casetei martor a TVR. Așa cred eu. Radu Călin Cristea insistă că nu avem ce discuta. Pierdem timp. Trei sferturi de oră. Se votează, în sfârșit, ordinea de zi. Decidem să discutăm și cenzura de la TVR. Radu Călin Cristea nu suportă ideea și se retrage din ședință. Anunță că vine la votul pe grile.

Participă la ședință directorul de programe al tuturor canalelor televiziunii publice, Irina Radu, directorul TVR 1 și directorul TVR 2. Vorbesc numai despre grile. Irina Radu declară că nu are habar despre cealaltă temă, cenzura. Intră Radu Călin Cristea, care își pierde răbdarea în birou și revine în sala de ședință. Invitați: Monica Ghiurco și ziariștii care au sesizat CNA asupra cenzurii. Directorul TVR Internațional n-a venit. Radu Călin Cristea o ia de la capăt: să nu discutăm despre cenzură. Mai pierdem un sfert de oră. Trecem peste obsesia cu ignorarea cenzurii. Încearcă altă variantă. Ceva la care se pricepe cel mai bine de când a venit în CNA: pledarea cauzei posturilor pe care le protejează fățiș. Am mai spus-o, o repet: e mai priceput decât reprezentanții posturilor care-și apără cauza. Prima opțiune: Antena 3. Acum e rândul TVR.

Radu Călin Cristea:

Atunci când a fost audiat în comisiile de cultură ale Parlamentului, Stelian Tănase a vorbit despre transformarea postului public după modelul BBC.  În ce măsură grilele pe care le propuneți CNA se apropie mai mult de o televiziune publică decât cele de până acum? Grea întrebare de la un membru CNA. Un fel de ”nu-i așa că apa-i udă”? Fostul director de-o vară al TVR, Radu Călin Cristea, începe elogiile la adresa noilor jurnaliști pe care Stelian Tănase îi aduce la TVR. Vorbește pe un ton liniar un sfert de oră numai la superlativ despre ei. Nu-l pot urmări. E jenant. CNA nu are voie să discute despre realizatorii unui post, ci exclusiv despre programele difuzate. Nu s-a terminat cu laudele. Îl completează și prietenul care la nevoie se cunoaște, Răsvan Popescu: emisiunea lui X (n.n. îi rostește și numele) va reuși să traducă subiectele zilei pe înțelesul tuturor. Noii colaboratori sunt un altoi pe trunchiul televiziunii publice și sunt bine-veniți. Menționez că toate aceste elogii au fost aduse în aceeași ședință în care președintele CNA a declarat public că are ”toată considerația” pentru serialul ”10 ani de sclavie” al Antenei 3 și, mai mult, s-a asociat public cu ”sclavul” în conceptul Antenei 3. Ce i-o fi apucat pe toți?

Jurnaliștii invitați vorbesc concret și direct despre cenzură și aduc în discuție numeroșii martori care au asistat la întreruperea emisiei documentarului și înlocuirea lui cu alte programe. Monica Ghiurco e fermă. Spune că a început să lucreze la documentar după ce a fost scoasă de pe post, tot din considerente politice. Nu înțelege de ce documentarul ei a primit aviz de emisie pentru TVR 1, unde a fost difuzat în ianuarie, și a fost scos în februarie din emisia TVR Moldova pe motiv că nu e bun. O întreb dacă după difuzarea pe TVR 1 i s-au făcut reproșuri din punct de vedere editorial, dacă i s-a propus să schimbe sau să completeze ceva în film și dacă după difuzarea filmului a perceput repercusiuni. Prefer să nu discut despre conținutul documentarului, ci despre procedura de cenzurare a lui.

Monica Ghiurco:

Monica Ghiurco la Premiile APTR 2013 - Mostenirea Clandestina - Larry WattsDupă difuzarea filmului pe TVR 1, am avut o discuție cu dl Stelian Tănase, deși domnia sa nu are responsabilități editoriale. Discuția a avut loc în termeni critici. Am solicitat o nouă întâlnire, care însă nu a mai avut loc. După acest episod, am apărut pe o listă neagră vehiculată în televiziune cu oameni care nu vor avea emisiuni în noile grile, dar eu nu eram nici în vechea grilă. Prefer să nu fac nicio legătură.

Irina Radu, directorul de programe al tuturor canalelor televiziunii publice, își exprimă părerea de rău că a venit la CNA pentru un scop și pleacă certată de toată lumea. Spune că ”s-a hotărât în instituție să se lucreze un document scris, foarte serios, cu opinii ale istoricilor”. Personal, nu doresc un astfel de răspuns decât în momentul în care CNA va discuta despre eventuale abateri de la legislație în ce privește conținutul. Până atunci, nu. Susțin că avem nevoie de un răspuns referitor la caseta martor și consider că din 14 februarie până în 27 februarie, televiziunea publică avea suficient timp să trimită CNA un răspuns clar și scurt. Oricum, ”forțarea” despre care vorbea președintele CNA a rămas fără rezultat: n-am obținut nimic. Laura Georgescu s-a subtilizat din sala de ședință. Nici n-am observat când. Vizionăm o ediție a emisiunii ”Prețuiește viața” a Andreei Marin în care se insistă cu filmarea unui copil care plânge când aude de tatăl lui. Este exploatată suferința acelui copil. Vizionăm ”Ora regelui”, în care forma actuală de stat este apreciată ca fiind ilegitimă. E destul de grav. Trecem la deliberări.

Radu Călin Cristea, directorul de-o vară al TVR, revine la ale lui: grilele noi, care ”trebuie privite, cumva, contextual. Televiziunea publică se află într-o criză economică inimaginabilă. Să faci o grilă ambițioasă în condițiile în care în fiecare zi îți bat portăreii la ușă…”. Nimic despre cenzură. Nimic despre abaterile din emisiunile vizionate. În schimb, își permite să aprecieze jurnaliștii televiziunii publice ca fiind când ”roșii”, când ”portocalii”, în funcție de partidul care și-a trimis reprezentanți în fruntea TVR. Nimic despre culoarea ziariștilor când a fost Radu Călin Cristea director la TVR. Probabil, fiind vară atunci, erau toți bronzați. Mă disociez de poziția lui și îi spun că este inadmisibil ce face. CNA nu are niciun drept să emită păreri cu privire la realizatorii unui post. CNA trebuie să analizeze structura de programe, nu cine face aceste programe. Să votăm grilele, zic unii colegi în frunte cu, ați ghicit!, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu. Lorand Turos propune o sancțiune de 50.000 de lei pentru mai multe abateri de la legislația audiovizualului, inclusiv neprezentarea casetei martor. E propun 100.000, amenda maximă, ca agravantă pentru neprezentarea casetei martor la cererea CNA, având în vedere că fapta pe care urma să o dovedească acea casetă este una interzisă de lege. Legea audiovizualului, care prevede sancțiuni pentru abateri în audiovizual, nu prevede nicio sancțiune pentru un act de cenzură. Aceeași lege prevede însă că CNA e obligat să protejeze jurnaliştii în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor. O lacună a legii audiovizualului lasă fără sancțiuni o faptă interzisă, precum cenzura.

Să votăm separat grilele de amenzi, zice iar Radu Călin Cristea. (Mi-e clar! Vrea să servească cât mai bine cauza. Îi expiră mandatul la sfârșitul acestui an, el înlocuind în completarea mandatului un fost membru care a demisionat în urma unei anchete ANI. Își dorește probabil un mandat plin. Fac eu mica publicitate: director de-o vară la TVR, susțin cenzura. Aștept un nou mandat în CNA).

S-a terminat timpul alocat ședinței. Președintele Laura Georgescu nu a mai revenit în sală. Vicepreședintele suspendă ședința. Va urma!

Sursa: CutiaPandorei.Net – Despre Audiovizual

Ilustratia foto: Ziaristi Online

Documentare:VIDEO EXCLUSIV. Razboiul clandestin de la TVR s-a mutat la CNA. Audierea realizatoarei TV Monica Ghiurco si prestatia jenanta a echipei lui Stelian Tanase si a avocatilor lui din oficiu. Larry Watts pus la zid in numele “corectitudinii”. Politice?

Vedeti si: Stelian Tănase riscă să fie înlăturat de la șefia TVR, după ruperea USL

Paginademedia prezinta o parte din dialogurile membrilor CNA pe tema cenzurii de la TVR:

Monica Gubernat:

Ce facem cu cenzura, cu oprirea emisiei? Nu luăm atitudine?

Florin Gabrea:

Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu caseta martor. A furat-o FBI-ul, a distrus-o Stelian Tănase? E o chestiune de litigiu cu implicatii penale, foarte grave. Ni se cere să spunem care este dovada că a fost întreruptă emisia. Sunt nu știu câți oameni care au văzut-o, n-avem decât să-i chemăm.

Monica Gubernat:

Directorul de programe al TVR (Irina Radu) a confirmat întreruperea emisiei, ce dovezi mai așteptăm?

Narcisa Iorga:

“Și eu sunt de părere că ar trebui să intervenim, potrivit Legii audiovizualului, Art. 8. Din păcate nu este prevăzută în Legea audiovizualului o sancțiune pentru cenzură. De aceea am solicitat domnului Rosca Stănescu să tină cont de aceste lucruri.

Dispare o casetă dintr-o televiziune publică, unde nu e ca la OTV. Numai acolo disăpreau faxurile și amenzile CNA. TVR nu e OTV, daca a primit solicitare din partea CNA, să pună la dispoziție caseta martor!

Eu nu am înțeles, dacă am primit o copie de pe sistem, televiziunea publică fiind una de interes național are acest sistem care înregisrează tot. Eu nu am niciun dubiu că a fost întreruptă emisiunea. Să asteptam încă 14 zile?

Punctul de vedere este foarte clar, a avut timpul să și-l trimită la CNA.

Eu merg pe amenda maximă, 100 de mii de lei. Prin aceasta amendă eu sancționez gravitatea actului de cenzura.

Eu nu văd altceva decât că actualul director al TVR își ascunde proba faptului că a aplicat cenzura.

Nu votez grila, pentru că sunt convinsă că nu o să treacă amenda.

Daca nu se aprobă grila o să vină domnul Stelian Tănase sau o să trimită pe cineva care poate să răspundă întrebărilor CNA, să ne ofere niste explicații.

Dacă noi votăm grilă nu ne mai putem aștepta la niciun răspuns bun din partea TVR. Asta este opinia mea.”

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.