Larry Watts explică de ce a fost împuşcat Ceauşescu, într-o conferinţă extraordinară de la Institutul Bancar Român. FOTO/VIDEO Ziaristi Online - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Larry Watts explică de ce a fost împuşcat Ceauşescu, într-o conferinţă extraordinară de la Institutul Bancar Român. FOTO/VIDEO Ziaristi Online

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 1 - Moscow's Nightmare 13.06.2014Romania a reusit sa incurce jocul neprincipial al Moscovei la nivel mondial, este una dintre concluziile unei conferinte extraordinare sustinute de Larry Watts la Institutul Bancar Roman, in care reputatul istoric american explica, practic si academic, de ce a fost impuscat Nicolae Ceausescu in decembrie 1989. Romania devenise, in 1989, “cosmarul Moscovei”, sustine reputatul analist american, despre care revista CIA “Studies in Intelligence” afirma ca a reusit sa ofere specialistilor si publicului larg un studiu meticulos şi o istorie corectă, precisă, echilibrată și convingătoare.

Ceausescu la reuniunea cu Gorbaciov din 4.12.1989 - Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 1 - 13.06.2014Expertul in servicii secrete a aratat ca, pe 4 decembrie 1989, Ceausescu i-a spus in fata lui Gorbaciov ca Uniunea Sovietica trebuie sa inceteze in a-si folosi forta militara pentru a determina schimbari politice pe plan european, referindu-se la Pactul de la Varsovia, sub umbrela caruia se desfasura reuniunea de la Moscova. “Ar trebui sa se dea ordin imediat pentru retragerea trupelor rusesti din Cehoslavacia, ca reparatie pentru interventia militara din 1968”, a sustinut Ceausescu in pozitia finala a delegatiei Romaniei, in care se mai afirma ca “ar fi bine ca retragerea trupelor sovietice sa inceapa in cel mai scurt timp posibil si nu numai din Cehoslovacia ci din toate tarile unde acestea sunt dislocate” (click pe foto dr).

Scanteile s-au aprins inca de la inceputul discutiilor libere, cand Gorbaciov a mentionat ca  “suntem aici cu toţii, cei care am fost implicaţi atunci, mai puţin România care a ieşit din această chestiune”. Ceausescu l-a contrazis insa imediat pe Gorbaciov afirmand ca “nu-i adevărat, România nu a ieşit din această problemă, România nu a intrat în Cehoslovacia, aşa că nu avea de unde să iasă”. Declaratiile lui Ceausescu si pozitia finala a delegatiei Romaniei au provocat furia Rusiei.

Dar intalnirea de la Moscova cu membrii Pactului de la Varsovia, la care Ceausescu a cerut si primit o intrevedere separata, avea loc imediat dupa doua zile de negocieri secrete ale lui Gorbaciov (aka Gorby) cu Bush Sr., la Malta (2-3 decembrie), pe vasul sovietic Maxim Gorki. Ceausescu cunostea insa dinainte ce se va stabili la Malta, conform unui raport de analiza si sinteza al Securitatii, semnat de seful DSS, generalul Iulian Vlad, cu data de 1 decembrie 1989, pe care Civic Media si Ziaristi Online l-au publicat in exclusivitate, oferindu-l presei largi inca din 2009. Ceausescu a ajuns asadar montat la Moscova si a tinut sa-i tranteasca verde-n fata mai multe adevaruri lui Gorbaciov, parca prevazand ca este ultima lor intalnire. De exemplu, la aceeasi discutie, Ceausescu i-a reprosat lui Gorbaciov ca URSS nu a ajutat Romania cu aproape nimic in dezvoltarea sa economica. “Până în 1984 nu am primit un litru de petrol din Uniunea Sovietică”, i-a spus presedintele Romaniei capului URSS, de la care astepta un sprijin in titei pentru iarna, de altfel si unul dintre motivele vizitei in Iran.

Dezinformarea maghiara cu armele nucleare ale Romaniei Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online - 13.06.2014Sentinta de condamnare la moarte a lui Ceausescu pare asadar sa fi fost deja luata la data ultimei intalniri dintre liderii roman si rus, de la Moscova, din 4 decembrie 1989, cand, la o replica privind o noua reuniune, a Pactului dar si bilaterala, dintre conducerile PCR si PCUS, care ar fi urmat sa aiba loc pe 9 ianuarie la Bucuresti, Gorbaciov a replicat – sarcastic, daca privim retrospectiv – “Veţi mai trăi până la 9 ianuarie!”…

Despre toate acestea si despre multe altele – inclusiv despre operatiunea de dezinformarea strategica sovietica reusita prin agentul Moscovei Ion Mihai Pacepa sau despre intoxicarile maghiare cu bomba nucleara a lui Ceausescu (foto dr) – s-a discutat in conferinta de peste trei ore care a avut loc luna trecuta la Institutul Bancar Roman.

Academicianul Dinu Giurescu: “Istoria se bazeaza pe documente”

Intr-un discurs al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, rostit cu ocazia lansării lucrării „Fereste-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România”, autor Larry L. Watts, la Banca Nationala a Romaniei, (Video AICI) acesta aprecia ca prima lucrare a istoricului american dintr-o trilogie dedicata Romaniei este “de excepie” (PDF AICI). Ulterior, la decernarea Premiilor Fundatiei “Magazin Istoric” 2014 si a Simpozionului “Cristian Popisteanu” (Video AICI), guvernatorul BNR s-a mirat public pentru ca unele medii si-au permis “sa puna sub semnul intrebarii de ce o carte plina de istorie s-a lansat aici”.

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 9 - Acad Dinu Giurescu 13.06.2014De data aceasta, la Institutul Bancar Roman, la lansarea versiunii originale a celui de-al doilea volum al trilogiei lui Larry Watts, „Extorting Peace: Romania, The Clash Within The Warsaw Pact And The End Of The Cold War“ / “Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece”, profesorul Dinu C. Giurescu (foto dr), vicepresedintele Academiei Romane, a catalogat personajele care comenteaza pe langa subiect drept niste “speculanti” care emit “tot felul de aberarii”.

“Iti sta mintea-n loc” despre ce teorii se pot vehicula pe seama Romaniei, a afirmat academicianul Dinu C. Giurescu. “Cei care sustin teoria ‘Romania-cal troian’ nu aduc nici o dovada. Fac numai afirmatii. Adevarul este cel pe care il citim in cartea lui Larry Watts”, a afirmat destul de raspicat marele istoric roman. Trebuie depasita “mania scenaritei”, mai apreciaza profesorul Giurescu. “Pentru mine este foarte clar: Romania nu a fost un ‘cal troian’. Daca stiinta istoriei mai are un sens, si examinezi toate declaratiile de la Gheorghiu Dej, din ’55 – ca aceea pe care o reproduce foarte bine profesorul Larry Watts – si pana la terminarea regimului comunist, iti dai seama ca a fost o politica reala de desprindere, de individualizare a Romaniei in cadrul Blocului Pactului de la Varsovia si, ca atare, aceasta nu poate fi negata. Existenta acestei politici este confirmata de documente. Exista aceasta coluziune, acest amestec intre stiintele politice si comentariile politice si istorie. Nu, domnule! Istoria se bazeaza pe documente: documente scrise, documente inregistrate audio, documente vizuale. Nu poti sa faci speculatii pe marginea documentelor doar de dragul speculatiei. Eu sunt de acord cu ceea ce a demonstrat Larry Watts – el nu a afirmat, el a demonstrat!”, a conchis academicianul Dinu Giurescu amintind in alocutiunea sa ca lucrarea lui Larry Watts a fost cumparata de romani intr-un numar impresionant, unic pentru o carte de istorie.

Pe acelasi subiect, al “calului troian”, Larry Watts a tinut sa adauge, ca “in plus, daca ai un cal troian, atunci nu-i dai foc, cum a fost in decembrie 1989, cand de abia de atunci el ar putea merita si castiga tot ce s-ar fi investit in el, daca ar fi fost un ‘cal-troian’…” In acelasi context, la intrebarile si raspunsurile de la finalul lansarii, s-a discutat si despre “asa-zisa vanzare a evreilor si sasilor”, in care au fost implicate cu de la sine vointa si cerere Germania si Israelul (Video mai jos).

Prezentam in continuarea o relatare asupra evenimentului, realizata de cotidianul Adevarul, cat si alocutiunile istoricilor Larry Watts, Dinu C. Giurescu si Cristian Troncota, inregistrate de Ziaristi Online si de colegii de la Adevarul:

Larry Watts a lansat o carte despre rolul României în Pactul de la Varşovia şi Războiul Rece

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 1 - 13.06.2014“Istoricul american Larry Watts revine în atenţia lumii academice odată cu lansarea noului său volum: „Extorting Peace: Romania, The Clash Within The Warsaw Pact And The End Of The Cold War“ (versiunea originala a lucrarii publicate de Editura RAO sub titlul “Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece”)

La evenimentul de lansare, alături de autor, au participat academicianul Dinu C. Giurescu, Ioan Mircea Paşcu, Mihai Retegan şi Cristian Troncotă.

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 2 - 13.06.2014Introducerea cărţii a fost făcută de profesorul Vasile Secăreş, moderator al evenimentului, care a subliniat că vorbim despre un autor de origine străină, dar cu o contribuţie importantă în zona lucrărilor istorice care tratează rolul României în relaţiile internaţionale.

„Orice discuţie despre o carte sau alta a lui Larry Watts a fost totdeauna un eveniment. Ancora unei asemenea discuţii a fost cartea. Probabil că a scris mai mult şi mai important despre România decât multă lume din ţară şi, chiar dacă nu uităm că avem de-a face cu un cetăţean american, se consideră unul dintre noi. Cartea despre care vom discuta, volumul doi, cred că a împlinit cu prisosinţă aşteptările create de autor“, a arătat Secăreş.

El a comparat criza din Ucraina, din prezent, cu tulburările de la începutul anilor ’90 şi a opinat că, în acest context, putem vorbi despre o „reaşezare strategică“ a României, motiv pentru care astfel de lucrări au o contribuţie importantă în ce priveşte înţelegerea ţării noastre.

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 5 - 13.06.2014Imediat după Secăreş a luat cuvântul chiar autorul, Larry Watts, care a vorbit pe larg despre al doilea volum al trilogiei sale, intitulat „Extorting Peace: Romania, The Clash Within The Warsaw Pact And The End Of The Cold War”, dar şi despre modul în care a tratat informaţiile pe care le-a expus în lucrare.

Watts a anunţat că al doilea volum care tratează rolul României între Pactul de la Varşovia şi finalul Războiului Rece vorbeşte despre România în perioada 1978-1989 şi se opreşte cu o săptămână înainte de Revoluţie. Cel de-al treilea volum, a anunţat el, va aborda Revoluţia, dar şi ceea ce Watts a numit “perioada de izolare a României”, cei trei-patru ani care au urmat evenimentelor din 1989.

În ce priveşte abordarea sa, Watts a recunoscut că este mai degrabă o analiză, iar expertiza sa constă în experienţa de sovietolog.  Autorul a dezvoltat, pe rând, mai multe subiecte pe care le-a tratat în acest al doilea volum şi a vorbit inclusiv despre relaţia României cu SUA, relaţie despre care a spus că a fost afectată de amplele campanii de dezinformare la adresa României, cele mai multe orchestrate de URSS.

„Toate campaniile de dezinformare au avut un impact foarte mare. La mijlocul anilor ’80, campaniile de dezinformare la adresa României au avut efect. Chiar Ronald Reagan credea că România a fost un cal troian“,  a arătat el.

Deşi volumul nu vorbeşte despre evenimentele interne din România, Watts a arătat că nu a putut neglija aceste evoluţii, întrucât au conturat politica externă a României.

“Nu este o carte despre politica internă a României. Este vorba despre influenţa pe care dezvoltarea internă a avut-o asupra politicii externe. Cărţile acestea au fost o încercare, din partea mea, de a înţelege ce s-a întâmplat în timpul Războiului Rece. Una dintre problemele majore, pentru mine, a fost să înţeleg cum SUA, dar şi analiştii au greşit în interpretarea României. Asta este o problemă, România nu a fost la graniţele SUA. Eu pot să spun, cu siguranţă, că pot să enumăr toţi oamenii SUA care ştiu că România şi Polonia au fost ţintele Uniunii Sovietice din 1919 până în anii 1930“, a explicat Larry Watts.

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 3 - 13.06.2014Autorul a arătat că nu doar SUA, ci şi alte state au eşuat în procesul de înţelegere a României, în special după anii “60, când România a avut o politică externă axată pe trei direcţii şi, deşi a fost criticată pentru că ar fi dovedit inconsecvenţă, acţiunile pe plan extern au fost gândite în avans.

„În 1962, pentru prima dată, România a constatat că URSS a fost în stare să provoace un război nuclear fără să informeze România, chiar dacă urma să fie implicată. Din această cauză a avut trei direcţii de abordare. De aici s-a răspândit zvonul că politica românească nu a fost stabilă. Prima direcţie a fost că negocierea e singura modalitate de rezolvare a conflictelor. A doua direcţie a fost cea de dezangajare militară. A treia idee a fost transformarea Pactului de la Varşovia într-o coaliţie reală“, a detaliat Watts.

În opinia istoricului american, România a avut o politică externă persistentă, vreme de 25 de ani. „Cred că aceasa va fi recunoscut nu doar în Europa, ci şi în Statele Unite“, a încheiat Watts.

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 4 Prof Giurescu si Troncota - 13.06.2014La eveniment au mai vorbit şi academicianul Dinu C. Giurescu, dar şi profesorul universitar Ioan Mircea Paşcu. Giurescu a arătat că Watts, prin proiectul său, a avut o contribuţie importantă în conturarea unui nou tablou al relaţiilor României pe plan internaţional. „Proiectul este continuu şi are toate şansele să fie dus la îndeplinire, adică până în ziua de 22 decembrie 1989“, a spus el, încurajator.

La rândul său, Ioan Mircea Paşcu a făcut şi o mărturisire, dincolo de analiza volumului, şi a povestit că a discutat cu autorul, înainte de apariţia acestui volum, despre situaţia României, respectiv despre marginalizarea statului român de către actorii internaţionali. „De ce a fost România izolată?“, a întrebat Paşcu, iar Watts i-a oferit un răspuns.

„Larry mi-a răspuns că România a încurcat jocul marilor puteri“, s-a confesat Ioan Mircea Paşcu, spre finalul alocuţiunii sale. ()

Sursa: Ziaristi Online

Larry Watts nu lasa loc de indoieli: Moscova ura Romania

Profesorul Dinu Giurescu sustine in totalitate demonstratiile lui Larry Watts

Profesorul Cristian Troncota asteapta cu infrigurare volumul al III-lea, despre evenimentele din decembrie 1989

Pentru cei care doresc sa vizioneze integral cele trei ore ale conferintei va oferim dupa fotografiile de mai jos si filmarea colegilor de la Adevarul, care beneficiaza de un sunet mai bun, fiind cuplati mai bine la serviciul de intrerupatoare electrice:

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 8 - Pascu, Secares, Giurescu, Troncota 13.06.2014

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 6 CIA USSR - 13.06.2014

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 7 - Pacepa, Pascu, Secares, Giurescu, Troncota 13.06.2014

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 10 - 13.06.2014

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 11 - Pascu, Troncota, W, Secares, Giurescu 13.06.2014

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 12 - Muresan 13.06.2014

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 13 - Liviu Muresan 13.06.2014

Transmisia video a evenimentului de pe 13 iunie 2014 incepe de la minutul 40:

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online - 13.06.2014

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

  1. Pingback: Dosarul Adrian Duicu – Andrei Bădin, portavocea lui Pacepa şi Tismăneanu, printre marile dosare de corupţie ale României. Analiza MEDIAFAX | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.