Personalitatea marelui duhovnic Arsenie Papacioc omagiată impresionant la 100 de ani de la naştere. FOTO/ VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Personalitatea marelui duhovnic Arsenie Papacioc omagiată impresionant la 100 de ani de la naştere. FOTO/ VIDEO

Parintele Arsenie Papacioc de Cristina Nichitus Roncea

Simpozion P Arsenie Papacioc 100 - Parohia Sf Mucenita FilofteiaCasa de Cultură din Constanța a fost, ieri, gazda unui simpozion dedicat părintelui Arsenie Papacioc (foto), cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea acestuia (15 august 1914). Personalitatea marelui duhovnic a fost evocată chiar de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de care s-au aflat şi protosinghelul Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol, și ieromonahul Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Cruce. Marele duhovnic al Dobrogei și al ortodoxiei românești a fost sărbătorit și elogiat de cei care i-au fost aproape pe pământul cuprins între Dunăre și mare. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat şi un volum de evocări și fotografii, intitulat „Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014 – o sută de ani de la naștere”.

Sala de spectacole a fost neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au venit să îi aducă un omagiu marelui duhovnic al ținutului binecuvântat dintre Dunăre și Mare. „Este un moment omagial. Evenimentul de astăzi se adresează nu doar preoților, ieromonahilor, ci tuturor credincioșilor care au venit să îl caute pe părintele Arsenie“, a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru cotidianul ZIUA de Constanța.

Manifestarea cultural-spirituală a fost organizată de  Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, şi însufleţită de cântecele religioase interpretate magistral de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului.

“Nimeni nu se putea ascunde de părintele Arsenie”

IPS Teodosie si un desen de Parintele Arsenie Papacioc  - 100 de ani - Foto Dobrogea Ortodoxa 2014„Părintele Arsenie Papacioc a trăit într-o asemenea sinceritate faţă de el însuși și față de oameni și într-o iubire atât de mare pentru Dumnezeu, încât este uimitor echilibrul pe care l-a exprimat în cuvinte și în atâtea pilde. A fost o mare personalitate, care s-a apropiat cu adevărat de spiritul oamenilor, iar celor pe care i-a primit le-a trimis cuvinte adevărate – ca niște săgeți în sufletele lor. Nimeni nu se putea ascunde de părintele Arsenie. Avea o privire care sfredelea și o putere atât de mare de a captiva, încât intra în dialog cu sufletul oricărui om. De aceea l-au căutat de la oameni de știință, până la politicieni sau oamenii cei mai simpli; nimeni nu a aflat de la el decât un adevăr puternic, scânteietor, care i-a pus pe gânduri pe cei nehotărâți, pe cei cu dublă gândire, astfel încât părintele Arsenie trebuie să ne rămână ca un reper în viața noastră, acum și tot timpul“, a spus ÎPS Teodosie.

Parintele Arsenie Papacioc - Sunt gata sa morConsiderat unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei, părintele Arsenie Papacioc s-a născut în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, la 13 august 1914, plecând la Domnul în anul 2011, pe data de 11 iulie. Numele civil al lui Arsenie a fost Anghel. În 1976, a devenit duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin închisorile comuniste alături de alte mari feţe monahale. A fost arestat și condamnat sub regimul mareșalului Ion Antonescu, în 1941, pentru apartenența la Mișcarea Legionară. S-a călugărit în 1946, după eliberare, și s-a nevoit la Mănăstirea Antim din București până în 1949. Între 1949 şi 1950, a fost sculptor la Institutul Biblic, iar în anul 1951, a devenit preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț. Între 1952 şi 1958, a fost preot la Mănăstirea Slatina. În vara anului 1958, a fost arestat din nou, deoarece făcea parte din grupul „Rugul Aprins“. Condamnat la 20 de ani de muncă silnică, a fost grațiat, în 1964, de la închisoarea Aiud.

Sursa: Ziua de Constanta via Ziaristi Online

Foto: Cristina Nichitus Roncea, Parohia Sfânta Muceniță Filofteia Constanța şi Dobrogea Ortodoxa

Iata si invitatia primita de portalul Ziaristi Online

Invitație

100 de ani de la nașterea Părintelui Arsenie

Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014 – o sută de ani de la naștere - Volum Comemorativ BasilicaDacă ar fi trăit, pe 15 august, Părintele Arsenie Papacioc ar fi împlinit 100 de ani. Marele duhovnic al Dobrogei și al ortodoxiei românești va fi sărbătorit și elogiat de cei care i-au fost aproape pe pământul cuprins între Dunăre și Mare. Avem deosebita plăcere să vă invităm duminică, 10 august 2014, de la orele 18.00, la Casa de Cultură din Constanța unde va avea loc simpozionul dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea părintelui Arsenie Papacioc.

În cadrul evenimentului va fi lansat volumul de evocări și fotografii: „Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014 – o sută de ani de la naștere”. Personalitatea părintelui Arsenie va fi evocată de către I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de părintele Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, părintele Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol și de părintele Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce”.

La eveniment va participa și Corala „Armonia”, a Arhiepiscopiei Tomisului, cu un concert de piese religioase.

Manifestarea cultural-spirituală este organizată de către Patriarhia Română, prin Mănăstirea „Sfânta Maria” Techirghiol, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.

Biroul de Comunicare

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.