Larry Watts contestă analizele lui George Friedman, fondatorul Stratfor: Românii nu sunt trădători. Ungaria are relaţii cu Rusia, nu România - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Larry Watts contestă analizele lui George Friedman, fondatorul Stratfor: Românii nu sunt trădători. Ungaria are relaţii cu Rusia, nu România

orban_viktor-horthy miklos-george friedman

George Friedman de la Stratfor (dreapta, la Hotnews) ii considera pe Miklos Horthy si Viktor Orban niste conducatori luminati

Expertul american independent Larry Watts contesta ultimele aprecieri despre Romania ale analistului de origine maghiara George Friedman. Conform Wikipedia, George Friedman, la fel ca si George Soros, provine dintr-o familie de supravietuitori ai holocaustului care a reusit sa emigreze din Ungaria comunista. Friedman a fost preocupat de filosofia politica a marxismului si, la fel ca si Vladimir Tismaneanu, de Scoala de la Frankfurt. Fondatorul Stratfor – o agentie americana privata de informatii care incearca sa se substituie institutiilor oficiale de intelligence ale SUA sugerand prin interpusi ca ar reprezenta o interfata a acestora -, considera recent ca Romania ar putea oricand sa tradeze America si NATO pentru o noua alianta in regiune, eventual cu Rusia. Dimpotriva, Larry Watts considera ca romanii nu sunt o natiune care sa-si tradeze aliantele, ca relatia sau presupusa inclinatie a Romaniei spre Rusia este ca si inexistenta si ca analistul de la Stratfor a cazut intr-o capcana etnica si actioneaza sub influenta originilor sale maghiare. “Abordarea lui, că Horthy şi Orban au făcut lucrurile pe care le-au făcut doar forţaţi de împrejurări, [este eronata]”, declara Watts despre Friedman, care, intr-o lunga poveste despre tara lui de origine afirma ca Orban si Horthy se aseamana in dragostea lor pentru poporul maghiar, considerand de asemenea ca dictatorul “vizionar”, care a provocat mii de crime in masa, trupele sale ucigand salbatic evrei si romani in Ardealul ocupat, de fapt… “a salvat numerosi evrei”. Analiza lui Friedman a fost criticata de observatori ai vietii ungare drept o “fara de speranta istorie inexacta“. Romania este “o ţară considerată inamică de partea cu care el e înrudit. Aşa că [românii] devin şi inamicii lui”, afirma Watts despre fondatorul Stratfor. Afirmatiile lui Friedman l-au facut si pe cunoscutul comentator de politica internationala Corneliu Vlad sa se intrebe, cu o ironie fina, care ar fi solutia pentru Romania: “CSI? Organizaţia Statelor de la Shanghai? Că în BRICS sau în Uniunea Africană încă nu avem şanse”…

„Ca naţiune, românii au aşteptări modeste şi aşteptări temperate de trecutul lor”, scria în 2010 Friedman după încheierea unei vizite în România, indreptandu-se spre romanii din Basarabia pe care ii cataloga drept “natiune moldoveneasca“. Anul trecut, politologul de la Stratfor a fost prezent din nou in Romania, unde a sustinut o conferinta la Banca Nationala a Romaniei, in prezenta premierului Victor Ponta, in care si-a pregatit terenul pentru asertiunile ulterioare. Desi a fost criticat elegant chiar de seful SRI, George Maior, politologul companiei Stratfor a bifat si o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Vizita in Romania a sefului de la Stratfor a fost aranjata, a se citi sponsorizata, de aceiasi organizatori ai vizitei lui Gorbaciov la Bucuresti, care s-a constituit intr-un fel de reuniune de familie dintre Ion Iliescu si fostul lider al URSS. Este vorba de Thiess Holding condus de Adrian Thiess, actionarul publicatiei online Puterea si fost consilier al lui Ion Iliescu, Sorin Oprescu si Dan Diaconescu, si Media Consulta International (site suspendat), o agentie de publicitate care ii apartine lui Mihai Craiu, fost director general al trustului Intact creat de Dan Voiculescu si sponsor al blogului Reporter Virtual, asociat cu Sorin Ovidiu Vantu intr-o firma de “barter”, in prezent PR-ist al lui Viorel Catarama “pentru presedintie”. Organizatorii au obtinut pentru vizita presedintelui Stratford sponsorizari de la Unicredit Tiriac Bank si Eximbank. “Am plecat din Romania confuz. Romanii par sa creada ca solutia este sa fie parte a Europei, o putere slaba inconjurata de altele mai mari”, declara Friedman la plecarea din aceasta vizita, conform unui articol Hotnews eliminat de pe site-ul in cauza. Se pare ca asa a si ramas: confuz! (VR/ZO)

Istoricul american Larry Watts: România, o forţă de echilibru în zonă, în contextul crizei din Ucraina

Larry Watts - Extorting Peace - Romania si sfarsitul Razboiului Rece - IBR - Ziaristi Online 10 - 13.06.2014

de

Prezent la Bucureşti pentru a-şi lansa cea mai recentă carte despre România (Video Aici), istoricul american Larry Watts a acordat un interviu în exclusivitate ziarului „Adevărul”, în care a vorbit despre perioada în care era urmărit de Securitate, despre prejudecăţile unor analişti faţă de România şi despre rolul jucat de Bucureşti în contextul crizei din Ucraina.

Larry Watts a lansat volumul Extorting Peace: Romania, The Clash Within The Warsaw Pact And The End Of The Cold War, tradus în limba română cu titlul Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece. Istoricul american este specializat ca sovietolog, călătorind de mai multe ori în România înainte de 1989, fiind astfel urmărit de Securitate.

„În cartea “Securitatea și intelectualii în România anilor ’80“, de dr. Liviu Țăranu” ( Video de la lansare Aici) apar documente din dosarul meu de urmărire. E foarte interesant. Ei ştiau foarte multe despre ce am făcut şi aveau dubii că am venit pentru cercetare, credeau că am venit pentru informaţii. Chiar unul dintre cei care m-au supravegheat a plecat în Statele Unite mai târziu, cam în 1989 sau în 1990 şi a cerut azil acolo. Da, am fost sub supraveghere, dar contact cu identificare – nu. Era evident. A fost evident că apartamentul meu a fost percheziţionat, îmi luau lucruri care apoi reapăreau în apartament, de exemplu nişte documente despre Radio Europa Liberă au reapărut după vreo săptămână”, îşi aminteşte istoricul american.

Larry Watts lucrează în prezent la mai multe cărţi despre România, printre care una despre rolul de mediator asumat de România în războiul din Vietnam, una despre Securitate după 1989, iar alta despre România şi terorism.

În ceea ce priveşte avertismentul trimis de George Friedman, fondatorul Stratfor, cu privire la “pericolul ca România să schimbe în orice moment alianţele, iar asta din cauza unei „predispoziţii” favorabile Rusiei”, Watts consideră că analiza este complet eronată.

„Mi se pare că abordarea această este total greşită, dar înţeleg capcana în care a căzut Friedman. În primul rând, este foarte dificil să fii obiectiv când eşti înrudit cu o zonă sau cu oamenii care sunt analizaţi. El a făcut două studii – primul despre Ungaria, al doilea despre România. Această înrudire a lui cu Ungaria cauzează o prezumţie de bunăvoinţă, când eşti înrudit cu ei [ungurii] automat crezi că fac lucruri bune din intenţii bune.  Aşa că abordarea lui, că Horthy şi Orban au făcut lucrurile pe care le-au făcut doar forţaţi de împrejurări, [este eronata]. Iar când analizează România, Friedman nu doar că nu este înrudit cu această ţară, ci este vorba despre o ţară considerată inamică de partea cu care el e înrudit. Aşa că [românii] devin şi inamicii lui. El merge numai pe o interpretare dispoziţională: „românii sunt predispuşi”, „românii au intenţia”. Este una dintre cele mai comune capcane pe parte de analiză, iar el a căzut aproape total în ea. Partea română nu a avut  aproape deloc [legaturi stranse] cu URSS sau cu Rusia, în schimb Ungaria are aceste legături. Trebuie doar să ne uităm la aranjamentele şi discuţiile dintre Budapesta şi Moscova.”, afirma Watts.

În plus, subliniază Watts, asupra României nu planează umbra niciunei alianţe îndoielnice. „România a avut întotdeauna o mare problemă cu Rusia, şi a dorit mereu un aliat puternic. Până la intrarea în NATO, România n-a fost în nicio alianţă, a avut nişte înţelegeri de cvasi-alianţe, dar acum e prima dată. Trebuie subliniat că, în orice caz, SUA nu abandonează Articolul 5 din Tratatul de Apărare, iar România nu va abandona NATO cât timp are astfel de garanţii de securitate”, spune istoricul american.

România nu mai are nimic de dovedit în faţa NATO. Cei 24 de soldaţi români care au murit în Irak şi în Afganistan şi cei 125 care au fost răniţi au dat deja o dovadă de sânge care nu va fi uitată. Criza din Ucraina a arătat încă o dată fermitatea României faţă de NATO şi viceversa, consideră Watts, însă rolul pe care-l joacă Bucureştiul în contextul crizei ucrainene ar putea fi mult mai important.

„România a fost o forţă de echilibru în zonă, n-a exagerat lucrurile, n-a exacerbat situaţia. Dar mi se pare că poate face mai mult, dar n-a fost în stare şi n-a fost lăsată din cauza unor dubii care au rămas după 1989. România are o abordare politică foarte constructivă în zonă. Ei vor să conlucreze în zonă, România a fost una dintre cele trei ţări care au ajutat cel mai mult Ucraina, alături de Lituania şi Polonia, în drumul de integrare în UE. Din această cauză, România a fost unul dintre cei care au suferit de pe urma schimbărilor radicale. Sper că România va putea să joace rolul de care este capabilă în regiune”, afirma Watts.

În ceea ce priveşte potenţialele ameninţări informaţionale sau de securitate pentru România, Watts spune că este normal să asistăm la o mobilizare impresionantă de ofiţeri de informaţii în Ucraina.

„Însă este clar că nu trebuie să fie tensiuni militare în ceea ce priveşte România. Cu toate lucrurile spuse de Rogozin, de Jirinovski şi de alte minţi foarte “luminate”, nu poate fi vorba despre tensiuni militare. Ei [ruşii] merg pe linie de intimidare, merg pe dezinformare, dar asta nu este ceva nou. Aceasta a fost o problemă începând cel puţin din secolul al XIX-lea. Partea română a învăţat să facă faţă presiunilor Rusiei, chiar dacă este dificil, iar speranţa este că, în cadrul NATO, această problemă să poate fi abordată mult mai direct”, a conchis Watts.

Sursa: Adevărul via Ziaristi Online

Citiţi şi Larry Watts explică de ce a fost împuşcat Ceauşescu, într-o conferinţă extraordinară de la Institutul Bancar Român. FOTO/VIDEO Ziaristi Online

Revista CIA “Studies in Intelligence” despre lucrările lui Larry Watts “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” şi “Cei dintâi vor fi cei din urmă”: un studiu meticulos şi o istorie corectă, precisă, echilibrată și convingătoare

Vizionaţi lansarea de la Institutul Bancar Român (de la minutul 40):

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.