EXCLUSIV: Falsurile din "Lista lui Dughin". Analiza unui specialist - Ziaristi OnlineZiaristi Online

EXCLUSIV: Falsurile din “Lista lui Dughin”. Analiza unui specialist

dughin-mailFalsul scandal creat de site-ul “in linie strâmbă” al neo-cominterniştilor Tismăneanu şi Patapievici, cu aşa-zisa “Listă a lui Dughin“, primeşte noi rigle peste unghiuţe. “În ce mă priveşte, am spus-o şi o repet: dacă aş avea ocazia, m-aş întâlni şi cu Stalin şi cu Hitler (Regele Mihai a şi făcut-o), darămite cu Dughin!”, a declarat Victor Roncea, prezent pe lista respectivă cu menţiunea “Pe unele chestiuni poate avea poziții incomode, nu e filorus”. Materialul de mai jos ne-a parvenit de la un colaborator de-al nostru care, din motive profesionale, nu poate să-l şi semneze. Îl redăm ca atare:

Vă amintiți de lista lui Dughin? Cum a căzut presa din România victimă unui fals realizat de un ONG, cu colaborarea lui Tismăneanu

Poate vă amintiți cum în 2 decembrie 2014, în plin război propagandistic (și nu numai) între Rusia și SUA pe problema Ucrainei, site-ul În Linie Dreaptă, patronat de Vladimir Tismăneanu a publicat o așa zisă listă a lui Dughin, care conținea o serie de nume a unor agenți de influență a Rusiei în România. În câteva ore de la publicare lista, care conținea nume din întreaga lume, de la președinți, la ziariști, scriitori și iluștri necunoscuți, a fost preluată pe nemestecate de toate publicațiile mainstream din România, catalogând toate persoanele din România din listă ca agenți ai Rusiei în România.

O analiza detaliată a întregii povești scoate la iveală că lista respectivă este – de fapt – un mare fals și că nu aparține corespondeței personale a geopoliticianului Dughin. Mai mult, lista a fost creată de un ONG american – National Endowment for Democracy – adaugată corespondenței reale a lui Dughin și publicată pe o serie de site-uri finanțate din SUA, printre care www.texty.org.ua și www.inliniedreapta.net, patronat de Vladimir Tismăneanu.

Concret, temporizarea evenimentelor este următoarea:

– 27 noiembrie 2014: gruparea de hackeri ucrainieni Shaltay Boltay, asociată Anonymous, publică pe site-ul propriu un material despre Dughin și oligarhul rus Malofeev, fara a se menționa o listă cu agenți internaționali ai Rusiei. În postare se dau 2 linkuri unde e disponibilă întreaga arhivă a mailurilor personale dintre Dughin și George Gavrish, hackuită și folosită pentru realizarea materialului din postare. O sursă a arhivei furate este hostată pe http://www.fileshare.ro/e31053365

În cadrul arhivei mailul cu numele 00000304.eml datat Joi 2/20/2014 11:26 AM se gasește atașat documentul Prilozhenie_1.doc din 15 Decembrie 2013 cu textul introductiv:

Приложение №1

Страны и персоны, где есть основания для создания элитного клуба и/или группы информационного влияния по линии «Россия Сегодня»

Mailul este trimis de la adresa rossia3.ru <dugin@rossia3.ru> catre g.george.2004@yandex.ru si – in afara documentului atasat – mai contine o conversație aparent fără legătură cu lista atașată:

On 19.02.2014, at 19:38, George <g.george.2004@yandex.ru> wrote:

> Я подъеду к 21.00 и буду Вас ждать. Если получится, подходите пораньше, что бы был запас времени.

>

>> 18 февр. 2014 г., в 23:55, “rossia3.ru” <dugin@rossia3.ru> написал(а):

>>

>> завтра попозже часов в 22 там где последний раз On 18.02.2014, at

>> 23:26, George <g.george.2004@yandex.ru> wrote:

>>

>>> Мы могли в ближайшие день – два встретиться? Если Вы за городом,

>>> готов подъехать

>>

– 2 decembrie 2014: site-ul ucrainean de stiri de tip crowsourcing Texty.org.ua publica un material (autor Orest Zoh) despre mailurile hackuite de către Shaltay Boltay, mentionandu-se lista “prietenilor lui Putin” în modul urmator:

Lista se referă la un grup de persoane din Europa, cu care Dughin sau angajați ai săi din Internaționala Neagră s-au întâlnit personal. Cei menționați în listă au agreat să participe la organizarea unei aripi pro-ruse, adică agenți de facto ai Rusiei.

Articolul (http://texty.org.ua/pg/article/devrand/read/57116/) conține un link către lista respectivă, scoasă din context, găzduită pe Google Docs: https://docs.google.com/document/d/1BsQG2Ms93tmVCIN03GoUGlY3q0kLAkuom6YANa4OkJU/edit

Aici se realizează un nou fals, textul introductiv fiind modificat de cel anterior, fiind adăugat paragraful marcat în roșu:

Приложение №1

Страны и персоны, где есть основания для создания элитного клуба и/или группы информационного влияния по линии «Россия Сегодня»
Со всеми этими людьми либо АГД, либо его представители встречались лично, косвенно или прямо затрагивая возможность их участия в организационной и/или инофрмационной инициативе проросссийского толка.

Traducere:

Anexa №1
Țara și persoană, unde există motive de a crea un club de elită și / sau un grup de influență informațional prin “Russia Today”
Cu toate aceste persoane, fie DGA sau reprezentanții s-au întâlnit fie personal, fie prin intermediari și au discutat direct sau indirect perspectiva participării în organizație și/sau într-o inițiativă informală de influență pro-rusă.

La finalul articolului din Texty se menționează:

“The material was prepared with the support of National Endowment for Democracy (NED)”

NED este o organizație non-guvernamentală americană (http://en.wikipedia.org/wiki/National_Endowment_for_Democracy) fondată în 1983 finanțată de Congresul SUA din bugetul USAID, cu scopul de a promova democrația în lume. NED a fost implicată puternic în alegerile din Ucraina din 2004.

Politicianul american Ron Paul afirma despre NED că această organizație are “foarte puțin de a face cu democrația. Este o organizație care utilizează banii SUA pentru a submina de fapt democrație, pentru finanțarea partidelor politice favorizate din lume. Organizează revoluții colorate, care arata mai mult ca pagini din scrierile lui Lenin privind răsturnarea de regimuri politice decât mișcări democratice autohtone autentice”

– 2 decembrie 2014, ora 23:45:13, un material similar care citeaza articolul de pe Texty este publicat de către In Linie Dreapta, autor Anca Cernea: http://inliniedreapta.net/lista-prietenilor-rusiei-din-romania-deconspirata-de-alexander-dughin-prin-e-mail/

Articolul nu are nicio menționare la sursa directă a listei, ci doar referiri identice cu cele ale materialului Texty sau citând Texty. Adică nu s-a făcut deloc muncă jurnalistică pentru a proba afirmațiile site-ului ucrainean prin verificare directă a sursei care se află și în prezent disponibilă pe Internet.

De altfel, materialul de pe Texty a fost preluat de În Linie Dreaptă (câteva ore doar), cu toate traducerile din rusă și ucraineană fiind făcute de un traducător uman, încât tindem să credem că materialul a fost primit gata realizat în limba română de la ONG-ul american National Endownment for Democracy.

Falsurile, pe scurt:

  1. 1. Lista lui Dughin din mailul original nu are niciun context, nu are indicații că a fost realizată de Dughin, este datată 2013 și mentionata intr-un mail din 2014 și nu mai este menționată nicăieri în cele peste 718 mailuri hackuite.
  2. 2. Lista lui Dughin extrasă din mailul original, nu menționează că cei din listă (peste 100 de pesoane) ar fi agenți de influență ai Rusiei sau că s-au întâlnit cu Dughin sau apropiați ai lui. Acest lucru este afirmat doar de site-urile org.ua și www.inliniedreapta.net

In fapt, antetul listei afirma:

Țari și persoane unde există motive de a crea un club de elită și / sau un grup de influență informațional prin “Russia Today”

In Linie Dreaptă realizează un grav derapaj jurnalistic, încadrabil la calomnie, pe baza unui material falsificat cu bunăștiință. Afirmații de genul “Este foarte posibil ca lista să fi fost întocmită în urma celor două vizite făcute în România de Dughin” (uitând cu ultima vizită a fost făcut în iunie 2014, deci mult după realizarea listei), că lista ar fi una a “prietenilor Rusiei”, pune la îndoială întregul demers jurnalistic al editorilor ILD. Care au încercat să dezvăluie un adevăr, pornind de la un fals grosolan.

Sursa: Ziaristi Online

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Pingback: Ziarişti Online: Falsurile din “Lista lui Dughin”. Analiza unui specialist | NapocaNews

  2. Pingback: Moaştele izvorâtoare de mir ale Poetului închisorilor Radu Gyr şi manifestarea “Ne vom întoarce într-o zi” din Piaţa Universităţii. FOTO / VIDEO | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.