Bust al Părintelui Justin Pârvu la Poiana Teiului. Mănăstirea Petru Vodă a început pregătirile pentru comemorarea din 13 iunie - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Bust al Părintelui Justin Pârvu la Poiana Teiului. Mănăstirea Petru Vodă a început pregătirile pentru comemorarea din 13 iunie

Bust Parintele Justin Parvu - Poiana Teiului - Ivan JInaru -Foto Cristian Lupascu AgerpresUn bust al părintelui Justin Pârvu, realizat de artistul plastic Ivan Jinaru, a fost dezvelit, joia trecută, în fața sediului Primăriei Poiana Teiului din județul Neamț, transmite Agerpres.

Foto: (c) Cristian LUPAȘCU / AGERPRES FOTO

Monumentul din bronz a fost ridicat în baza unui proiect finanțat de Asociația ‘Apărătorii pădurilor’ din Neamț, la inițiativa fostului senator Ovidiu Mărcuțianu. După trauma suferită la Târgu Ocna, Alexandru Florian nu a fost invitat la evenimentul de la Poiana Teiului.

Sculptorul Ivan Jinaru susține că lucrarea este una dintre cele mai importante din cariera sa artistică, alături de statuia părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni și bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.

Bustul a fost sfințit de un sobor de 12 preoți, în prezența a zeci de localnici din Poiana Teiului. ‘Artistul care a realizat bustul acesta l-a visat pe părintele Iustin și l-a dăltuit, și a realizat această creație așa după cum părintele Iustin i s-a arătat în vis. Este o onoare că îl avem pe părintele Iustin aici, iar toți care trec poartă Primăriei vor simți binecuvântarea părintelui Iustin’, a afirmat preotul Vasile Păvăleanu.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1919 în satul Poiana Largului din județul Neamț și s-a stins din viață pe 16 iunie 2013. A fost un cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, scrie Agerpres.  Mănăstirea Petru Vodă a anunţat că Pomenirea a 2 ani de la mutarea la viaţa cea veşnică a Părintelui Arhimandrit Justin Pârvu se va face în dimineaţa zilei de Sâmbătă, 13 Iunie a.c..

Bustul părintelui Iustin Pârvu este cel de-al doilea monument al unui mare duhovnic român, după ce în 2012 o statuie a părintelui Arsenie Boca, realizată de același artist, a fost dezvelită în localitatea vâlceană Vaideeni.

Neamț: Pregătiri pentru comemorarea a doi ani de la moartea părintelui Iustin Pârvu

Parintele Justin Parvu de Ivan Jinaru - Foto Liviu Popescu Agerpres

Obștea Mănăstirii Petru-Vodă a început pregătirile pentru comemorarea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Iustin Pârvu, la eveniment, care va avea loc pe data de 13 iunie, fiind așteptați să participe peste 10.000 de credincioși din întreaga țară, informează Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

La slujba de pomenire vor fi prezenți înalți prelați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la “reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită “Glasul Monahilor”, în prezent intitulată ”Atitudini”.

Foto: (c) Gabriel APETRII / Arhiva AGERPRES

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ”Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate, așa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”. Tot el a a lansat o profeție tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: ‘E vorba că mai sunt 12 luni de libertate și vine urgia’.

De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă și campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la București un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.

Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață, și poate fi vizitată de toți credincioșii.

AGERPRES / (AS — autor: Gabriel Apetrii, editor: Adrian Drăguț)

Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.