Editorial: Boema spirituală - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Editorial: Boema spirituală

2015-05-16-Cimitirul-Bellu_Foto Bogdan StanciuDin perspectivă creştină, hristocentrică, pe la noi şi aiurea, religia se mai predă în şcoli (facultativ, obligatoriu, cu tam-tam etc.) dar trebuie să recunoaştem că, chiar din anii preşcolari, se pun bazele unei viziuni atee despre univers şi om, despre sensul devenirii şi despre finalitatea lor. Dacă nu există preocupari serioase de educaţie creştină în familie, treptat Dumnezeu se estompeză, nu se mai vede în viaţa personală. La maturitate, omul este fie ateu, în stare de criogenie spirituală, adică rece, fie, conform trendului new-age-ist, în stare de boemă spirituală. Adică Îl pune pe Dumnezeu în acelaşi potir cu tot felul de credinţe oculte, păgâne şi neo-pagane, rezultând o poţiune vrăjitorească din care soarbe cu plăcere simţindu-se liber şi fericit.
 
Ateul se afla în stand-by. Circumstanţe deosebite, situaţii limită, îl pot dezgheţa brusc. Există nădejde ca cel rece faţă de Dumnezeu o vreme, să treacă în categoria celor fierbinţi. “Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte!/ Astfel, fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea.” ( Apocalipsa 3, 15-16)
 
Marea sincretiasmului spiritual este ca  “molima/demonul ce bântuie întru amiază”(Ps.90,6) şi este alimentată permanent de apele moarte (ca sucurile articiale de pe rafturi) ce izvorăsc din gurile unei armate de “înţelepţi”: Dalai Lama, Steven J. Gold, Osho, Omraam Mikhaël Aïvanhov, Jasmuheen, Swami Vivekananda, Frank Kinslow, Wayne Walter Dyer, Snatam Kaur Khalsa, Ramana Maharshi, Oprah Winfrey etc.etc.etc. Acesti guru, instrumente ale duhurilor cazute,  învaţă cum să-ţi cauţi sinele, pacea liniştea, fericirea …  Nu există Sfinte Taine, nu exista păcate, nu există pocăinţă, nu există jertfă, nu există Judecată de apoi, nu există moarte, ci numai karme şi dharme şi treceri dintr-o viaţă în alta… Pentru ca inducerea în eroare să fie deplină, pe alocuri sunt  citaţi trunchiat şi Iisus şi sfinţii creştini, ca nişte oameni înţelepţi. Muzica devoţională, zodiile  şi  horoscoapele, literatura motivationala, meditaţii în gol, exerciţii yoga, calatorii astrale, terapii cu energii, sacroterapii, diete vegan, integrare în absolut, spovedanii televizate etc.etc. completează “ lumina” pe care o iradiază guru şi din care se inspiră tot feluri de bloguri spirituale şi emisiuni tv. Dumnezeu nu mai este Sfanta Treime şi apare sub denumiri ca: Divinitatea, Absolutul, Sursa (de energie, bineinteles), etc.etc. Cine cade  sau se aruncă de bună voie în marea sincretică riscă să nu mai poata ieşi şi să se înece, trăgând şi pe alţii la fund.
 
1.Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.2. În aceasta să cunoaşteţi duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturiseşte că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu.3. Şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care aţi auzit că vine şi acum este chiar în lume. ( I Ioan, 4,1-3)
 
Nicuşor Gliga
Bucureşti: 23  mai  2015
Sf. Cuv. Mihail Mărt., Ep. Sinadei; Sf. Maria lui Cleopa
Sursa şi Foto: Bogdan Stanciu Blog
Preluare: Ziaristi Online
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.