Ziaristi Online publică DOSARUL Ion Şiugariu. Au fost Zaharia Stancu şi Prinţul Vladimir Ghica "fascişti"? 100 de DOCUMENTE şi FOTOGRAFII - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ziaristi Online publică DOSARUL Ion Şiugariu. Au fost Zaharia Stancu şi Prinţul Vladimir Ghica “fascişti”? 100 de DOCUMENTE şi FOTOGRAFII

B Foto Ion Soreanu Siugariu - Poet Erou Martir
“Eram obsedaţi de ideea unei afirmări europene a culturii româneşti. (…) Ură, luptă de clase, materialism absurd, plin de molii şi de răutate, patru decenii de proză întunecată şi neomenească, de durere românească, definitoare şi ea, într’un fel, deoarece a fost poporul român punctul în spaţiu şi în timp în care s’a concentrat suferinţa şi nedreptatea. Poate că şi asta înseamnă ceva, deşi noi am fi vrut concentrarea pe alte valori şi pe alte recorduri. Oricum, poesia lui Ion Şugariu, atât de legată de acea intenţie, stă mărturie în aceste pagini de ceea ce ar fi putut fi şi n’a fost decât în sacrificiu şi în moarte. În această nedorită dar acceptată grandoare de a fi, generaţia dela 1939 se reîntâlneşte cu Ion Şugariu într’un moment în care întunericul care l-a ucis pare a face loc luminii care din Soare începuse să curgă peste noi.” – Vintilă Horia despre Ion Şiugariu şi generaţia sa de aur

28 februarie 1945 – Prin decretul nr. 641, sublocotenentul de rezervă Soreanu – Şiugariu Ion este decorat post-mortem cu ordinul Coroana României cu spade, în gradul de Cavaler, şi cu panglică de Virtutea Militară, prin decret regal semnat de Regele Mihai I al României.

28 august 2015 – Oraşul Brezno din Munţii Tatrei ar urma să-i omagieze memoria prin conferirea numelui său podului din localitate. Dar hotărârea autoritătilor locale a fost zdruncinată de un neo-politruc din Ministerul Afacerilor Externe al României.

Ziarul Adevărul din 28 februarie 1945 conţine următoarea notiţă informativă intitulată “În memoria lui Ion Şiugariu”: “Duminecă după masă, la ora vecerniei, în cadrul A.S.R.T.A.-ului s-a făcut pomenirea lui Ion Şiugariu, poetul căzut pentru patrie la 1 februarie 1945, în satul Polhora din Munţii Tatrei. În prezenţa Monseniorului Vladimir Ghica, a sf. pr. Chinezu Liviu, Mircea Todericiu şi a păr. Lupea, d. Ion Groşanu a vorbit despre laborioasa tinereţe a poetului, iar d. prof. Ierugan a evocat anii frumoşi ai copilăriei lui.”

Peste ani, în 1969, la aniversarea a 55 de ani de la naşterea poetului erou-martir, scriitorul Zaharia Stancu, în calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, avea să-i scrie mamei lui Ion Şiugariu, aducându-şi omagiul pentru “jertfa poetului căzut pe frontul antifascist”. Iată Documentul:

My beautiful picture

Au fost Prinţul Vladimir Ghica în timpul Regatul României – în prezent declarat sfânt de Biserica Catolică -, şi Zaharia Stancu, în timpul regimului comunist, fascişti? Sau poate legionari? A fost eroul-martir Ion Şiugariu un “fascist antifascist”? De unde toată această demenţă? De la Institutul “Elie Wiesel”, care a inoculat în capetele unor analfabeţi ce se cred diplomaţi norma de baza a lui Mihail Roller şi a Kominternului: “Românii e faşişti”!

Publicăm mai jos, în exclusivitate, cu sprijinul Doamnei Angela Miclea de la Casa Orăsenească de Cultură TAUŢII -MAGHERĂUŞ, 90 de Documente şi Fotografii ale poetului, care demonstrează că românii nu e “faşişti”. Ci că românii sunt naţionalişti. Iar un erou-martir ca Ion Şiugariu trebuie apărat. În cazul în care omagierea poetului erou-martir nu va mai avea loc la Brezno, cineva va răspunde. Potrivit Legilor României.

Cu simplu român dar şi ca nepot al unui erou-martir din regimentele din Ceruri ale Armatei Române, locotenentul Nicolae Vasilescu, căzut în războiul anti-hitlerist şi înmormântat în Cimitirul Eroilor Români din Zvolen, Slovacia, alături de poetul şi eroul-martir locotenent Ion Soreanu Şiugariu, ader în totalitate la Apelul făcut de activistul pentru drepturile românilor Dan Tanasă şi solicit Ministerului Apărării Naţionale să-şi apere eroul defăimat ACUM!

Victor Roncea

Accesaţi:

B Foto 1943 Ion Soreanu Siugariu- Bacau - cu proaspata sotie LuciaAPEL către Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa: Apărați memoria eroului Ion Şiugariu!

ÎN APĂRAREA poetului-martir Ion Şiugariu. Deputatul Daniel Gheorghe cere demiterea pseudo-diplomatului Radu Coantă de la Bratislava. “Ministerul Afacerilor Externe insultă un erou român”

Soţia Poetului-martir Ion Şiugaru îi scrie ministrului Bogdan Aurescu: PROTESTEZ! “Atitudinea reprezentanţilor MAE reflectă o permanentă ură în faţa logicii, a înţelegerii şi iubirii între oameni”. EXCLUSIV Ziaristi Online

CELE 90 DE DOCUMENTE ŞI FOTOGRAFII AICI: DOSARUL ION SIUGARIU

Alte date importante de la Doamna Angela Miclea împreună cu două cărţi ale Poetului, care conţin biografia sa în amănunt:

Fragmente din textele poetului-erou si nu numai:
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2015/01/despre-ion-siugariu-iarasi-si-mereu.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2014/06/cuvantul-meu-in-deschiderea.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2014/06/centenar-ion-siugariu-in-memoriam-te.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2014/06/eroi-si-patrioti-ion-si-lubosik.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2014/02/agenda-centenar-poet-erou-ion-siugariu.html
Cum a demarat „Progresia Siugariu”:
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2012/09/parteneriat-infratire.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2012/06/5-iunie-2012-lansarea-volumului-de.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2011/02/pentru-corolar-urmeaza-sa-r-t-i-c-u-l-e.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2011/02/s-pus-problema.html
http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/2010/02/graiul-maramuresului-si-informatia.html
Volumul de poezii “Bolnav de aurora” si culegerea “Viaţa Poeziei”, lucrări care conţin în amănunt biografia Poetului erou-martir:
http://www.scribd.com/doc/110857660/%E2%80%9EBolnav-de-aurora%E2%80%9D-volum-poezii-Ion-SIUGARIU

Un album bilingv cu care l-am (re)prezentat in Slovacia (2013) si Agenda centenarului (2014):
http://www.scribd.com/doc/161570463/Album-Bilingv-romano-slovac-poet-erou-Ion-SIUGARIU
http://www.scribd.com/doc/220921612/CENTENAR-poet-erou-Ion-SIUGARIU-13-15-iunie-2014-AGENDA-Subiecte-Dezbateri-Invitati

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

 1. PM

  Cum ramane cu protestul? Cui se adreseaza, cu care finalitate? Sa fie demis ambasadorul – bine. Dar in acelas timp sa se reactioneze IMEDIAT pentru corectarea greselii, altfel isi bat joc de noi Slovacii!

  • eXpress

   |Author

   Stimate Doamne, Stimati Domni,

   1. Va solicit o pozitie oficiala fata de minciunile proferate de angajatul MAE Radu Coanta la adresa unui erou-martir al Romaniei si Slovaciei, mai precis al razboiului anti-fascist si anti-hitlerist, respectiv poetul Ion Siugariu, minciuni ordinare prin care este blocata in acest moment omagierea acestui erou,

   2. Am cautat pe site-ul Dvs Declaratiile de avere si interese ale acestui angajat al Dvs platit de noi sa minta despre un conational cu atata lejeritate si iresponsabilitate si nu le-am gasit. Va rog sa ma indrumati spre legatura electornica la care sunt postate.

   3. Va avertizez ca blocand aceasta omagiere riscati ca institutia sa fie data in judecata de familia poetului-martir calomniat, ceea ce se constituie doar unul dintre motivele pentru care ar fi trebuit sa interveniti pana acum cu scuzele publice de rigoare cat si cu actiunea de intreptare a unui act nedrept. Dar niciodata nu e prea tarziu.

   Cu multumiri anticipate,
   Victor Roncea

   • eXpress

    |Author

    Stimate Doamne si Domni,

    Revin cu solicitarea la care nu ati raspuns in adresa Dvs, si anume aceea de a-mi transmite legatura electronica spre Declaratiile de Avere si Interese ale numitului Radu Coanta, in contextul in care acestea nu se gasesc pe site-ul MAE, potrivit Legii.

    De asemenea, va invederez ca institutia principala care trebuie sa raspuna unei solicitari pe tema eroului-martir Ion Soreanu Siugariu este Ministerul Apararii Nationale, care detine in Arhivele sale Dosarul militarului-poet. De asemenea, trebuie consultat si Oficiul National pentru Cultul Eroilor si, nu in ultimul rand, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Romane.

    Spre edificarea Dvs va transmit un document de arhiva semnat de Zaharia Stancu, in care acesta multumeste mamei poetului pentru sacrificiul fiului sau “cazut eroic pe frontul antifascist”, oferindu-i totodata un ajutor financiar din partea Uniunii Scriitorilor din Romania. Ce autoritate comunista ar fi facut asa ceva pentru un “legionar”?

    De asemenea, adaug un act din Arhiva MApN privind situatia militara a eroului-martir.

    Avand in vedere ca un functionar al MAE a blocat momentan numirea podului din localitatea Brezno dupa numele eroului-martir Ion Soreanu Siugariu, va atrag atentia ca sunteti direct responsabili in eventualitatea in care aceasta intentie nu se va concretiza. Va mai informez ca sotia poetului, in varsta de 96 de ani, a fost afectata la nivelul sanatatii sale la aflarea acestei situatii orwelliene – rolleriene.

    Aveti datoria sa faceti tot posibilul in remedierea starii actuale, printr-o edificare urgenta si o exprimare publica la fel de urgenta asupra cazului, urmate de o deplasare pe teren la Brezno, pentru sustinerea initiativei primarului si a unei reprezentari la nivel inalt la momentul ceremoniei.

    Cu stima,
    Victor Roncea

 2. Pingback: Ion Soreanu Şiugariu – Poet Erou-Martir. APĂRAŢI-I MEMORIA ACUM! Apel către Ministerul Apărării Naţionale a României. Ziaristi Online publica DOSARUL ŞIUGARIU: 90 de Documente şi Fotografii | Victor Roncea Blog

 3. Pingback: Ziaristi Online publică DOSARUL Ion Şiugariu. Au fost Zaharia Stancu şi Prinţul Vladimir Ghica “fascişti”? 90 de DOCUMENTE şi FOTOGRAFII | Dan Tanasa Blog

 4. Pingback: Ion Soreanu Şiugariu – Poet Erou-Martir. APĂRAŢI-I MEMORIA ACUM! Apel către Ministerul Apărării Naţionale a României. Ziaristi Online publica DOSARUL ŞIUGARIU: 90 de Documente şi Fotografii | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

 5. Pingback: Doliu pentru o eroină. Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului-erou Ion Şiugariu, s-a stins din viaţă la 94 de ani - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.