Sorin Oprescu - Hirsh sau Schmeyer? "Oprescu face parte din echipa KGB reactivată în România" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Sorin Oprescu – Hirsh sau Schmeyer? “Oprescu face parte din echipa KGB reactivată în România”

Oprescu in catuse MediafaxSorin Oprescu si tatal lui generalul KGB Hirsh SchmeyerMircea Oprescu (foto, alături de Sorin Oprescu) a fost general de Securitate, devenind un motiv de atacuri politice pentru contracandidaţii  fiului său în lupta politică. Revoluţia din 1989 a pus capăt carierei lui Mircea Oprescu, devenit ofiter de securitate la numai 24 de ani. El a fost  unul dintre şefii Serviciului D – Dezinformare, direcţie specială în cadrul Departamentului Securităţii Statului din cadrul Ministerului de Interne comunist. Tatăl lui Sorin Oprescu a fost primit în Brigada Mobilă, condusă de funebrul colonel NKVD Alexandru Nicolski (Boris Grünberg), în 1945, la numai 24 de ani, iar în 1951 era deja locotenent-colonel, încadrat în Serviciul de Informaţii din cadrul Direcţiei Generale a Securităţii Statului. Având “origini sănătoase” şi protecţie din Est (URSS), Mircea Oprescu a contribuit activ, sub comanda lui Alexandru Drăghici, la epurarea “duşmanilor” din interiorul partidului, supravieţuind şi epurărilor din Securitate din perioada 1960-1965, transmitea Realitatea TV în 2010.

Conspiraţi la MAI şi MAE

Casa generalului Mircea Oprescu tatal lui Sorin Oprescu - Maxim Gorki - PrimaveriiPotrivit veteranilor din Securitate, şi mama lui Sorin Oprescu a fost cadru NKVD, pe linie Externă, constituind un cuplu informativ, ca şi părinţii lui Daniel Daianu, de exemplu, fost şef de cabinet al altui agent NKVD, Ion Mihai Pacepa. Cei doi Oprescu, care stateau în “Cartierul Roşu”, pe strada Maxim Gorki, la doi paşi de rezidenţa din Primăverii a cuplului Ceauşescu şi chiar pe lângă actuala reşedinţă a lui Ion Iliescu, aveau însă şi origini alogene, potrivit aceloraşi surse. “Nu în Primăverii, la periferia lu’ Primăverii”, afirma cu tupeu Oprescu într-un interviu cu Marius Tucă. De altfel, tot din gura lui Oprescu, într-o încercare de apărare privind posibilul său trecut de informator, avea să scape o informaţie rară: „Tata a fost ofiţer de informaţii. Mama a lucrat în Ministerul de Externe din 1959 (…). Copiii de ofiţeri de securitate, în special de informaţii sau de contrainformaţii, niciunul, printr-o lege a lor interioară, nu erau ‘ciupiţi’, nici măcar întrebaţi”.

Dar cum îi chema, de fapt, pe românizaţii Oprescu? Potrivit unei informaţii vehiculate intens pe forumuri, numele real al tatălui lui Sorin Oprescu ar fi fost Hirsch. Însă, conform unui interviu publicat de cunoscutul doctor Florin Mătrescu, autorul volumului impresionant “Holocaustul Roşu”, care a interacţionat cu familia lui Oprescu înainte de 1989, numele real al acestora ar fi Schmeyer. Să fie vorba de numele mamei? “Securiștii din familia lui Oprescu m-au determinat sa plec din România”, afirma doctorul Mătrescu tranşant, pentru o publicaţie românească din Germania, citată şi de Ziarul.ro, care se întreabă: Oprescu sau Schmeyer?

“Echipa KGB”

Sorin Oprescu - Ion IliescuIată un crâmpei de dialog cu doctorul Florin Mătrescu din Germania, răspunzând la întrebarea de ce a emigrat: „Răspunsul e foarte simplu. Momentul decisiv l-a reprezentat amplificarea conflictului meu cu Vasile Fica, socrul lui Sorin Oprescu. Fica era director general al Spitalului Municipal şi general de securitate. Sigur, fiica lui, Simona Fica, a divorţat până la urmă de Sorin Oprescu, dar şi Oprescu e fiu de general de Securitate. De altfel vorbim de tovarăşul Schmayer, adevarătul nume al lui Oprescu.
– Unii susţin că generalul Oprescu-Schmayer s-a ocupat de deţinuţii de la Canal. Ce puteţi spune?
– Nu am informaţii directe, dar se vehiculează. A lucrat cu soţia lui în spionaj, în perioada Gheorghiu-Dej. Sorin Oprescu face parte din echipa KGB reactivată în România, cum afirma şi Andreea Pora.”

Aşadar, extindem întrebarea, cu speranţa că DNA nu va fi acuzată de antisemitism sau antikaghebism de Institutul “Elie Wiesel”, mai ales şi după “ridicarea” în trecutul apropiat a consilierului personal al Primarului Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a cărui avere oficială era estimată la mai multe milioane de euro. Ca atare: Oprescu – Hirsh sau Schmeyer? Şi nu în ultimul rând credem că şi Andreea Pora ar putea da mai multe informaţii despre “echipa KGB reactivată în România”. (V.R.)

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Frustrările copilăriei Monicăi Macovei. Fiica colonelului CC al PCR Vasile Gherghescu sare la gâtul fiului generalului Secu Mircea Oprescu. NOAPTEA MINŢII - Ziaristi Online | Ziaristi Online

  2. Pingback: Dr.Sorin Oprescu – Hirsh sau Oprescu – Schmeyer? | InfoBrasov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.