Români pentru Români pe "Calea Neamului": peste 1000 de icoane şi 100 de costume naţionale pentru copiii din teritoriile româneşti ocupate. Acţiunea continuă la Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, de Ziua Naţională - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Români pentru Români pe “Calea Neamului”: peste 1000 de icoane şi 100 de costume naţionale pentru copiii din teritoriile româneşti ocupate. Acţiunea continuă la Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, de Ziua Naţională

copiii-din-bretcuAsociația „Calea Neamului” continuă, până de Ziua Naţională, 1 Decembrie, campania pe care a lansat-o în scopul dăruirii a peste 100 de costume populare românești și peste 1000 de icoane ortodoxe românilor din câteva localități covăsnene și harghitene, în prag de sărbătoare.

Asociația și-a propus să ofere aceste daruri, de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie. În acest scop, la jumătatea lunii septembrie, a inițiat pe Facebook, o campanie de strângere de fonduri pentru costumele populare și de donare de icoane.

icoane-ortodoxe-pentru-copiii-din-harghita-si-covasna

Acțiunea este dedicată românilor din Brețcu, Târgu Secuiesc și Sf. Gheorghe și celor din localitatea harghiteană Doboi (unde darurile au și ajuns, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil), conform reprezentantului Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu.

sf-arhanghel-mihail

 

„Campania pentru cele 107 costume populare și cele oeste 1000 de icoane ortodoxe se desfășoară până pe 29 noiembrie, inclusiv. Până acum românii din țară si Diaspora au trimis la Brașov 1300 de icoane și încă mai avem promisiuni. Așadar, până pe 29 noiembrie vom avea cu ajutorul lui Dumnezeu mai mult de 1.300 de icoane, ceea ce este foarte bine, având în vedere că vor veni foarte mulți oameni să se închine la moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pe 30 noiembrie la Biserica mare din Târgu Secuiesc si pe 1 Decembrie la Catedrala din Sfântu Gheorghe. Costumele pentru copiii din Târgu Secuiesc și Brețcu vor ajunge în cele două localități încă de duminică 27 noiembrie, pentru ca românașii să le poată purta deja cu prilejul manifestărilor prilejuite de cele două zile esențiale pentru neamul românesc.”- a declarat ieri reprezentantul Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu.

sfantul-gheorghe

Întrebat cu ce gânduri va veni, în județul Covasna, cu ocazia acestor sărbători, el a răspuns: „Vin cu gândurile tuturor românilor care ni s-au alăturat în această acțiune, gânduri de pace și de unitate națională. Venim cu sentimente românești.”

„Românilor din acest județ le spunem următoarele: românii din întreaga țară si cei din Diaspora sunt alături de ei. Au dovedit acest lucru în modul cel mai concret de-a lungul tuturor acțiunilor noastre. Mii de oameni au fost în ultimii doi ani, implicați direct în aceste acțiuni. Românilor din Covasna și Harghita le spunem că: Mănăstirea Putna a lui Stefan cel Mare și Sfânt se roagă pentru ei. La fel Mănăstirea Petru Vodă a Părintelui Justin Pârvu, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Sihăstria Putnei, Mănăstirea Strâmba din județul Sălaj, Protopopiatul Ortodox Brașov, Protopopiatul Ortodox Făgăraș, precum și multe biserici din țară, cum ar fi cea din Săbăreni de lângă Giurgiu, biserica din Șercaia, Biserica din Orbic, jud. Bacău, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Brașov, biserica din incinta Jandarmeriei Brașov, prin părintele militar colonel Ion Boros, Biserica Sfânta Treime a Spitalului Grigore Alexandrescu din București, precum și alte biserici din țară care au trimis sute de icoane, dar si bani (cazul Mănăstirii Petru Vodă – foto) pentru costumele populare românești. Mulțumim din suflet pentru sprijinirea acestei campanii, ziarului dumneavoastră, care este nu numai un <<mesager>> al Covasnei, ci și unul al României! Doamne ajută!” – a mai spus dr. Mihai Tîrnoveanu.

Romania-Mare-de-la-Petru-Voda-inainte-de-inmormantarea-Parintelui-Justin-Parvu

Cei care doresc să susțină inițiativa, pot face donații, în continuare, donațiile în bani (ce se vor folosi pentru achitarea costumelor populare) putând fi virate în contul Asociației: BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația „Calea Neamului” a precizat Mihai Tîrnoveanu.

Ana Alina Costache / Mesagerul de Covasna

Mihai Tîrnoveanu:

parintele-justin-parvu-pentru-romanii-din-harghita-covasna-si-muresAstăzi, noi toți cei ce pășim pe Calea Neamului am dăruit costumele naționale celor 96 de copii din Tg. Secuiesc și Brețcu. Am urmat îndemnul Părintelui Justin Pârvu: ”Fiți alături de frații voștri din Harghita, Covasna și Mureș”. Mănăstirea Petru Vodă prin marea dragoste creștinească a Părintelui Stareț Hariton Negrea și a obștii Sfintei Mănăstiri a contribuit decisiv la marea lucrare de înveșmântare a celor peste o sută de copii din Doboi, Brețcu și Târgu Secuiesc în straiele populare ale Neamului Românesc. Slavă Lui Dumnezeu! Sărutăm mâinile făuritoare de Cruce!
Duminică, 27 noiembrie am ajuns la Tg.Secuiesc pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de vrednicul părinte Vasile Ilie. Am fost în mijlocul românilor din Tg. Secuiesc și în semn de respect și recunoștință față de lupta lor pentru păstrarea identității românești, a limbii române și a credinței ortodoxe, le-am dăruit copiilor lor veșmintele naționale în al căror fir sunt cusute biruințele eroilor și martirilor acestui Neam ce nu poate fi înfrânt de întuneric căci în Lumină s-a năScut Român. La Brețcu ne-a așteptat aproape întreaga suflare românească în frunte cu părintele Ioan Velimiroviciu. Când ajungi în Brețcu și-i vezi pe români îți dai seama că nu este totul pierdut. Ne înclinăm cu același respect în fața lor. Cu aceeași dragoste îi îmbrățișăm pe copiii lor care coordonați de minunatele lor învățătoare cărora le sărutăm mâna, au intonat cântece patriotice și colinde, aducându-ne pe toți mai aproape de Hristos și de eroii Neamului, de Iancu Avram, de Horea, Cloșca și Crișan. Azi de dimineață voi fi din nou la Bretcu pentru a-i vedea pe românașii noștri sărbătorind Ziua Națională în costumele populare dăruite de românii din întreaga Țară și din Diaspora. Vor urma câteva zile în care Zorii vremurilor de mâine se vor arăta. Mii de români din Covasna și Harghita vor ține în mâini icoane ortodoxe trimise de frații și surorile lor din întreaga Țară. Mii de români din Inima Țării își vor da seama că au douăzeci de milioane de frați și surori. Vor fi de nezdrobit, cu noi toți, alături de ei.
”Fiți alături de frații voștri din Harghita, Covasna și Mureș”.
Pentru 24 ianuarie extindem acțiunea prin care dăruim costume populare românești copiilor din Tg. Secuiesc, pentru clasa 0 și dacă vom putea și pentru clasa a V-a. Pentru cadourile de Sfântul Nicolae pentru copiii români din Ozun, Covasna fondurile se strang în același cont BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociatia Calea Neamului (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU si adresa bancii: Poienelor, nr.2, bl.211, Brașov) .Icoanele voastre pot fi trimise la Brașov până în 29 noiembrie, astfel încât de Sfântul Apostol Andrei și de 1 Decembrie să ajungă la românii ce vor participa la manifestările prilejuite de aceste două zile esențiale pentru Neamul Românesc. Adresa unde trebuie să ajungă este: Tîrnoveanu Mihai Sorin, Brașov, str. Liviu Cornel Babeș, nr.15, bl. 20, sc.C, ap.1.
Mii de mulțumiri doamnelor Păvăluca Reli și Luminița Bunghez(care a confecționat pantalonii băieților din Brețcu ) din Covasna care au realizat costumele populare. În zilele următoare vor urma bineînțeles o relatare amplă despre domniile lor.

mihai-tirnoveanu-icoana-militar

Românii și icoanele lor minunate. Românii care trimit razele unor zori noi în Covasna și Harghita. Zori ce sfarmă întunericul prin icoane, icoanele Bisericii Sfânta Treime a Spitalului Grigore Alexandrescu trimise de părintele Tudor Peiu prin prietena noastră Nidia Covaliu, icoanele părintelui Pintea Viorel, din Ilimbav, Sibiu, ale părintelui Ioan-Aurel Rus din Beclean, Bistrița, ale lui Toma Gabriela din Lehliu Gară, Văleanu Maria Florentina din București, Marcu Vlad din Ungheni, Mureș, ale românilor din Dorohoi, Botoșani, Mirela si Sorin Irimescu, Cristi, Maria, Marius mobilizați de Mariana Adascalitei, Vintilă Mihăilescu din București. Toți acești oameni și-au pus sufletul în aceste icoane și le-au trimis pentru ca frații lor români din Covasna și Harghita să le aibă în casele lor ca mărturie a dragostei creștine și unității naționale.
Icoanele voastre pot fi trimise la Brașov până în 29 noiembrie, astfel încât de Sfântul Apostol Andrei și de 1 Decembrie să ajungă la românii ce vor participa la manifestările prilejuite de aceste două zile esențiale pentru Neamul Românesc. Adresa unde trebuie să ajungă este: Tîrnoveanu Mihai Sorin, Brașov, str. Liviu Cornel Babeș, nr.15, bl. 20, sc.C, ap.1.
Doamne ajută!

Video: Mesagerul Facebook

manastirea-stramba-din-salajRomânii din comuna Brețcu, cei dintâi frați cărora le-am dăruit primele 250 de icoane din cele 1600 pe care le aveam strânse până azi dimineață. Icoanele de la Brețcu au fost dăruite de Manăstirea Strâmba din Sălaj prin marea dragoste creștinească a Părintelui Stareț Grighentie Oţelea, care a trimis un creștin la Brașov special pentru acest lucru. Icoanele, replici după Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului care se află în mănăstire au fost dăruite țăranilor din comună, copiilor acestora și cadrelor didactice. 90 de icoane au fost înmânate și militarilor prezenți la manifestări care le-au primit cu mare bucurie.
Sărutăm mâna, Părinte Stareț, vă mulțumim din tot sufletul pentru jertfa Sfinției Voastre!
Acțiunea continuă!

Protopopiatul Ortodox Brașov trimite 150 de icoane românilor din Covasna și Harghita! Biserica Ortodoxă a fost, este și va fi întotdeauna sprijinul și nădejdea fraților noștri din Inima Țării. Nu este prima dată când Protopopiatul Brasov întinde o mână frățească românilor din Covasna și Harghita, reamintind aici faptul că pentru centrala termică de la Doboi, Harghita a donat suma de 5000 lei de Floriile anului 2015. Nici acum Părintele Protopop Dănuț Benga nu a stat mult pe gânduri atunci când i-am expus acțiunea noastră, răspunzându-mi pe loc: ”Bineînțeles că vom ajuta, noi, preoții brașoveni simțim inima românilor din Covasna și Harghita bătând în piepturile noastre”.
Sărutăm mâna cu respect și dragoste creștinească, Părinte Protopop, mulțumindu-vă din tot sufletul pentru Sfintele Icoane și pentru umărul de nădejde pe care-l simțim de fiecare dată în demersurile noastre de sprijinire a identității românești din Curbura Arcului Carpatic.
Mai sunt dragi prieteni câteva zile până când icoanele ortodoxe ale românilor de pe întreg cuprinsul Țării vor ajunge în mâinile celor care de 1 Decembrie vor spune în Harghita și Covasna: Suntem liberi să fim români!
Fondurile pentru costumele populare pentru copiii din Doboi, Brețcu și Tg. Secuiesc și pentru cadourile de Sfântul Nicolae se strang în contul BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociatia Calea Neamului (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU si adresa bancii: Poienelor, nr.2, bl.211, Brașov).
Icoanele pentru românii ce vor participa la manifestările prilejuite de Sfântul Apostol Andrei si de 1 Decembrie în Covasna și Harghita se trimit pe adresa: Tîrnoveanu Mihai Sorin, Brașov, str. Liviu Cornel Babeș, nr. 15, bl. 20, sc. C ap, 1.

liga-militarilor-profesionisti-pentru-copiii-din-harghita-si-covasna

Nu uitati: si Liga Militarilor Profesionisti este alaturi de noi!
Cu Dumnezeu înainte!

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor, ajunge la Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.