Ioan Aurel Pop: "Popoarele care nu au elită nu au nici viitor". EXCLUSIV Ziaristi Online: Lansarea lucrării „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”. FOTO/VIDEO: Victor Roncea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ioan Aurel Pop: “Popoarele care nu au elită nu au nici viitor”. EXCLUSIV Ziaristi Online: Lansarea lucrării „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”. FOTO/VIDEO: Victor Roncea

Facultatea de Istorie a Universității din București a lansat la sfârșitul săptămânii trecute primele două volume ale unei serii ce poartă titlul „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei” și care pune laolaltă articolele privind Marea Unire apărute în presa anilor Primului Război Mondial.

Ioan Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane

O echipă formată din doi profesori și zece studenți ai Facultății de Istorie au început în urmă cu un an să colecteze din biblioteci și arhive principalele articole care au format opinia publică românească.

Lansarea volumelor a avut loc pe 27 iunie 2018 în Amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie în prezența președintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop, decanului Facultății de Istorie Florentina Nițu, directorului Arhivelor Naționale Ioan Drăgan și a istoricului Ion Negrei din Chișinău.

Profesorul Ioan Aurel Pop a prezentat audienței opinia sa privind elitele care au făcut Marea Unire și necesitatea continuării operei lor, fără să uite să consemneze starea actuală a pseudo-elitelor din România, discursul său fiind răsplătit cu aplauze (Video).

Citiți și: Interviu cu Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Adevărul din spatele unei calomnii – „Colaborarea cu Securitatea” și „Boierii minții”

Dr. Ioan Drăgan a completat afirmând că adeseori în Istoria României cele mai mari realizări au fost făcute cu mult suflet și mai puțin cu mijloace materiale, asemenea întreprinderii autorilor volumelor despre Presă și Marea Unire (Video)

Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei” este un proiect al Asociației Ara Historica, Universitatea din București, Centrul de editare a izvoarelor istorice „Arhiva istorică a României”. Inițiato­rii și coordonatorii colecției sunt reputații istorici conf. univ. Marius Diaconescu (Video) și lect. univ. Andrei Florin Sora de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București.

Celor doi coordonatori li s-a adăugat un grup de studenți entuziaști: Oana Avram, Matei Breazu, Paul Chirică, Ruxandra Dima, Elena Lungoci, Andrei Oprea, Mădălina Oprea, Dragoș Sucioaia, Diana Tița, Marian Vișan (Foto).

Volumul 1 poartă titlul „Promovarea idealului Unirii Basarabiei, Transil­vaniei și Bucovinei: 21 martie – 15 decembrie 1917”.  În cele 495 de pagini, sunt cuprinse 376 de articole selectate din publicațiile vremii, precum „România”, „Cuvânt Moldovenesc”, „Mișcarea”, „America”, „Soldatul Moldovan”, „Viitorul Țării”. Acestea reprezintă o parte dintre publicațiile utilizate ca surse pentru alcătuirea primului volum, care surprind articolele relevante pentru recrearea atmosferei din spațiul românesc al perioadei martie – decembrie 1917.

Volumul 2, intitulat „Basarabia pe calea Unirii cu România 16 Decembrie 1917 – 8 Aprilie 1918” are, în cele 575 pagini format B5, un număr de 447 articole selectate din presa epocii, care se referă, în majoritatea lor, la pregătirea Unirii Basarabiei cu România. Volumul conține și un studiu introductiv în limbile română și engleză, care introduce cititorul atât în istoria, cât mai ales în publicistica vremurilor respective. Indicele de nume de persoane și de locuri de la sfârșitul volumului este un instrument util cercetătorilor.

Autorii intenționează ca seria să cuprindă 10 volume care să acopere perioada Primului Război Mondial, dar și cea a încheierii tratatelor de pace. Lucrarea se adresează nu doar cercetătorilor, ci tuturor celor care sunt pasionați de istorie și vor să cunoască istoria Unirii din 1918, informează Saecularia.ro

Presa,  “un izvor esențial al cercetării istoriei Marii Uniri”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În prefața primului volum al colecției, cei doi coordonatori ai proiectului „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei” prezintă motivația acestui demers științific de aplecare asupra epocii Marii Uniri și de căutare și selectare a celor mai reprezentative articole din presa românească a anilor 1917-1918. Adică, a faptului că, de cele mai multe ori, istoricii s-au concentrat asupra documentelor, literaturii memorialistice, iar presa tipărită a fost arareori investigată sau i s-a acordat mai puțin credit. În opinia lui Marius Diaconescu și Andrei Florin Sora „presa este un izvor esențial al cercetării istoriei Marii Uniri, pentru că ea reflectă opiniile din societatea românească despre idealul național. Ziarele, revistele și celelalte publicații periodice au constituit principalul motor al opiniei publice. Presa are avantajul că poate să surprindă gândurile și emoțiile care au stat la baza sentimentului național al societății. Fără presa care a pus bazele, deciziile politice de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia din 1918 nu ar mai fi fost luate”.

Respectând canoanele științi­fice ale unei astfel de întreprinderi, volumele conțin o listă a articolelor editate, bibliografie, indice. Echipa acestui proiect a depus o uriașă muncă de selecție a izvoarelor disparate în colec­țiile Bibliotecii Academiei, Bibliotecii Arhivei Naționale din Chișinău, în Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Arhivele Naționale Istorice Centrale din București. Ceea ce ni se pare demn de consemnat este că articolele alese pentru primul volumul ne înfățișează imaginea unei societăți românești pentru care idealul național nu reprezintă o construcție târzie a istoricilor, ci o realitate a vremii. Titluri ale presei epocii, dar și conținuturile unor articole precum: „În unirea tuturor e puterea”, „La luptă în unire”, „Spre Unire” (ziarul „Cuvânt Moldovenesc”), „Oastea Unirii” (ziarul România), „Către soldații României Mari” (ziarul „România Mare”, Kiev), „Cu frații noștri” (ziarul „Opinia”), sunt relevante în a susține credința generației de la 1918 în idealul Unirii.

Colecția, în sine, după cum afirmă coordonatorii, va conține selecția articolelor publicate de către români în presa din România, Basarabia, Transilvania, Bucovina, Ungaria, Ucraina, Franța, Statele Unite ale Americii, iar din punct de vedere cronologic, va fi acoperită perioada 1917-1920. Ceea ce ni se pare cu adevărat remarcabil este faptul că echipa care a lucrat la selectarea și editarea acestor articole a urmărit cu precădere inserarea în volumele acestei colecții a articolelor de opinie care se referă la unitatea românilor, a articolelor cu valoare programatică, precum și a reportajelor și știrilor despre manifestările timpului care descriau mișcarea națională a românilor.

Felicitându-i pe coordonatorii volumului, Marius Diaconescu și Andrei Florin Sora, pe studenții care s-a alăturat în acest demers care este „un pios omagiu față de Marii Români care au împlinit idealul național de Unire a tuturor românilor într-o Românie Mare și Nouă în 1918”, vă invităm, dragi cititori, să urmăriți această inițiativă și să parcurgeți paginile colecției care va fi cât de curând lansată și prezentă în librării. (Prof. Dr. Dorin Stănescu).

Surse: Ziarul Lumina, Ars Historica, Saecularia

Foto/Video: Victor Roncea / Ziaristi Online

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Ioan Aurel Pop: Rușii au rupt și și-au însușit o jumătate din trupul Moldovei dar sufletul de peste Prut rămâne românesc. VIDEO de la Aniversarea a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.