23 de mii de români le-au purtat pe Calea Sfinților pe Sfânta Cuvioasa Parascheva și Sfânta Muceniță Ecaterina. FOTO/VIDEO DOXOLOGIA - Ziaristi OnlineZiaristi Online

23 de mii de români le-au purtat pe Calea Sfinților pe Sfânta Cuvioasa Parascheva și Sfânta Muceniță Ecaterina. FOTO/VIDEO DOXOLOGIA

Foto Tudorel Rusu

23.000 de credincioși au participat în această seară, la Iași, la tradiționalul pelerinaj „Calea Sfinților”. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, împreună cu racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina au fost purtate pe străzile din centrul municipiului. Procesiunea a fost condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de alți patru ierarhi. Au fost prezenți și peste 100 de preoți din protopopiatele ieșene, precum și peste 250 de maici de la mănăstirile din zona Iașului.

Procesiunea a început la ora 19:00. S-a plecat de la baldachinul amenajat lângă Catedrala Mitropolitană, în dangăt de clopote și în sunet de toacă. În continuare, s-a ieşit pe poarta Iosif Naniescu, apoi s-a mers pe strada I. C. Brătianu, spre Maternitatea Cuza-Vodă. În dreptul maternității, s-a făcut o primă oprire pentru a se citi rugăciuni pentru persoanele internate. Procesiunea a continuat spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”, unde s-a făcut o a doua oprire, după care s-a mers pe strada Costache Negri, până în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc o a treia oprire. Pelerinajul a continuat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, spre Catedrala Mitropolitană.

Intrarea în curtea Catedralei s-a făcut pe poarta principală; s-a trecut pe espalada din fața locașului de cult, iar apoi sfintele moaşte au fost reaşezate pe baldachinul amenajat în faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, spre închinarea pelerinilor.

„Imaginea României celei adânci, icoana cea mai curată a poporului român”

procesiune-calea-Sfintilor-hram-2018

Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la „Calea Sfinților” au participat Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum și vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Au fost prezenți de asemenea peste 100 de preoți din protopopiatele ieșene, precum și peste 250 de maici de la mănăstirile din zona Iașului. Unii preoți au îmbrăcat veșminte liturgice și au însoțit raclele cu sfintele moaşte, iar alții au parcurs traseul procesiunii alături de credincioși, care au fost în număr foarte mare și de toate vârstele.

Vedeți și cum a fost anul trecut:

„Un gând de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit și anul acesta să fim lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva și lânga racla Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, împreună cu pelerinii veniți din multe colțuri ale țării, fiecare cu durerea lui, cu încercarea lui, cu nădejdea lui, având încredințarea că sfinții lui Dumnezeu din ceruri, prin rugăciunile lor, suplinesc slăbiciunile noastre, ale oamenilor de pe pământ. Vreme frumoasă, oameni cu chip senin, multe familii – tați , mame cu pruncii lor, prezentând imaginea României celei adânci, icoana cea mai curată a poporului român. Să ne ajute Dumnezeu!”, ne-a declarat IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Şi în acest an, la procesiunea „Calea Sfinţilor” a participat fanfara militară a Garnizoanei Iaşi. De asemenea, o gardă formată din militari ai Batalionului 151 Infanterie Războieni, purtând torţe aprinse în mâini, a însoţit sfintele moaşte.

Pe tot traseul, credincioşii au avut lumânări aprinse; s-au citit rugăciuni şi au fost intonate cântări religioase, în special troparele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, precum și cântari închinate Maicii Domnului.

Text și Foto Tudorel Rusu / Doxologia

Preluare Ziaristi Online

Vedeți și  PROGRAMUL Marii Sărbători a Sfintei noastre Parascheva și Viaţa Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

procesiune-calea-Sfintilor-hram-2018

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.