MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN, la pomenirea de 6 ani a DUHOVNICULUI. Conferință și lansare la Iași, vineri, 14 iunie 2019, ora 13.00, la Muzeul Unirii. Nicolae Mărgineanu și Mihail Diaconescu despre arta Cristinei Nichituș Roncea ca expresie a divinului din om - Ziaristi OnlineZiaristi Online

MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN, la pomenirea de 6 ani a DUHOVNICULUI. Conferință și lansare la Iași, vineri, 14 iunie 2019, ora 13.00, la Muzeul Unirii. Nicolae Mărgineanu și Mihail Diaconescu despre arta Cristinei Nichituș Roncea ca expresie a divinului din om

“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE”

Sub aceste cuvinte de foc lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta celebrăm Centenarul “Părintele Justin – Duhovnicul României” (10 februarie 1919 – 16 iunie 2013), inaugurat prin evenimentele de la începutul anului, de la Mănăstirile Paltin și Petru Vodă, ctitorite de vrednicul de pomenire Părinte.

După conferințele avute în țară de maica stareță de la Paltin și părintele stareț de la Petru Vodă, alături de alți mărturisitori, și de lansările de  la Brașov, de Ziua Cinstirii Martirilor din Temnițele bolșevice și de la Bookfest, de ziua Sfântului Justin Martirul și Filosoful, continuăm:

VINERI, 14 iunie 2019, Ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași, Strada Lăpuşneanu nr. 14, are loc Conferința publică MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea”, Editura Doxologia, 2019. Intrarea este liberă.

Participă: Maica Justina Bujor, stareța Mănăstirii Paltin Petru Vodă; Arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă; Dl. Marin Răducă, fost deținut politic timp de 19 ani; Dna Magda Ursache, scriitor; Cristina Nichituș Roncea, autoarea Albumului omagial.

Moderator: Dr. Corneliu Ciucanu, istoric, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – Academia Română, Iași.

SÂMBĂTĂ, 15 iunie 2019, va avea loc la Mănăstirea Petru Vodă slujba de pomenire a Duhovnicului Neamului, la 6 ani de la trecerea sa la Ceruri, în ceata Drepților și Sfinților Mărturisitori.

Vă așteptăm!, transmit organizatorii.

Înscrierile la evenimentul creat pe Facebook, aici – Moștenirea Părintelui Justin – Conferință Iași – Pomenirea de 6 ani

Mai jos redăm două opinii susținute în cadrul lansării Albumului închinat Părintelui Justin de doi apologeți ai frumosului și dreptei credințe, profesorul Mihail Diaconescu, doctor în filologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și eseist în domeniul filosofiei artei și regizorul Nicolae Mărgineanu, autor al mai multor opere cinematografice și documentare despre mărturisitorii temnițelor comuniste:

“Chipul Părintelui ne apare ca Moș Crăciun sau ca Bunul Dumnezeu, așa cum apăreau în lumea copilăriei noastre”

Un cuvânt sau o suită de cuvinte pot exprima cu claritate un anumit eveniment sau o anume stare.

O imagine sau o suită de imagini acționează mai difuz, mai puțin clar, se adresează în primul rând inconștientului și abia apoi se cer analizate. Puterea imaginii este foarte mare : o imagine care ne-a impresionat rămâne mult timp în memorie, se cere cercetată, contemplată și chiar îndrăgită.

Am avut odată ocazia să văd doi fotografi, cu același tip de aparat de fotografiat în fața aceluiași subiect: o persoană anume. Am constata apoi cu uimire că fotografiile celor doi fotografi au ieșit total diferite. Cum se diferențează identitatea unui fotograf față de altul? Cum poate personalitatea nunui creator să se imprime în ceea ce face?

Cristina Nichituș Roncea are harul de a crea portrete extrem de frumoase și foarte originale. În albumul ”DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin Pârvu” ea ne invită la o călătorie în lumea ortodoxiei cu ajutorul Părintelui Justin. Chipul Părintelui ne apare la prima vedere ca un Moș Crăciun sau ca Bunul Dumnezeu, așa cum apăreau în lumea copilăriei noastre. Cristina știe să surprindă un unghi diferit, mai puțin obișnuit, o anumită lumină, o sclipire vie în ochi. Portretele realizate de ea cu delicatețe și cu fermitate reușesc să redea căldura și dragostea din ochii Părintelui Justin, iar la o privire mai atentă remarcăm smerenia și fermitatea credinței din chipul acestui sfânt. Portretele Părintelui Justin fixează o clipă din eternitate și ne-o redă pentru a o privi fără grabă, pentru a o contempla. Privind chipul Părintelui, cel pe care oamenii îl consideră deja un sfânt – și se simt mai apropiați de un sfânt român – simțim cum ne apropiem de Părintele Justin, cum ne primește cu înțelegere și prietenie, cum devenim, pe măsură ce îl privim, tot mai încrezători. Și oamenii simt că iubirea de oameni a Părintelui Justin este atât de mare încât chiar și acum, de sus din cer, ne poate ajuta în continuare.

Sunt imagini pline de ”o bună mireasmă duhovnicească” cum remarcase regretata doamnă Aspazia Oțel Petrescu, imagini pe care dorești să le mai revezi, să le cercetezi și să-ți bucuri sufletul cu ele.

Nicolae Mărgineanu

“Datorită artei Cristinei Nichituș Roncea descoperim umanitatea din om, în fond divinitatea”

Doamna Cristina Nichituș Roncea este unul dintre cei mai importanți artiști fotografi ai epocii noastre – și îmi cântăresc foarte bine cuvintele! Dovada maiestriei sale artistice este seria de portrete pe care le-a realizat în diverse medii sociale și spirituale. Mă gândesc la portretele dedicate Maternității, cum au fost cele din expoziția și albumul “Alăptarea e Iubire”, la cele în care este evocată IA românească, la cele în care sunt prezentate unele personalități spirituale ale timpului nostru, cum este și marele Duhovnic al Ortodoxiei românești, Părintele Justin.

Esteticienii ne spun ca portretul este cea mai înaltă culme a diverselor arte. Situarea portretului pe vârfurile artelor vizuale demonstrează faptul ca arta, adevarata artă, este fie teocentrica, fie antropocentrică.

Omul este ținta eforturilor explicative a numeroase științe. Ele sunt cunoscute sub numele de științe umaniste.

Dar științele umaniste sunt foarte departe de a explica omul in integralitatea lui. Omul rămâne în continuare un mare mister. Acolo unde știintele umaniste nu reușesc să ne spună lucruri clare și definitive despre om vine arta cu excepționala ei forță evocatoare și revelatoare. Intuiția participativă a artistului spune despre om ceea ce nu reușesc să spună științele numite umaniste. Trăirea empatică a artistului și intuiția sa participativă au forța revelatoare.

Arta fotografică a doamnei Cristina Nichituș Roncea are forță revelatoare. Datorită artei sale descoperim umanitatea din om, în fond divinitatea, sub aspecte nebănuite.

Este o mare bucurie sa fim contemporanii doamnei Cristina Nichituș Roncea și admiratorii artei sale. Toți cei care cunosc arta ei trăiesc sentimentul unor revelații nebănuite. Lumina de care se folosește, unghiul de abordare, contrastele, sublinierile expresive, cadrajul, numeroase alte aspecte ale artei fotografice practicate de fotografa luminii necreate sunt rezultatul unei experiențe artistice îndelungate și binefacatoare. Așteptăm cu nerăbdare noi asemenea revelații pe care să ni le ofere grație talentului ei.

Cristina Nichituș Roncea, așa cum a spus și profesorul Ilie Bădescu, este creatoarea unei noi direcții în arta fotografică. E minunat să ne putem număra printre admiratorii artei Cristinei Nichituș Roncea. Ea reprezintă cultura română în dimensiunea ei națională și spirituală. Această artă ne face mai buni și mai demni, mai încrezatori în noi înșine. Ne dă speranță.

Mihail Diaconescu

Ziaristi Online

VIDEO de la BOOKFEST:

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Pingback: Ascetul din Iași, Dl. Marin Răducă vine la conferința "Moștenirea Părintelui Justin", vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii. VIDEO-MĂRTURISIRE cu PS Macarie - MĂRTURISITORII

  2. Pingback: "Dacă ar fi să aleg un chip de creştin român care să-l figureze pe Dumnezeu, l-aş alege pe Părintele Justin Pârvu" - scriitoarea Magda Ursache despre MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și fotografa Cristina Nichituș Roncea. Conferință pu

  3. Pingback: Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și Lansarea de carte "DUHO

  4. Pingback: După Brașov și Bookfest – București, Muzeul Unirii din Iași găzduiește lansarea Albumului „Duhovnicul. 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituş Roncea” în cadrul conferinței omagiale „Moștenirea Părinte

  5. Pingback: MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN – Conferință publică la Muzeul Unirii din Iași, Vineri, 14 iunie 2019, ora 13.00, la 6 ani de la trecerea la veșnicie a Părintelui Justin Pârvu. Participă: Părintele Hariton Negrea, Maica Justina Bujor, mărtu

  6. Pingback: MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN – Conferință publică la Muzeul Unirii din Iași, Vineri, 14 iunie 2019, ora 13.00, la 6 ani de la trecerea la veșnicie a Părintelui Justin Pârvu și lansarea Albumului „Duhovnicul. 100 de ani cu Părintele Just

  7. Pingback: Moștenirea Părintelui Justin | Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalistă

  8. Pingback: Ascetul din Iași cu 19 ani de temniță bolșevică, Dl. Marin Răducă, în vârstă de 97 de ani, vine la conferința “MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN”, vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii, alături de Maica Justina de la Paltin și Părin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.