Despre minunata icoană a Maicii Domnului Prodromiţa cu PS Macarie: „Maica Domnului este printre noi – Sensurile Icoanei închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”. VIDEO DOXOLOGIA - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Despre minunata icoană a Maicii Domnului Prodromiţa cu PS Macarie: „Maica Domnului este printre noi – Sensurile Icoanei închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”. VIDEO DOXOLOGIA

Preasfințitul Părinte Macarie a susținut cea de-a doua conferință din cadrul „Zilelor Prodromiței”. Prelegerea a avut ca temă „Maica Domnului este printre noi – Sensurile Icoanei închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.  Evenimentul a avut loc vineri, 12 iulie 2019, în sala „Justin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan.

„Zilele Prodromiţei“ la Mănăstirea Bucium

În perioada 11-12 iulie 2019, Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor“ Bucium din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Iaşi, a organizat o serie de evenimente închinate Maicii Domnului, cu numele „Zilele Prodromiţei“.

Manifestarea a debutat la așezământul monahal din Dealul Bucium cu o sesiune de comunicări ‒ Colocviul „Zilele Prodromiţei“, în data de 11 iulie 2019. Seara, începând cu ora 18:00, Sala „Iustin Moisescu“ din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi a găzduit conferinţa „Primele imagini creştine“, susţinută de profesorul Vasile Manea. Cea de-a doua conferinţă din cadrul „Zilelor Prodromiţei“ a avut loc vineri, 12 iulie 2019, când Preasfinţitul Părinte Macarie a susţinut conferinţa „Maica Domnului este printre noi. Sensurile icoanei închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“.

***

În calendarul ortodox este trecută, pe 12 iulie, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Athos, hram și al Mănăstirii Bucium din Iași. Această icoană este una dintre puţinele din lumea ortodoxă numite “nefăcute de mână”, adică pictată în chip minunat (mai multe imagini, AICI).

În cazul acestei icoane, minunea s-a petrecut în anul 1863, când iconarul Iordache Nicolau a primit sarcina de a picta o icoană a Maicii Domnului pentru Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos. Când a ajuns să picteze Sfintele Feţe ‒ cea a Maicii Domnului şi cea a Domnului Hristos ‒, nu reuşea deloc să le picteze după cuviinţă. Mâhnit, pictorul a întrerupt lucrul, a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul şi s-a retras în camera sa, unde a căzut cu fierbinte rugăciune către Maica Domnului, ca să îl ajute să desăvârşească sfânta icoană. A doua zi, socotind să înceapă din nou lucrul, pictorul a intrat în atelier, a aprins candela la Maica Domnului şi făcând metanii înaintea icoanei, a dat la o parte pânza, iar icoana era terminată şi frumos pictată, aşa cum se vede şi astăzi. În urma acestei minuni, icoana a fost adusă cu deosebită cinste la Mănăstirea Bucium, unde a stat timp de două săptămâni, înainte de a fi dusă în Muntele Athos, la Schitul Prodromu ‒ de aici luând și numele de „Prodromița”.

În amintirea acestui eveniment, în anul 2013, în atelierul Mănăstirii Bucium a fost pictată o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ la dimensiunile icoanei originale. Aceasta a fost zugrăvită cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Schitul Prodromu.

Doxologia

Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.