Alegeri cruciale pentru romanii din Ungaria. Eva Iova: Alegeti cu mintea! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Alegeri cruciale pentru romanii din Ungaria. Eva Iova: Alegeti cu mintea!

În a doua duminica a noului an, nationalitatile din Ungaria sunt chemate din nou la urne pentru a alege. De aceasta data însa vor vota doar aceia care în toamna au devenit membri ai autoguvernarilor minoritare locale.
Dintre români vor avea acest drept 284 de electori. Ei vor fi cei care vor hotarî componenta viitoarei autoguvernari românesti pe tara si a autoguvernarilor teritoriale (judetene si pe capitala). Au vreo importanta aceste alegeri pentru comunitatea româneasca din Ungaria?
Oricât ar vrea unii sa creada ca nu, acest lucru nu este adevarat. Alegerile sunt importante deoarece numai prin aceasta forma de organizare (a asa-numitelor autoguvernari minoritare) ne putem reprezenta interesele. Daca ne plângem problemele în numele asociatiei cutare, nu prea suntem auziti de autoritatile din Budapesta. Nu stim ce va aduce viitorul, dar guvernarile anterioare cu siguranta nu au bagat nici într-o seama organizatiile civile ale nationalitatilor.
De mai bine de un deceniu, românii din Ungaria sunt reprezentati la cel mai înalt nivel de niste persoane nedemne, iresponsabile, care au cauzat de multe ori situatii în care am fost facuti de rusine. Din sirul lung al acestora amintim doar momentul de acum patru ani, când marea majoritate a actualei autoguvernari pe tara a votat contra limbii române! Da, bine cititi: o autoguvernare româneasca a votat contra limbii române!!! A fost un moment foarte-foarte penibil si rusinos pentru toti românii care gândesc. Probabil si acestui lucru i se datoreaza ca tot mai multi si-au dat seama la ultimele alegeri ca e nevoie de schimbare. Ca viata publica româneasca nu mai poate fi condusa de persoane care nici macar nu vorbesc bine româneste, de persoane care folosesc reprezentanta pe tara numai pentru a-si îngrosa buzunarele si pentru a se putea lauda ca sunt si ei sefi pe undeva.
Comunitatea românilor din Ungaria are dreptul sa stie ce face ATRU în numele ei, cum si pentru ce se cheltuiesc banii primiti de la bugetul de stat pentru scopuri românesti. Transparenta si corectitudinea poate fi garantata însa numai de catre o conducere noua. Cea veche este compromisa pâna peste masura.
O noua conducere ar avea puterea sa spele rusinea de pe obrazul românilor, care s-a depus într-un strat destul de gros în ultimii 12 ani. Numai aceasta ar putea garanta un altfel de viitor: cu ajutor real pentru institutiile românesti (scoli, biserici, asociatii, coruri, echipe de dansuri etc.), care au puterea de a pastra si întari identitatea româneasca pe aceste meleaguri; cu sustinerea (prin burse) a unor tineri români, care dupa terminarea studiilor si însusirea perfecta a limbii române ar putea deveni viitorii intelectuali ai comunitatii noastre; cu un dialog real si deschis cu toate organizatiile locale române sti (atât autoguvernari cât si asociatii); cu o activitate si gospodarire total transparenta (prin acordarea permanenta a informatiilor despre ATRU într-un buletin informative si prin transmisiunea pe internet a sedintelor adunarii generale); cu un adevarat lobby atât la autoritatile din Ungaria cât si în România.
Nu se mai poate accepta o conducere care este ignorata si total ocolita de politica din România. Niciodata românii din Ungaria nu vor putea ramâne români fara un ajutor constant venit din România. Dar pentru ca acest ajutor sa vina, e nevoie de multe schimbari si la noi. Aceasta sansa este acum în mâna celor 284 de electori, care vor vota pe 9 ianuarie. Alegeti, deci, cu mintea! Nu cum vi se porunceste…
Eva Iova – Redactor sef Foaia Romaneasca si Ziarist Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.