Liviu Andrei: Cum a trait George Popescu Glogoveanu 21 de ani in temnitele comuniste. Memorialul Inchisorilor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Liviu Andrei: Cum a trait George Popescu Glogoveanu 21 de ani in temnitele comuniste. Memorialul Inchisorilor

O idee. Un fapt neînsemnat pentru unii, un crez de viaţă pentru alţii. După cum se ştie multe perioade tulburi au trecut peste Plaiul Mioritic şi implicit peste oamenii care au avut nenorocul să ducă în spate povara unei idei. Unii au îngroşat rândurile celor morţi, alţii au umplut paginile îngălbenite de vreme ale celor dispăruţi… restul suferind traume fizice şi psihice în temniţele reeducării.
Astfel, pe parcursul a două episoade am decis să vă prezentăm în detaliu povestea domnului George Popescu Glogoveanu, o istorie vie Craiovei, cel ce a suferit 21 de ani în închisorile morţii.
Dintr-o teamă involuntară, sau a rănilor sufleteşti adânci a dorit să-i spunem simplu George Popescu pentru a nu semnala publicului larg că face parte dintr-o veche familie de boieri olteni.
Aşadar, Aiudul şi celelalte centre de reeducare create pentru a sfărâmarea spiritul omenesc nu au făcut decât să-l întărească. Totuşi, rănile fostului deţinut politic craiovean George Popescu Glogoveanu rămân deschise…

21 de ani de detenţie politică. Cam aşa s-ar rezuma în cinci cuvinte viaţa zbuciumată a fostului deţinut politic George Popescu Glogoveanu a cărui poveste am început-o în reportajul anterior. Astfel în cele ce urmează veţi afla lucruri cutremurătoare, întâmplări ce vor dezvălui o istorie paralelă a ultimului veac, o istorie cu mult diferită de cea pe care am fost mai mult sau puţin obligaţi să o învăţăm în şcoală.
Deşi martori voiţi ai impresionantei relatări a fostului deţinut politic George Popescu Glogoveanu, nu am reuşit să surprindem nici măcar o lacrimă plină de amar. Toată durerea s-a scurs acolo la Aiud, nu numai prin lacrimi ci şi prin sudoarea bătăilor, foametei şi a frigului atât de specifice reeducării. Şi totuşi, ceea ce e cu mult mai important este că acest om exploatat de semenii lui pentru ideile diferite despre societate, a reuşit să cuprindă adevărata istorie a ultimului veac în 13 (treispezece) cărţi. (…) Totuşi sub stratul protector al libertăţii nu ne rămâne decât să sperăm că acele timpuri cumplite nu se vor mai întoarce şi că cei ce populează acum plaiurile acestea olteneşti vor învăţa poate ceva din greşelile istoriei.
Grijă mare!

Partea a doua a filmului la Liviu Andrei Blog – Probabil cel mai incisiv jurnalist oltean

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.