Primaria Cluj-Napoca: Ungurii sunt cei care se opun placii lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin. Placa a mai fost distrusa doar de Horthy si Stalin. EXCLUSIV Ziaristi Online - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Primaria Cluj-Napoca: Ungurii sunt cei care se opun placii lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin. Placa a mai fost distrusa doar de Horthy si Stalin. EXCLUSIV Ziaristi Online

Dupa cum a informat portalul Ziaristi Online inca de dinainte de a se reinaugura statuia lui Matei Corvin din Cluj, UDMR a pus la cale eliminarea placii instalate de marele istoric roman Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe care se putea citi: “Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca sa învingă Moldova nebiruită”. Placa a mai fost eliminata in trecut de trupele extremiste ale lui Horthy, in perioada ocupatiei teroriste a Ardealului si apoi, din nou, de cele ale lui Stalin, cand sovieticii au pus-o la topit odata cu instaurarea “Regiunii Autonome Maghiare”.

La manifestarea exclusivista maghiara a inaugurarii cu pompa si o prezenta masiva a oficialilor din Ungaria, s-a constatat ca am avut dreptate: placa fusese eliminata! Drept urmare, mai multi Academicieni au cerut printr-un demers public repunerea placii lui Nicolae Iorga pe soclul statuii lui Matei Corvin, vandalizat de UDMR

De asemenea, Asociaţia „Noi Românii” a transmis primarului Clujului Sorin Apostu o solicitare oficiala privind aceasta problema.

Din spusele Primariei rezulta in mod clar ca de la bun inceput s-a dorit eliminarea placii lui Iorga de catre Ministerul Culturii din Ungaria si Ministerul din Romania condus de etnicul ungur membru al UDMR Kelemen Hunor, exact la fel ca pe vremea lui Horthy.

Ziaristi Online a intrat in posesia raspunsului primit de Asociatie si a reusit sa mai afle de la Primaria Clujului cine se impotriveste – pana acum pe ascuns –  acestui demers:  “pesonalitati ale minoritatii maghiare din Cluj-Napoca, de la lideri locali ai UDMR, la profesori, asociatii sau artisti de etnie maghiara”. Ramane sa vedem si noi exact la cine face referire purtatoarea de cuvant a Primariei, Oana Buzatu. Pana atunci, iata corespondenta pe aceasta tema. Spune multe.

“Buna ziua!

Am primit documentul din partea asociatiei pe care o reprezentati.

Doresc sa va aduc o serie de clarificari. Amplasarea placutei nu a fost omisa de executantul restaurarii ci nu a fost inclusa in proiectul vizat de neschimbare si aprobat atat de catre Consiliul local Cluj-Napoca, cat si de catre finantatorii lucrarilor, cele doua ministere ale culturii din Romania si Republica Ungara. Prin urmare, starea actuala a statuii (fara placuta) este cea pe baza careia s-a facut receptia lucrarilor de restaurare, motivatia fiind ca s-a dorit revenirea la forma initiala a statuii de la momentul inaugurarii.

Separat, s-a desprins ca subiect de interes pentru comunitate problematica amplasarii unei placute care sa cuprinda mesajul pe care il cuprindea o alta placuta, montata intr-un context istoric special, care continea un citat din N. Iorga care il descria pe regele Matia, placuta care a fost ulterior distrusa. In locul acesteia s-a amplasat in anii ’90 o copie, pentru a reaminti contextul istoric zbuciumat care a facut ca mesajul lui Iorga sa salveze practic statuia.

In acest moment exista voci puternice care sustin remontarea unei placute cu acest mesaj pe grupul statuar, insa exista si o opozitie la fel de puternica impotriva acestui gest – considerat inutil, avand in vedere faptul ca placuta nu era cuprinsa in ansamblul statuar la momentul construirii sale.

Primaria si Consiliul local Cluj-Napoca se afla in acest moment intr-o etapa de evaluare si culegere a tuturor punctelor de vedere, de analiza a argumentelor istorice invocate de catre ambele parti, urmand ca o decizie sa fie luata si anuntata ulterior.

Va vom tine la curent cu privire la decizia luata si va multumim mult pentru acest mesaj, care, alaturi de toate celelalte este atat de necesar pentru a lua decizia potrivita,

Cu stima,

Oana Buzatu

Purtator de Cuvant Primaria Cluj Napoca”

Cum pana la aceasta ora nu am avut cunostinta de nici o “opozitie puternica” fata de cererea fireasca a mai multor membri ai Academiei Romane, am solicitat Primariei Cluj Napoca precizari: Cine exact constituie aceasta “opozitie puternica” invizibila. Astfel, purtatoarea de cuvant a Primariei ne-a confirmat suspiciunile:

“In ceea ce priveste opozantii ideii de amplasare a unei placute cu inscriptia lui Iorga, este vorba despre pesonalitati ale minoritatii maghiare din Cluj-Napoca, de la lideri locali ai UDMR, la profesori, asociatii sau artisti de etnie maghiara. Totodata Comisia Zonala Pentru Protectia Monumentelor, ne-a furnizat un punct de vedere verbal (la o solicitare a presei locale) prin care ne-a facut cunoscut faptul ca nu agreeaza o repunere a unui element care nu a existat pe monument la momentul inaugurarii sale. Mai mult, se pare ca exista o serie de probleme tehnice privind statutul monumentelor istorice in aceasta problema a montarii unei placi pe statuia lui Matei Corvin.”

Probleme peste probleme… Cum tot nu suntem edificati, am solicitat din nou Primariei sa ne nominalizeze membri acestei “opozitii puternice”. Asteptam raspunsul. Vom reveni!

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.