Legionarii paraşutaţi de avioanele NATO ale armatei americane si apoi ucisi de NKVD au fost comemoraţi la Jilava - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Legionarii paraşutaţi de avioanele NATO ale armatei americane si apoi ucisi de NKVD au fost comemoraţi la Jilava

Legionarii paraşutaţi de avioanele militare americane au fost comemoraţi la Jilava

Luptătorii anticomunişti paraşutaţi de aviaţia militară americană între 1951 şi 1953 au fost omagiaţi sâmbătă, 29.10.2011, chiar în locul în care au fost executaţi de comunişti la 31.10.1953.

Lângă înfricoşătoarea închisoare de la Fortul 13 Jilava, la câteva zeci de metri de zidul execuţiilor din Valea Piersicilor, s-au adunat deopotrivă foşti deţinuţi politici, rude ale celor executaţi, precum şi tineri adepţi ai idealurilor naţionale şi creştine, în jurul crucii de beton amplasată de militanţii Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” pe locul unde se doreşte a se ridica un monument în memoria acestor eroi.

Tineri şi copii arborînd în bernă drapele tricolore au făcut de gardă în jurul crucii, în timp ce un preot a oficiat tradiţionala slujbă de pomenire a celor răpuşi în urmă cu 58 de ani. Voluntarii Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” au distribuit asistenţei pliante cuprinzînd fotografiile celor 13 eroi, precum şi fragmente din documentele şi presa vremii, cu privire la acest episod necunoscut de opinia publică românească şi asupra căruia autorităţile continuă să păstreze tăcerea.

Acesta este motivul pentru care dl Florin Dobrescu a anunţat oficial, cu acest prilej, că Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” va solicita autorităţilor române de resort, dar şi celor din SUA şi Franţa, să declasifice arhivele legate de acest episod istoric. De asemenea, Fundaţia Ogoranu va cere oficialilor în drept să demareze cercetări în vederea identificării locului unde au fost îngropaţi cei 13 luptători după execuţie.

D-na Ileana Samoilă, sora eroului Ion Samoilă – unul din cei paraşutaţi în 1951, şi ea condamnată în 1953, împreună cu alte sute de persoane care asiguraseră adăpost şi asistenţă paraşutiştilor, a vorbit emoţionant, evocînd figura dârză şi curată a fratelui său, şi a altor camarazi ai săi, dar exprimîndu-şi totodată amărăciunea pentru ingratitudinea de care au dat dovadă atât autorităţile române de după 1990 – care au continuat să ţină sub tăcere jertfa şi contribuţia acestor eroi la lupta de eliberare a poporului român de sub ocupaţia comunistă – , cât şi cele americane şi franceze, care au uitat pur şi simplu de aceşti tineri legionari – primii români care, încă din 1950, au colaborat cu forţele NATO.

Impresionată până la lacrimi, asistenţa a intonat Imnul camarazilor căzuţi.

Cu acest prilej, participanţii la comemorare au beneficiat de o vizită la Fortul 13 Jilava, avîndu-l drept ghid chiar pe unul din foştii luptători în rezistenţa anticomunistă, octogenarul Constantin Iulian, astăzi preşedinte al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici, el însuşi deţinut de mai multe ori între 1949 şi 1964 în această temută închisoare.

La manifestare au participat şi reprezentanţi ai altor instituţii şi organizaţii, precum Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, Asociaţia Culturală „Petre Ţuţea”, Mişcarea Naţional-Creştină din Basarabia, gruparea Foaie Naţională.

Din păcate, mass-media a refuzat in corpore să dea curs invitaţiei de a participa la omagierea acestor martiri ai neamului românesc.

Între 1951 şi 1953, aviaţia militară americană a paraşutat în România ocupată de sovietici mai mulţi voluntari, în scopul desfăşurării unor acţiuni de transmitere de informaţii strategice, precum şi pentru organizarea unor structuri de rezistenţă armată în perspectiva unui eventual război între Occident şi Uniunea Sovietică, pentru eliberarea de comunism a Europei de Est.

Tinerii voluntari făceau parte toţi din Mişcarea Legionară, iar operaţiunile erau integrate unui proiect mai amplu, subordonat direct preşedintelui american – Harry Truman şi celui francez – Vincent Auriol. Şeful operaţiunilor acoperite ale CIA în Balcani, Gratien Yatsevich, susţine că operaţiunile desfăşurate în România s-au aflat pe locul doi, după Albania, ca număr de agenţi şi resurse alocate.

După ce au ţinut timp de doi ani în tensiune organele Securităţii, paraşutiştii au fost prinşi prin trădare, condamnaţi la moarte şi executaţi, alături de gazdele şi susţinătorii lor, la 31 octombrie 1953, la penitenciarul Jilava. În total, un număr de 13 persoane.

Presa comunistă din România, dar şi toată mass-media din Europa de Vest şi America de Nord au alocat spaţii largi acestui proces şi execuţiei celor 13 tineri legionari care au luptat pentru libertatea şi demnitatea patriei lor.

Biroul de presă al Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”

Detalii: Colaborarea Miscarii Legionare cu CIA si NATO. Studiul integral al profesorilor Gheorghe si Hadrian Gorun, fotografii si video-marturii

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Înapoi la Jilava | MAGAZIN CRITIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.