Cazul Kuzmin si Gazul Rusiei. George Damian: Vadim Pisari poate fi eroul care i-a scos pe ruşi de pe malul Nistrului - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cazul Kuzmin si Gazul Rusiei. George Damian: Vadim Pisari poate fi eroul care i-a scos pe ruşi de pe malul Nistrului

Vadim Pisari poate fi eroul care i-a scos pe ruşi de pe malul Nistrului

de George Damian

În istoria lumii sunt destule exemple de incidente „scăpate de sub control” care duc la modificări de anvergură ale unor situaţii care păreau blocate definitiv.

În această categorie pare să se înscrie şi uciderea tânărului Vadim Pisari de către un militar rus din cadrul forţelor de menţinere a păcii din Transnistria.

În primul rând trebuie ca autorităţile Republicii Moldova să lămurească pe cât de repede posibil acuzaţiile aduse de ambasadorul rus. Trebuie să se ştie cu certitudine dacă diplomatul Moscovei a minţit atunci când a spus că Vadim Pisari era în stare de ebrietate şi conducea o maşină furată la momentul producerii acestei tragedii. Trebuie să se cunoască dacă militarul rus a respectat regulamentele cărora li se supune. Şi nu ar fi fost o idee rea să se verifice şi alcoolemia militarului rus, deşi acum este destul de târziu pentru o astfel de investigaţie. Cazul uciderii lui Vadim Pisari are nevoie să fie lămurit până la capăt.

Faptul că problema transnistreană este intrată pe agenda marilor puteri în anul 2012 mă face să cred că tragedia de la Vadul lui Vodă nu va rămâne fără urmări la un nivel mult mai mare decât se vede la o primă privire. În Transnistria – dar şi în cadrul relaţiei Berlin-Moscova – s-a acumulat în ultima perioadă o masă critică şi în curând vom vedea efectele acestor acumulări. Eu continui să cred că Evgheni Şevciuk nu este un politician „ieşit la lumină” pe cale naturală, cu atât mai puţin nu pot să cred că ar fi lipsit de un cordon ombilical cu Moscova. Faptul că Şevciuk a îndepărtat din funcţii garda lui Smirnov nu reprezintă o dovadă a „independenţei” lui. Este vorba doar de o „schimbare de santinele” la malul Nistrului.

Tragedia uciderii lui Vadim Pisari prezintă o şansă pentru scoaterea conflictului transnistrean de sub controlul exclusiv al Moscovei. Această crimă poate modifica echilibrul situaţiei: este momentul ca responsabilii de la Chişinău să ceară înlocuirea trupelor ruse din Transnistria cu un contingent internaţional sub controlul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Uniunii Europene. Dacă se va reuşi acest lucru poate că moartea lui Vadim Pisari nu ar fi în zadar.

Un articol de George Damian pentru Timpul.md

Cazul Kuzmin si Gazul Rusiei

Tânărul Vadim Pisari, împuşcat duminică, 1 ianuarie, de un “pacificator” rus, a fost condus ieri pe ultimul drum de rude, prieteni, colegi, consilierii raionului Dubăsari, precum şi de combatanţii războiului de pe Nistru, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, membri ai PL şi PLDM. “În acest caz nu este vorba despre un incident, ci o crimă”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Edilul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, consideră că, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, îşi bate joc de cetăţenii R. Moldova şi că acesta trebuie să părăsească tritoriul ţării noastre, transmite Timpul.md.

Potrivit lui Chirtoacă, moartea tânărului de 19 ani „nu este un incident, ci o crimă, deoarece focul a fost deschis fără a fi respectate instrucţiunile, iar cel care a tras din armă era conştient de ce putea să se întâmple”.

Mai grav, dincolo de toate acestea, mi s-a părut declaraţia ambasadorului rus” a mai spus Chirtoacă care consideră că ambasadorul rus trebuie să fie expulzat.

Ambasadorul rus trebui să părăsească teritoriul R. Moldova, deoarece persistă într-o bătaie de joc faţă de cetăţenii noştri. Nu este corect ca un oficial, indiferent a cărui stat, să-şi bată joc continuu, pe parcursul a mai multor ani, de fiecare dintre noi. Soarele nostru nu este gazul, aşa cum s-a exprimat domnia sa într-o emisiune, ci copiii noştri, care trebuie să trăiască, nu să fie omorâţi pe timp de pace”, a comentat edilul capitaliei declaraţiile lui Valeri Kuzmin.

Kuzmin a declarat că regretă moartea cetăţeanului moldovean, dar că militarul rus ar fi procedat corect, deoarece tânărul se afla în stare de ebrietate şi conducea o maşină furată.

“Chiar am ajuns să fim călcaţi în picioare, numai, chipurile, pentru că cineva ne dă gaz? Dar ce, ni-l dă ieftin sau pe degeaba? Ni-l dă cel mai scump din Europa. În asemenea condiţii nu trebuie să acceptăm un asemenea tratament. Autorităţile noastre trebuie să trebuie să ia atitudine”, a mai comentat Chirtoacă (vezi Video mai jos).

Dorin Chirtoacă, împreună cu alţi membri PL, au participat astăzi la slujba de înmormântare a lui Vadim Pisari, care a fost împuşcat mortal, duminică, de către un militar rus la punctul “pacificator” de la Vadul lui Vodă.

Veaceslav Cojuhari, militarul care l-a ucis pe Vadim Pisari a dispărut fără urmă

“Pacificatorul” care l-a împușcat pe Vasim Pisari s-a născut în Bender și s-a înrolat în armată rusă în urmă cu 8 ani, iar anterior a activat în cadrul “miliției” din Transnistria.

Vecinii presupun că Veaceslav a plecat în Rusia, de unde va reveni doar când toate circumstanțele acestui caz vor fi elucidate. Noaptea trecută, el a plecat de acasă, fără să-i spună măcar mamei sale unde se duce.

Vecinii familiei Cojuhari spun că ultima dată l-au văzut pe Veaceslav înainte de Revelion şi vorbesc despre el ca despre un bun familist, informeaza Timpul.md citand Publika.Tv.

Foto si Video: Timpul.md

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Vadim Pisari!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.