S-a lansat Fototeca Online a Ortodoxiei Romanesti - Ziaristi OnlineZiaristi Online

S-a lansat Fototeca Online a Ortodoxiei Romanesti

De Ziua Patriarhului Teoctist, 7 februarie, s-a lansat si un proiect inedit în lumea ortodoxă: Fototeca Online a Ortodoxiei Romanesti, ce conţine, în prezent, 2012 fotografii, majoritatea din prima jumătate a secolului al XX-lea, care prezintă slujitori, profesori, monahi, lăcaşuri de cult şi aşezăminte monahale, unele dispărute, altele renovate, diverse momente sau evenimente din viaţa bisericească românească din ţară şi de peste hotare.

Autorii generosului proiect il prezinta in felul urmator:

Alături de documentul de arhivă, fotografia este un alt izvor istoric, care oferă o serie de informaţii celor interesaţi să cunoască sau să reconstituie anumite momente din Istorie. În contextul postdecembrist românesc au fost scoase la lumină numeroase documente despre istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române. În demersul nostru încercăm să evidenţiem izvoare mai puţin cunoscute, multe dintre acestea chiar inedite, cum sunt fotografiile identificate, digitalizate, ordonate şi prezentate în proiectul de faţă.

O parte din aceste fotografii au fost publicate în cele peste 650 de materiale de la rubrica „Memoria Bisericii”, care din octombrie 2010 apare în cotidianul „Ziarul Lumina”. Am considerat necesar ca toate aceste izvoare să fie strânse într-o bază de date, numită „Fototeca Ortodoxiei Româneşti”. Acest domeniu de pe site-ul www.ziarullumina.ro conţine, în prezent, 2012 fotografii, majoritatea din prima jumătate a secolului al XX-lea, care prezintă slujitori, profesori, monahi, lăcaşuri de cult şi aşezăminte monahale, unele dispărute sau renovate, diverse momente/evenimente din viaţa bisericească românească din ţară şi de peste hotare, uneori marcată de schimbările politice, relaţiile interortodoxe şi interconfesionale etc.

Materialele fotografice provin din Arhivele Naţionale Istorice Centrale (ANIC), în special fondul Fototecă, dar şi din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (ACNSAS), colecţii particulare şi diverse lucrări de istorie. În arhivă, multe din aceste fotografii erau însoţite de legende cu un conţinut incomplet sau eronat, situaţie care ne-a determinat să facem o serie de cercetări în arhive şi biblioteci în vederea identificării corecte.

Această bază de date va fi completată în continuare cu materiale fotografice identificate, scanate, categorisite în funcţie de conţinut, astfel încât să constituie permanent o sursă de interes pentru cei care vor să cunoască şi să înţeleagă trecutul Ortodoxiei româneşti.

Precizăm că proiectul „Fototeca Ortodoxiei Româneşti”, singurul de acest gen al unei Biserici ortodoxe, a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, încă din octombrie 2010, când a fost iniţiat şi dezvoltat de Adrian Nicolae Petcu, cercetător şi colaborator al publicaţiilor „Lumina”. La acest proiect şi-au adus contribuţia, în mod substanţial, consilier patriarhal, Pr. Nicolae Dascălu, director al publicaţiilor „Lumina”, Ionuţ Constantin Petcu, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi Oana Hulpoi, care a dezvoltat platforma informatică, a editat și a încărcat fotografiile.

Pentru întrebări, sugestii sau comentarii referitoare la proiectul „Fototeca Ortodoxiei Româneşti” ne puteţi scrie la adresa:

fototecaortodoxiei@ziarullumina.ro

Vedeti toate Albumele la
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.