Expozitia de fotografie "Precum in Cer" a Cristinei Nichitus Roncea, la Muzeul Unirii din Iasi. VIDEO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Expozitia de fotografie “Precum in Cer” a Cristinei Nichitus Roncea, la Muzeul Unirii din Iasi. VIDEO/INFO

Ieşenii sunt aşteptaţi timp de o lună să viziteze la Muzeul Unirii expoziţia fotografică „Precum în cer aşa şi pe pământ“, de Cristina Nichituş Roncea. Exponatele fac parte dintr-un album, lansat în urmă cu două zile la Iaşi, care reuneşte fotografii realizate în multe mănăstiri din ţara noastră.

La Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc joi, 29 martie 2012, vernisajul expoziţiei fotografice şi lansarea volumului “Precum în cer aşa şi pe pământ”. Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după deschiderea expoziţiei “Grigorescu – Artă sacră” care cuprinde colecţia de icoane a pictorului Nicolae Grigorescu, aflate în patrimoniul Mănăstirii Agapia, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi, a amintit celor prezenţi că autoarea fotografiilor expoziţiei, Cristina Nichituş Roncea, “a încercat să surprindă ceea ce se întâmplă între zidurile unei mănăstiri”. “Expoziţia cuprinde munca monahilor din aşezările monahale. Multă lume crede că aceste oaze de pace sunt subvenţionate. Monahiile şi monahii muncesc foarte mult, iar dacă ne uităm la mâinile lor, veţi vedea că spun adevărul. O parte din maici muncesc la pământ, o parte la animale, o parte ţes, o parte cos, altele pictează. Toate aceste osteneli sunt depuse pentru a fi în slujba noastră. Este un sacrificiu binecuvântat pentru că nu oricine poate să facă acest lucru. Autorul expoziţiei a surprins în câteva pagini esenţa lucrurilor”, a remarcat dr. Lăcrămioara Stratulat.

Cristina Nichituş Roncea a mulţumit monahilor şi monahiilor din mănăstirile pe care le-a vizitat în trei ani de călătorie fotografică. “Principala lecţie pe care am învăţat-o a fost aceea că drumul spre mântuire a monahilor trece prin biserică şi rugăciune, dar mai ales trece prin foarte multă muncă, prin orice gand, gest si fapta. Am văzut cum vieţuitorii din mănăstiri muncesc cu dragoste, dăruire şi cu foarte multă iubire”, a spus Cristina Nichituş Roncea.

Expoziţia de fotografie a fost vizitată de Înaltpreasfinţitul Teofan, care a îndemnat-o pe artista Cristina Nichituş Roncea să continue lucrarea începută.

Surse: BASILICA.RO, ZIARUL LUMINA, DOXOLOGIA.RO, PRECUM-IN-CER.RO

Vedeti si video de la vernisaj:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.