Romanii din Harghita - Covasna atacati cu mumii horthyiste. Extremistii de la Budapesta vor funeralii "autonomiste" pentru Nyiro Jozsef. Ce va face Bucurestiul? PROTESTE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Romanii din Harghita – Covasna atacati cu mumii horthyiste. Extremistii de la Budapesta vor funeralii “autonomiste” pentru Nyiro Jozsef. Ce va face Bucurestiul? PROTESTE

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ

COMUNICAT

 Lui Nyírő József nu i se cuvin nici un fel de onoruri, dimpotrivă!

Recent, în presa de maghiară din România s-a anunțat că rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyírő József vor fi exhumate din cimitirul Almudena din Madrid pe cheltuiala statului și parlamentului ungar, și, la inițiativa Fundației Pro Odorhei, ele vor fi aduse de la Budapesta în „Ținutul Secuiesc” cu trenul care, cu ocazia Rusaliilor, va aduce din Ungaria pelerini la Șumuleu. De acolo, osemintele vor fi duse de un „detașament de husari călări” (!?) (dupa Adevarul: “garda de onoare a Adunării Naţionale Ungare” – nota red.) la Odorheiu Secuiesc, unde, la 27 mai vor fi reînhumate în cimitirul catolic. Este avută în vedere, s-a anunțat la o conferință de presă, posibilitatea ca Biblioteca Orăşenească să poarte numele lui Nyírő József, însă printre proiecte se numără şi organizarea unor „manifestări cultural-ştiinţifice”, respectiv strângerea, într-o colecţie, a „moştenirii lui Nyírő”. În parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, de mai mulți ani există un bust al lui Nyírő József, iar în județul Harghita o școală poartă numele scriitorului.

Cine a fost de fapt Nyírő József? Născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov, fost preot, exclus din biserica catolică  pentru încălcarea jurământului celibatului, scriitor de talent, politician al dreptei radicale, după Diktatul de la Viena, Nyírő a devenit membru al Parlamentului ungar, parlament al ruşinii umanităţii, responsabil moral pentru Holocaustul evreilor din Ungaria și din Transilvania de nord ocupată de aceasta.

În 1940, el a fost decorat de „conducătorul” Horthy Miklós pentru “atitudine maghiară”. Notorietatea, calităţile sale literare şi oratorice au fost exploatate intens şi eficient pentru promovarea aberantei ideologii hungariste elaborată de Szálasi Ferenc. Este bine cunoscut că în anii celui de al doilea război mondial, Nyírő József s-a manifestat ca un fascist învederat, fiind susținător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Szálasi, formație național-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria.

Împreună cu Wass Albert, Szeleczky Zita, Henney Árpad, Suli József , Fiala Ferenc, Marschalko Lajos și Kondorossy László – Nyírő József a fost unul dintre agenții activi ai propagandei fasciste a partidului lui Szálasi, a hungarismului, ideologia acestuia, și a radicalismului ultranaţionalist și șovin, antisemit și xenofob.

Nyírő a rămas în Parlamentul Ungariei şi după “puciul lui Szálasi” din octombrie 1944, când Partidul “Crucea cu săgeţi – Mişcarea Hungaristă” a preluat puterea în Ungaria, continuându-şi activitatea de propagandă național-socialistă.

În martie 1945, împreună cu membrii guvernului ungar fascist a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA. În emigraţie, Nyírő József a rămas fidel ideologiei hungariste, fiind cooptat în “guvernul din exil” în calitate de ministru al educaţiei naţionale. Căutat după război de Comisia Aliată de Control sub acuzația de a fi criminal de război, scapă refugiindu-se în Spania condusă de „El Caudillo” Francisco Franco. Moare la Madrid în octombrie 1953.

Fără îndoială, Nyírő József a fost înzestrat cu un mare talent literar. Cum și-a folosit însă el acest dar, spun aproape totul citatele pe care le-am selectat din volumul lui Hegedűs Géza, Galeria portretelor literaturii ungare, accesibil și pe Internet : http://mek.niif.hu/01100/01149/html/nyiro.htm

„(…) În ceea ce priveşte iubirea lui Nyírő faţă de popor, reiese tot mai evident că aceasta nu reprezintă soluţionarea adevăratelor probleme ale poporului, ci este o căutare a unui mit ireal, al cărui purtător este, probabil, un popor mitic și mistic. (…) De aici mai este doar un pas până mitul sângelui şi rasei, sau altfel spus: ceaţa fascistă. (…) În opera literară drumul lui Nyírő este unul al neclarităţilor tot mai accentuate, al camuflajului stilistic, iar în politică, drumul ales este cel al fascismului. (…) A fost dezamăgitor (…) pentru cei care au observat înrudirea spirituală cu mitul criminal. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) Ca preot a fost solul iubirii, duşmanul celor lepădaţi de credinţă, ca politician şi publicist, instigator la război, incitator la asasinatele în masă, războinic şi delincvent (…) inculpat de război în înţelesul dreptului penal. Viaţa şi opera sa nedumiresc și derutează pe cei care ar vrea să le caracterizeze.”

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), consideră că încercarea de reabilitare a lui Nyírő József sub pretextul unei comemorări, precum aceea programată să se desfășoare la Șumuleu și Odorheiu Secuiesc tocmai de sărbătoarea creștină a Rusaliilor, este profund imorală și periculoasă politic prin încercarea de promovare a antivalorilor național-socialismului hungarist.

Nu ne interesează dacă Nyírő József a fost sau nu condamnat de vreo instanţă din Ungaria sau de aiurea, pentru că el este condamnat pe veci de istorie! Considerăm că acest personaj trebuie să rămână pentru totdeauna un tragic exemplu negativ pentru toţi cei care, cu talent sau nu în literatură sau artă, intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem totalitarist antidemocratic şi criminal. Lui Nyírő József nu i se cuvin nici un fel de onoruri, dimpotrivă.

FCRCHM solicită guvernului român să-şi intre în atribuţii, să stopeze disoluția autorității statului român, şi să anuleze denumirile şcolilor din România care poartă numele acestui personaj de tristă amintire. De asemenea, solicită autorităților statului român să solicite autorităților Republicii Ungaria să nu colaboreze cu organizațiile extremiștilor maghiari din așa-zisul Ținut Secuiesc, să limiteze intenţiile de manifestare ale unor acţiuni de esenţă antidemocratică doar în spaţiul ei naţional şi să nu implice în aceste demersuri și România.

Biroul de presă al FCRCHM,

Președinte executiv Dorin Suciu

Protest

UNGARIA VREA SĂ IMPLICE ROMÂNIA ÎNTR-O AFACERE PROFUND IMORALĂ

Vrea să aducă în România osemintele unui fascist ungur notoriu – Nyiro Jozsef

Ungariei nu-i mai este suficient spaţiul naţional pentru a se implica în demersuri de esenţă profund antidemocratică şi imorală, precum aducerea în Ungaria în 1993 a osemintelor criminalului Horthy Miklos, cel care este responsabil de atrocităţile comise contra românilor şi evreilor din Transilvania ocupată şi din Ungaria în 1940-1944, dar, iată, vrea să aducă în România osemintele unui fascist notoriu, fost membru al Partidului Crucile cu Săgeţi şi membru al Parlamentului ungar din anii celui de-al Doilea Război Mondial, parlament al ruşinii umanităţii, cel care a elaborat criminalele legi antiromâneşti şi antievreeşti, responsabil de Holocaustul din Transilvania de nord ocupată şi din Ungaria.

Societăţile culturale şi civice mai jos semnate, considerând că o democraţie trebuie să se bazeze numai şi numai pe fapte şi acţiuni umane morale, consideră că noua acţiune este profund imorală. Chiar dacă Nyiro Jozsef a fost un scriitor talentat, răsfăţat şi de reviste literare româneşti interbelice care i-au tradus unele texte literare, acest personaj, în anii Dictatului de la Viena, ca reprezentant al Transilvaniei în Parlamentul ungar nu a mişcat nici un deget pentru a pedepsi pe criminalii de război unguri din 1940 de la Ip, Treznea, Huedin, Mureşenii de Câmpie şi din alte localităţi ale Transilvaniei, nu s-a ridicat împotriva legilor antiromâneşti şi antievreeşti care se elaborau în prezenţa şi cu concursul său în Parlamentul ungar, din cauza cărora au murit mii şi mii de copii, femei şi bătrâni nevinovaţi. Căutat după război pentru a fi pedepsit ca şi criminal de război, Nyiro Jozsef scapă fugind în Germania, apoi în Spania. Nu ne interesează dacă el a fost sau nu condamnat de vreo instanţă din Ungaria, pentru că el este condamnat pe veci de istorie. Societăţile culturale şi civice mai jos semnate consideră că acest personaj istoric trebuie să rămână pentru totdeauna un exemplu negativ pentru toţi cei care, cu talent sau nu în literatură sau în artă, intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem antidemocratic şi criminal.Acestui personaj nu i se cuvin nici un fel de onoruri. Societăţile culturale şi civice mai jos semnate solicită guvernului român să invite Ungaria să-şi retragă intenţiile de manifestare a unor acţiuni imorale şi de esenţă antidemocratică doar pe spaţiul naţional şi să nu implice şi un stat democratic, precum România. De asemenea, solicităm Ungariei ca, din contră, să dea dovadă de loialitate faţă de români, care a eliberat-o de bolşevici, respectiv de fascişti, în 1919, şi în 1945.

Societăţile culturale şi civice mai jos semnate solicită guvernului român să-şi intre în atribuţii şi să anuleze denumirile şcolilor din România care au numele acestui personaj istoric şi să fie interzise statui reprezentând pe acest Nyiro Jozsef.

Despărţământul Cluj al Astrei
Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România
Societatea Culturală Pro-Maramureş “Dragoş Vodă” din Cluj-Napoca
Uniunea “Vatra Românească” Cluj
Societatea Culturală Carpatica Cluj-Napoca

Aici gasiti un site unguresc in memoria extremistului horthyist Nyiro Jozsef

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.