MAE si romanii din Harghita-Covasna ofera noi dovezi istorice despre nazistul ungur Jozsef Nyiro, care pot duce la expulzarea ambasadorului Ungariei, Oskar Fuzes - Ziaristi OnlineZiaristi Online

MAE si romanii din Harghita-Covasna ofera noi dovezi istorice despre nazistul ungur Jozsef Nyiro, care pot duce la expulzarea ambasadorului Ungariei, Oskar Fuzes

Autorităţile române refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei extremistului maghiar Jozsef Nyiro, ale cărui rămăşiţe ar trebui reînhumate la Odorheiu Secuiesc, la sfârşitul acestei săptămâni, transmite Gandul.info.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. MAE a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut “o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist”, mai scrie Gandul.info.

Cu toate acestea, extremistii maghiari cauta acum alte metode de a-si duce la indeplinire planul provocator pregatit pentru Rusaliile catolice.

Declaratia MAE se poate constitui drept o noua confirmare ca ambasadorul Ungariei in Romania, Oskar Fuzes, proslaveste un nazist si este demn de expulzare.

Vedeti: De ce trebuie expulzat ambasadorul Ungariei din Romania. Dovezile ca Nyiro Jozsef, adulatul lui Oskar Fuzes, a fost filonazist si antisemit. FOTO-DOCUMENTE »

si Dan Tanasa afirma ca in cazul antisemitului Nyirő József “monitorizatorul” Marco Maximilian Katz se ascunde in lanul de secui. Scrisoare Deschisa »

Tot avertizorul public Dan Tanasa mai arata ca SENATORUL UDMR Gyorgy Frunda confirmă: criminalul de război Albert Wass are statuie în România. Sesizare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

In acest timp, romanii din Harghita, Covasna si Mures produc noi dovezi care pot duce la expulzarea lui Oskar Fuzes.

Noi precizări cu privire la propaganda antisemită susținută de fascistul maghiar Nyiro Jozsef

Dacă nu era un fascist declarat, Nyiro Jozsef ar fi trebuit să-i apere pe românii din Transilvania ocupată, supuşii atrocităţilor armatei ungare şi civililor unguri fanatizaţi de propaganda de la Budapesta, de care nu era străin Nyiro Jozsef, ca un fel de Goebels al ungurilor, în perioada Dictatului, sub domnia lui Horthy, cel adulat de Nyiro. (Vezi cutremurătoarele mărturii contra românilor, din pozele alăturate)
Nyiro Jozsef a fost membru al Partidului Maghiar Ardelean. Iată care era politica declarată, încă din primăvara anului 1941, a acestui partid: “Faţă de evreimea desprinsă cu propria ei voinţă de maghiarimea transilvană în timpul dominaţiei româneşti, cerem grăbirea tuturor acelor măsuri legale şi de guvern, care, până la aranjarea generală europeană a chestiunii [soluţia finală – notă V. L.], să excludă evreimea din domeniul formării opiniei publice şi al justiţiabilităţii, iar în viaţa economică locul lor să fie ocupat de specialişti unguri…” Nyiro Jozsef nu a avut nici o opinie contrară, nici în partid, nici în Parlamentul ungar, ca reprezentant al acestui partid şi al Ardealului. Mai mult, în presa lui, în Magyar Ero, cu titlul Răspâdirea ştirilor de temut identifică pe evrei drept spioni şi duşmani ai maghiarimii, creând un curent puternic antisemit într-un moment extrem de grav pentru soarta viitoare a evreilor (Vezi pozele cu fotografii ale evreilor identificaţi de Nyiro că ar complota ca nişte spioni, până şi mersul nevinovat pe stradă al unor bătrâni evrei este suspectat de Nyiro în presa sa).
Referitor la Horthy cel adulat fără rezerve de Nyiro, acesta a declarat unuia dintre călăii de la Ministerul ungar de Interne care au organizat ritmul infernal de ghetoizare şi deportare a evreilor, lui Baky Laszlo: “Baky, tu eşti unul dintre ofiţerii mei de la Segedin… Nemţii vor să-i deporteze pe evrei. Mie nu-mi pasă. Urăsc pe comunişti şi pe evreii galiţieni. Afară cu ei din ţară! Afară!”
Numai de la Clujul lui Nyiro Jozsef au fost deportaţi 3000 de evrei spre Birkenau.

Vasile Lechinţan

Vedeti si

Scrisoare Deschisa

Stimate domnule ministru Andrei Marga,

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizaţie reprezentativă pentru cei 400.000 de români din cele trei judeţe, şi al cărei preşedinte de onoare este ÎPS Ioan Selejan, arhiepiscop de Covasna şi Harghita, vi se adresează nu numai în calitate de ministru de externe al României, ci şi în cea de om de ştiinţă şi cultură, specialist în istoria filosofiei, filosofia politică şi filosofia religiei.

Vă cerem să faceţi toate demersurile pentru a opri ingerinţele în viaţa politică internă a României şi să solicitaţi autorităţilor Republicii Ungaria să nu colaboreze cu organizaţiile extremiştilor maghiari din aşa-zisul Ținut Secuiesc, să limiteze intenţiile de manifestare ale unor acţiuni de esenţă antidemocratică doar în spaţiul naţional ungar şi să nu implice în aceste demersuri şi România. De asemenea, vă rugăm să reiteraţi guvernului din care faceţi parte cererea noastră ca în ceea ce priveşte „cazul József Nyírő ” să acţioneze în consens cu Legea 107/2006 privind, printre altele, interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Parafrazând o celebră formulare,  o stafie bântuie din nou prin Europa. Doar că nu este stafia comunismului, ci aceea a neo-fascismului. Peste câteva zile, ea va sosi şi în România: după cum s-a anunţat, la iniţiativa Partidului Civic Maghiar şi a Fundaţiei Pro Odorhei, pe data de 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice, urmează ca osemintele lui József Nyírő (scriitor, altfel, de talent dar care s-a manifestat ca fascist învederat), să fie aduse din Ungaria pentru a fi reînhumate cu mare pompăla Odorheiu Secuiesc. La „ceremonie” vor participa şi politicieni de vârf din Ungaria.

După cum reiese din documentele pe care vi le anexăm, în limba maghiară şi în traducere, în anii celui de al doilea război mondial, Nyírő s-a manifestat activ ca susţinător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Ferenc Szálasi, formaţie naţional-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria. El şi-a pus calităţile sale literare şi notorietatea în slujba propagandei hungarismului, aberanta ideologie fascistoidă elaborată de Szálasi, a radicalismului ultranaţionalist şi şovin, antisemit, antiromân şi xenofob.

Esenţa personalităţii lui József Nyírő este cuprinsă în câteva fraze de poetul, scriitorul şi criticul literar Géza Hegedűs (1912-1999), martor al evenimentelor acelor timpuri,  în magistralul său volum Galeria portretelor literaturii ungare:

„În politică, drumul ales este cel al fascismului. (…) A fost dezamăgitor pentru cei care au observat înrudirea sa spirituală cu mitul criminal al purităţii sângelui. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii în Ungaria ai nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) József Nyírő este un instigator la război, incitator la asasinate în masă, criminal de război în sensul dreptului penal. A aparţinut spiritual statului major al lui Szálasi. Chiar şi în emigraţie, în America şi Spania, în cărţile publicate încearcă să justifice acest spirit. (…) Romanul autobiografic „În jugul lui Dumnezeu” rămâne printre  valorile durabile ale literaturii noastre, chiar dacă autorul lor, în viforul istoriei, din punct de vedere uman, dar şi cultural şi-a băgat capul nu în jugul lui Dumnezeu, ci în cel al diavolului (sn)”.

Dacă mai aveţi nevoie şi de alte dovezi privind trecutul lui József Nyírő, ele pot fi găsite într-un document care se află în depozitul Arhivelor Statului, Cluj, fond Prefectura judeţului Cluj, acte confidenţiale-prezidenţiale, 1941, dosar nr. 3. În el, se arată că în zilele premergătoarea sosirii la Cluj, la 11 septembrie 1940, a trupelor de ocupaţie horthyste: „…crimele, bătăile, devastările declanşate împotriva românilor, îndeosebi în cartierele Mănăştur, Între ape, comunele Floreşti şi Someşeni au fost – aşa după cum recunoştea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Károly – efectuate de elemente declasate, şovine, fasciste, organizate în grupe teroriste, conduse de Kerekes István, Király Zoltán, Málnassy Tivadar, József  Nyírő (s.n.),  dr. Szász Ferenc, Veres Lajos, Lengyel  József , Pataky Kálman, aflaţi sub comanda lui Kováts Arpád, fost ofiţer de carieră”.

Vă veţi întreba probabil de ce osemintele unui asemenea personaj, care poartă răspunderea morală a unor crime imprescriptibile, vor fi aduse ostentativ şi reînhumate cu fast în România, ţara pentru a cărei dezmembrare Nyírő a militat între 1940 şi 1945 în toate parlamentele Ungariei horthyste.

Răspunsul este: în primul rând pentru că se poate!  Se poate din cauza nevolniciei şi oportunismului politic al guvernelor care s-au succedat în ultimul timp, permiţând în chiar inima ţării o disoluţie a autorităţii statale mergând până la instaurarea unei veritabile stări de co-suveranitate.

În al doilea rând pentru că este vorba de o acţiune de manipulare a opiniei publice în scopuri electorale, instrumentată până în cele mai mici amănunte. Beneficiarul este Partidul Civic Maghiar (PCM), practic filiala în România a Fidesz – Partidul Civic Ungar, ca iniţiator al reînhumării lui József Nyírő, şi care doreşte să recâştige primăria din Odorheiu Secuiesc, iar perdantul Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, adversarul PCM.

În acest scop, pe data de 3 aprilie a.c. osemintele lui József Nyírő  au fost deshumate din cimitirul Almueda din Madrid de către şi pe socoteala Guvernului ungar condus de Fidesz şi transportatela Budapestacu gardă de onoare!  Ele urmează apoi să fie duse cu „trenul pelegrinilor – Fericita Fecioară” cu care se pleacă din Budapesta la 24 mai la pelerinajul care are loc la Șumuleu de Rusalii, ceremonie la care participă o mulţime imensă. De la Șumuleu, osemintele urmează să fie purtate de un detaşament de husari călări (!), însoţit de membri ai Parlamentului Ungariei,la Odorheiu Secuiesc.Aici, în piaţa centrală a municipiului, urmează să aibă loc o ceremonie de comemorare a lui Nyírő şi reînhumarea sa în Cimitirul catolic cu slujba religioasă de rigoare.

Întreaga acţiune se desfăşoară sub patronajul lui László Kövér, preşedintele Parlamentului Ungariei, fost ministru însărcinat, în anterioara guvernare a Fidesz, cu coordonarea serviciilor de informaţii ungare…

Stimate domnule ministru,

Istoria omenirii este suma erorilor care ar fi putut fi evitate”. Este semnificativ că acest aforism îi aparţine marelui politician german Konrad Adenauer. El este cel care a demonstrat că pentru a fi cu adevărat demni de numele de oameni, trebuie să ştim să învăţăm din erori. Pentru ca ele să nu se mai repete, ca răul să nu se banalizeze.

Marele poet de origine română B. Fundoianu, devenit apoi, sub numele de Benjamin Fondane, unul dintre marii poeţi moderni ai Franţei care a sfârşit prin a fi ucis la Auschwitz, scria: „Il faut crier jusquꞌà la fin des temps” – Trebuie să strigăm până la sfârşitul timpurilor! Gândindu-ne la cei 1006 de români ucişi între 1940 şi 1944 în partea de Transilvanie cedată prin Diktatul dela Viena, la cele 126 de victime ale comunităţii evreieşti din Sărmaşu, exterminată  în întregime în octombrie 1944 de armata şi jandarmeria horthyste în retragere, nu vom obosi să strigăm până în veacul veacurilor:

Nu lăsaţi fascismul hungarist să reînvie în chiar inima României !

Dorin Suciu, preşedinte executiv al FCRCHM, 22 mai 2012

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.