A venit si randul lui Valeriu Stoica. Tartorul brigazilor rosii din PDL, capusarul de 15 milioane euro a statului roman, cercetat de Corpul de Control al premierului - Ziaristi OnlineZiaristi Online

A venit si randul lui Valeriu Stoica. Tartorul brigazilor rosii din PDL, capusarul de 15 milioane euro a statului roman, cercetat de Corpul de Control al premierului

Cotidianul: Vaca de muls a avocatilor PDL a murit

Valeriu Stoica, avocatul lui Liiceanu, Patapievici si Tismaneanu, taxează statul român cu 15 milioane euro

Corpul de Control al premierului a solicitat tuturor instituţiilor publice liste cu firmele de servicii juridice contractate de către acestea, au declarat surse guvernamentale. Pedelistul Valeriu Stoica susține însă că doar el e verificat.

“Recent, Corpul de control al prim-ministrului a trimis o adresă către toate instituţiile publice şi companiile cu capital majoritar de stat pentru a inventaria contractele de asistenţă juridică pe care acestea le-au încheiat cu societatea de avocaţi Stoica & Asociaţii. Dacă interesul prim-ministrului s-ar referi la toate contractele de asistenţă juridică încheiate în sectorul public, nu aş fi comentat acest demers. Dar informarea discriminatorie cu privire la aceste contracte, cu excluderea tuturor celorlalte societăţi de avocatură, este de natură să nască un mare semn de întrebare referitor la intenţia reală care se află în spatele acestei acţiuni a prim-ministrului”, acuză Stoica, într-o declarație pentru Mediafax, deși nu este singurul vizat.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care, printre altele, a interzis instituţiilor publice, regiilor autonome şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior că ar trebui ca Valeriu Stoica să renunţe la căpuşarea tututor firmelor de stat.

“Am văzut că domnul Valeriu Stoica vorbea de ce lucruri bune o să facă PDL. Primul lucru, ar trebui ca domnul Stoica să renunţe la căpuşarea tututor firmelor de stat, că domnia sa e avocat şi, aţi văzut, pierde toate procesele. Dacă domnul Stoica nu mai căpuşează firmele de stat, s-ar putea ca PDL să-şi revină”, a spus Ponta.

El a mai anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia de la Poşta Română, aflată în pericol de insolvenţă după ce fosta conducere a companiei, cu asistenţa juridică a unui avocat “cunoscut colegilor din PNL”, a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, şi înregistrează datorii de 110 milioane lei către ANAF.

Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, SRI, SIE, Nuclearelectrica, ANRE şi alte instituţii ale statului au virat anii trecuți în conturile lui Valeriu Stoica, într-o perioadă de doar 18 luni, 15 milioane euro pentru asistență juridică. Acestea nu sunt însă singurele afaceri ale lui Stoica cu statul derulate de-a lungul anilor.

UPDATE Guvernul confirmă că nu e vizat doar Stoica

“În urmă cu câteva zile, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care instituţiile publice care au angajaţi jurişti nu vor mai avea posibilitatea să încheie contracte cu firme de avocatură pentru reprezentarea în instanţă. În acest context, în urma nenumăratelor sesizări şi informaţii apărute în mass-media potrivit cărora anumite Case de avocatură au un tratament preferenţial la unele instituţii publice, încasând sume importante de bani, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să solicite instituţiilor publice lista tuturor contractelor cu Casele de avocatura pe care le-au încheiat. Acest demers vine în continuarea acţiunilor de audit pe care premierul Victor Ponta le-a solicitat din prima săptămână a mandatului său şi are ca scop informarea cetăţenilor în legatură cu cheltuirea banului public.”, se arată într-o informare a Executivului către presă transmisă presei.

Decizia premierului Victor Ponta de a interzice instituțiilor statului care au angajați juriști să mai apeleze la asistență juridică externalizată, a stârnit o furie teribilă în rândul PDL și al avocaților pedeliști abonați la contractele cu statul.

Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, SRI, SIE, Nuclearelectrica, ANRE şi alte instituţii ale statului au virat în conturile vicepreşedintelui PDL, Valeriu Stoica, într-o perioadă de doar 18 luni, o sumă de peste 15 milioane euro! Cel care este prezentat insistent ca fiind ideologul-şef al liberalismului în România este în fapt un campion al afacerilor cu statul român.

Ca să nu mai vorbim de cel mai recent exemplu de contract generos pe care l-a primit Stoica de la o autoritate centrală a statului. Este vorba de contractul de asistență juridică despre care a vorbit Victor Ponta chiar în această săptămână, contract primit de Casa de Avocatură Stoica& Asociații de la Poșta Română, una din instituțiile statului aflată într-o situație financiară dezastruoasă. Premierul Ponta a explicat în conferința de presă de după ședința de guvern de miercuri faptul că Poșta Română a pierdut suma de 100 milioane euro într-un urma unui proces în care instituția era reprezentată de casa de avocatură a lui Valeriu Stoica. Ponta a mai dezvăluit că avocații de la Stoica& Asociații nu s-au prezentat nici măcar o dată în instanță pentru a reprezenta Poșta Română. Din informațiile cotidianul.ro valoarea acestui contract atribuit de Poșta Română firmei de avocatură a lui Valeriu Stoica este de aproximativ 1 milion de euro.

Cotidianul.ro vă prezintă și alte contracte de asistenţă juridică importante obţinute de Valeriu Stoica, de la diferite entităţi publice. Vorbim deocamdată doar de acelea obținute de Stoica& Asociații în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009.

În 27 septembrie, Ministerul Mediului prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (AMPOS Mediu) a atribuit un contract de 1.650.250 lei pentru asistenţă juridică. Casa de avocatură a vicepreşedintelui PDL, Stoica&Asociaţii, este una dintre cele cinci firme de avocatură care au primit acest contract. Stoica&Asociaţii urmează să încaseze suma de 250.000 euro din acest contract cu Ministerul Mediului. (n.red. evident că şi celelalte case de avocatură Raţiu&Raţiu, Cabinet individual de avocatură Cătălina Marcu sau Boştină şi Asociaţii sunt recunoscute ca fiind apropiate de PDL. Raţiu&Raţiu chiar a contribuit în mod oficial la campania electorală a PDL din 2009 cu suma de 12.000 lei, iar cabinetul Cătălinei Marcu este unul din cabinetele de avocatură cele mai favorizate în regimul Băsescu-Boc-Udrea, aşa cum s-a putut constata din dezvăluirile publicate în data de 16 noiembrie 2010 de cotidianul.ro.

Firma de avocatură a lui Stoica a mai primit și alte contracte generoase de la Ministerul Mediului. În 2009, în luna noiembrie, după ieşirea PSD de la guvernare, în plină campanie electorală, în acea perioadă în care miniştrii PDL erau călare pe câte două ministere, Stoica&Asociaţii a primit de la Ministerul Mediului, condus interimar de Elena Udrea, tot prin prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (AMPOS Mediu), un contract de asistenţă juridică în valoare de aproximativ 4 milioane euro. În stilul lipsit de transparenţă cu care ne-au obişnuit foștii guvernanți de la PDL, acest contract nu a fost niciodată publicat nici pe site-ul Ministerului Mediului şi nici pe SEAP.

Valeriu Stoica a reprezentat în instanțe şi compania de stat Nuclearelectrica SA, condusă în acea perioadă de colegul său de partid, Pompiliu Budulan. Raportul Curţii de Conturi spunea în 2010 că Nuclearelectrica SA a cheltuit pentru aceste servicii avocaţiale externe cheltuieli în cuantum de 7.060.001 lei, adică aproximativ 1,6 milioane euro.

Şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei a apelat la serviciile juridice oferite de Stoica&Asociaţii, firma de avocatură a ideologului PDL câştigând în 18 luni 2.135.000 lei, echivalentul a 500.000 euro.

Tot în 2009, Imprimeria Naţională, autoritate aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, a atribuit un contract de asistenţă juridică societăţii de avocatură Stoica& Asociaţii, în valoare de 3.010.350 lei, adică aproximativ 705.000 euro. Reamintim faptul că în 2009 Ministerul Finanţelor Publice era condus de pedelistul Gheorghe Pogea, coleg de partid cu avocatul Valeriu Stoica.

Stoica reprezinta în instanţe şi interesele Serviciului Român de Informaţii, şi de şase luni, şi pe cele ale Serviciului de Informaţii Externe. Conform aceluiaşi raport al Curţii de Conturi, cheltuielile făcute de SRI, în perioada decembrie 2008-octombrie 2010, cu aceste servicii externe de avocatură prestate de Stoica&Asociaţii se ridicau la suma de 4.265.500 lei, echivalentul a 907.553 euro.

Tot din raportul Curţii de Conturi din 2010, s-a putut vedea că fostul ministru al Justiţiei nu dă înapoi nici de la mize mai mici, la nivel local. De pildă, casa de avocatură a lui Valeriu Stoica a reprezentat în instanţe, în anul 2010, Direcţia Silvică Bacău, contra unui onorariu de 80.000 euro.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre contractele importante obţinute de avocatul pedelist Stoica de la instituţiile statului, multe dintre contractele nedescoperite încă de presă fiind ţinute la secret, din raţiuni pe care numai cei aflaţi la putere le ştiu.

Hârşitul politician Valeriu Stoica, cel care predică peste tot despre cinstea şi curăţenia lor, a celor din PDL, probabil tot în spiritul acestei “curăţenii” morale, a “omis” să posteze pe site-ul firmei sale de avocatură, la secţiunea Portofoliu de Clienţi, lunga listă a instituţiilor şi companiilor de stat pe care le reprezintă în instanţă. Oricine intră pe site-ul www.stoica-asociatii.ro poate vedea că la secţiunea Portofoliu de Clienţi există un singur capitol care cuprinde doar lista clienţilor din mediu privat, din 1995 până în 2008. Într-un fel e de înţeles de ce portofoliul de clienţi din mediul privat al Stoica&Asociaţii se opreşte în anul 2008. Din decembrie 2008, de când PDL s-a instalat la putere la toate nivelurile statului, vicepreşedintele pedelist Valeriu Stoica s-a aplecat cu precădere spre contractele de tipul celor de mai sus, devenind un fel de unic avocat de serviciu al statului condus de Traian Băsescu şi Emil Boc.

Cotidianul.ro a contactat mai multe nume sonore din avocatura românească, pentru a face o estimare cât mai apropiată de realitate a sumelor câştigate de Valeriu Stoica, în doi ani, din contractele de asistenţă juridică cu diverse instituţii şi companii de stat. În baza informaţiilor oficiale şi a informaţiilor provenite din interiorul sistemului juridic românesc, avocaţii bucureşteni consultaţi de cotidianul.ro au estimat că societatea de avocatură Stoica & Asociaţii a câştigat în doar doi ani, din contractele cu statul român, peste 15 milioane euro!

Sursa: Cotidianul

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.