Pacepa: Homo Sovieticus. Tismaneanu: Talpa Europaea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Pacepa: Homo Sovieticus. Tismaneanu: Talpa Europaea


„Apără-mă Doamne de prieteni, ca de duşmani mă apăr şi singur”..

Apariţia monumentalei şi excepţionele lucrări a reputatului istoric american Larry Watts, specializat în istoria serviciilor de intelligence, în special a Securităţii româneşti, la editura RAO, “Fereşte-mă, Doamne de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”, a dat prilejul apariţiei unor păreri pro şi contra.

Una dintre acestea, cea a lui  Aurel Rogojan, general de brigadă (r) al SRI şi fost şef de cabinet al generalului Iulian Vlad, iese oarecum din tipare. Acesta îl ”acuză” pe istoricul american că a fost omul CIA la Bucureşti. Lucru de altfel cunoscut de persoane avizate încă înainte de 1989. Pe lângă mai multe critici pe care le aduce cărţii lui Larry Watts, generalul recunoaşte si meritele lucrării şi deloc surprinzător găseşte necesar să-i multumeasca autorului, pentru că, dupa 33 de ani, un specialist american reconfirmă oficial faptul ca Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic. Înca din 1988, la apariţia “Orizonturilor Roşii” unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti americani, David Binder, afirma despre Ion Mihai Pacepa, în New York Times: “Din momentul dezertării sale, domnul Pacepa, care în România a ajuns pâna la gradul de general locotenent şi a fost consilierul personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, şi-a schimbat de mai multe ori poveştile. Aceste modificări, conform Departamentul de Stat şi ofiţerilor de contrainformaţii care l-au interogat, au creat dubii privind veridicitatea sa. Acum, cu ”Orizonturile roşii,” el oferă o versiune a vieţii si experienţelor sale care face să crească îndoielile cuiva privind posibilitatea ca defectarea să fi fost doar o lovitură aranjată. Dl Pacepa este “Curva Fericită” (Happy Hooker) a comerţului cu spioni.” În finalul articolului său caustic din NY Times, David Binder – un apropiat de-al lui George Buşh Sr. pe vremea când acesta era şef al CIA – conchide că afirmaţiile răsuflate ale lui Pacepa nu pot provoca decât chicoteală (“chuckles” ).

Recent şeful SRI, ambasadorul George Maior afirma că “Orizonturi Roşii” este o scriere plină de “mult neadevăr, minciună şi propagandă”. Mai mult, o recenzie facută de CIA  uneia dintre carţile sale de “basme”,  “Programat sa ucidă”, se incheie cu afirmaţia că explicaţia lui Pacepa privind “asasinarea de către KGB” a lui Kennedy “este neverosimilă”, analistul CIA recomandând un “avertisment de sănătate” faţă de această carte şi bineînţeles faţă de autor. (“Pacepa doesn’t connect the dots, he adds new ones. A health warning is warranted.”).

Aurel Rogojan, prin critica constructivă adusă cărţii lui Larry Watts, ia în considerarea o ipoteză italiană, emisă in 1978, potrivit căreia ar fi existat “varianta unei operaţiuni comune sovieto-americane în această afacere”. Generalul în rezervă al SRI aminteşte şi faptul că, în apărarea agentului Pacepa cele mai cunoscute voci au fost si sunt ale unor “cartiţe”, precum Sorin Roşca Stănescu si Vladimir Tismaneanu (i.e. Talpa Europaea).

Ca un fapt mai puţin cunoscut de bistriţeni şi nu numai, Pacepa a vizitat de mai multe ori judeţul Bistriţa-Năsăud. Una dintre vizitele acestuia la Bistriţa a avut loc în aprilie 1972, cu ocazia înfiinţării Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne, Bistriţa-Năsăud. Cu acel prilej, Pacepa a fost cel care a dat citire în sala de festivităţi a instituţiei din strada N.Bălcescu, nr.1-3,  în faţa cadrelor de securitate şi miliţie, a  decretului de înfiinţare a acestei structuri.

Dar despre aceste vizite, despre comportarea acestuia în cadru neprotocolar, la diferite întâlniri şi mese comune, în episodul viitor.

Va urma

Zaharia Cotoc / ProPolitica

Ziaristi Online / Foto: Pa.ce.pa.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.