SRI: Lansarea volumului “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

SRI: Lansarea volumului “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre”

Saptamana trecuta, in plin scandal Oltchim, o lansare de carte selecta a dat prilejul sefilor principalelor servicii de informatii derivate din fosta Securitate romana sa se exprime si sa informeze in premiera opinia publica ca din partea SRI si SIE au curs spre Presedintie si Guvern sute de informari privind situatia infractionala de la combinatul din Ramnicu Valcea, care aduce atingere si sigurantei nationale a Romaniei. Desigur, carcotasii au preluat intrebarea legitima: “Si, la ce a folosit?“. Dar despre ce lansare este vorba? Editura RAO, ca intotdeauna aflata in prim-planul operatiunii de apropiere a publicului larg de strategiile serviciilor secrete (si invers), a organizat la Biblioteca Centrală Universitară prezentarea unui volum aparut la finele anului trecut si coordonat de seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), ambasadorul George Cristian Maior, si de Serghei Konoplyov, Directorul Programului de Securitate la Marea Neagră şi al Programului de Securitate SUA-Rusia, în cadrul Universităţii Harvard, cel mai probabil un ofiter GRU care isi joaca rolul de intermediar si curier intre Ucraina si NATO, folosit si de americani si de britanici, tinand cont de trecutul sau (gasiti aici un interviu lung, de anul trecut, cu fostul cadru militar al Armatei Rosii). Volumul poarta titlul “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre” si este urmarea unui seminar gazduit de Palatul Cotroceni in aprilie 2011, sub titlul “SRI-Harvard Black Sea Security Programme Regional Seminar: A Synergetic Approach to Strategic Knowledge Enablers in the Wider Black Sea Area”. La lansarea de la BCU care a servit ca suport mediatic pentru declaratiile cu Oltchim au prezentat volumul despre Marea Neagra directorul general al Bibliotecii, Mireille Radoi, fosta absolventa cum laude a Academiei Nationale de Informatii, directorul Editurii RAO, Ovidiu Enculescu, sociologul Vasile Dancu, prieten cu seful SRI, analistul Emil Hurezeanu, un apropiat al mai multor servicii de informatii din puncte cardinale opuse, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu si directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. In fine, nu mai lungim vorba si va prezentam mai jos relatarea asupra evenimentului, realizata si publicata de SRI, cat si doua dintre imaginile unui fotograf indraznet al Serviciului, aducandu-le multumiri colegilor nostri de la Biroul de Presa al SRI, ramasi anonimi. Pentru a completa viziunea putin militaroasa a acestora, in baza materialului SRI puteti gasi un articol de substanta pe acelasi subiect, scris de tanarul scriitor cugirean Flaviu George Predescu. SRI are cuvantul:

Lansarea volumului “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre”

Vineri, 28 septembrie 2012, sub egida festivalului cultural “Strada de C’Arte”, Biblioteca Centrală Universitară a găzduit lansarea cărţii “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre”, coordonată de George Cristian Maior şi Sergei Konoplyov. Volumul este produsul cooperării Serviciului Român de Informaţii cu Programul pentru Securitate la Marea Neagră al prestigioasei Universităţi Harvard, cooperare concretizată şi prin organizarea la Bucureşti, în aprilie 2011, a unui seminar internaţional dedicat regiunii extinse a Mării Negre.

La eveniment au luat cuvântul personalităţi precum analistul politic Emil Hurezeanu, sociologul Vasile Dâncu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, în prezenţa unui public avizat format din reprezentanţi ai sferei guvernamentale, mediului academic, societăţii civile şi mass-media.

În cadrul alocuţiunilor a fost subliniată importanţa Mării Negre în contextul geopolitic actual, atrăgându-se atenţia asupra evoluţiilor îngrijorătoare din regiune. Conform directorului S.R.I. „sintagma «Marea Neagră este cel mai bun vecin al României» nu mai este valabilă. Dimpotrivă, Marea Neagră este un vecin complicat şi complex, prin multitudinea de probleme strategice, de securitate, de ordin geopolitic, de ordin economic şi chiar cultural pe care le generează.” În acest context, este cu atât mai important rolul produselor editoriale precum cel recent lansat, pentru a revitaliza interesul publicului larg şi al elitelor politice pentru zona extinsă a Mării Negre, inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Volumul valorifică expertiza de care dispune ţara noastră referitoare la regiunea extinsă a Mării Negre, cu respectarea rigorilor academice. Potrivit directorului SRI, George Maior, parteneriatul pe această temă cu o universitate de talia Harvard-ului constituie nu numai dovada deschiderii Serviciului către lumea academică, ci mai ales o măsură a credibilităţii analitice a Serviciului Român de Informaţii.

O dimensiune importantă a discuţiilor s-a referit la cunoaşterea strategică, respectiv la precondiţiile pe care trebuie să le respecte cunoaşterea pentru a căpăta caracter strategic şi la relaţia dintre furnizarea de cunoaştere şi luarea deciziei politice. Astfel, nicio strategie guvernamentală nu poate fi viabilă dacă nu este aşezată pe un fundament cognitiv foarte bun, iar între furnizorii de informaţie şi decidenţi trebuie să se stabilească un flux de comunicare îmbunătăţit, care să permită acţiunea oportună în baza cunoaşterii oferite.

Deşi ideile avansate în cadrul lansării editoriale au gravitat în jurul provocărilor pe care le prezintă regiunea extinsă a Mării Negre, au fost abordate şi oportunităţile existente, un exemplu fiind domeniul energetic. Pe lângă importanţa sa de coridor de tranzit energetic, Marea Neagră dispune de propriile resurse de hidrocarburi, fapt evidenţiat de prospecţiunile efectuale de mari companii precum Exxon Mobil. Aceste resurse teoretic avantajează ţara noastră, dar este necesar să se ia decizii strategice şi să se dezvolte strategii coerente, astfel încât să se poată negocia eficient la nivel statal cu actori de acest tip, în vederea promovării interesului naţional.

La finalul dezbaterilor, George Cristian Maior a exprimat interesul instituţiei pe care o conduce pentru permanentizarea cooperării cu Programul Harvard pentru Securitate la Marea Neagră, prin intermediul Academiei Naţionale de Informaţii, în vederea facilitării dezvoltării sistematice a expertizei româneşti privind provocările şi oportunităţile specifice regiunii Mării Negre.

Sursa: SRI

George Maior – coordonatorul unei noi cărţi cu impact strategic

Am curaj să spun despre George Maior că, din când în când, îţi spune câte o vorbă pe care o descifrezi în totalitate într-un interval mai lung de timp. Am avut şansa unor astfel de spuse, care, la prima vedere, te îndeamnă să fugi spre o concluzie, dar, după ce stai şi te gândeşti mai bine, îţi dai seama că, de fapt, mesajul era mult mai adânc.

Ca să dau un exemplu, aflându-mă într-un moment de răscruce a vieţii, l-am întrebat ce decizie aş putea lua cu privire la o problemă personală, iar el a surâs şi mi-a spus: “Cu oamenii şi cu sufletul tău să nu te joci niciodată!” Încurajat fiind să public primul volum de poezii de către George Maior, în vremea când era senator de Alba, n-am ştiut la momentul respectiv că diplomatul vedea cu totul şi cu totul altceva în înclinaţia mea. Tocmai de aceea, aş fi fals dacă aş scrie despre o nouă carte, coordonată de Maior, suprimând total emoţionalul unor cuvinte. Ca orice personalitate complexă, dar purtând în suflet, de care unii mai uită în graba vieţii, zbuciumul unei nevoi de cunoaştere şi exactitate, clujeanul creionează responsabil o hartă a concretului. Mai mult decât atât, directorul Serviciului Român de Informaţii comunică direct ce şi cum are de gând să facă, din tot ceea ce poate fi spus, în tot acest labirint. Ca un punct de sprijin în afirmaţia celor pe care le-am scris, aduc şi un argument din debutul cărţii “Incertitudine”, pe care autorul a publicat-o la editura “Rao”, în 2009: “Vreau să aduc mulţumiri dumnezeiescului/ Labirint de efecte şi cauze/Pentru diversitatea făpturilor/Care alcătuiesc acest univers neobişnuit,/Pentru raţiune, care nu va înceta să viseze/La un plan al labirintului.(Jorge Luis Borges, Alt poem al darurilor).
Într-adevăr, Maior îşi propune să realizeze acest plan al labirintului, dar conştientizează cât efort intelectual necesită un astfel de demers. Dacă lucrurile ar sta altfel, ambasadorul nu şi-ar căuta aliaţi “de primă mână”, pe care să-i capaciteze sau de la care să integreze toate laturile, mereu şlefuibile ale acestui diamant numit cunoaştere. Publicată la finele lui 2011, la editura amintită mai sus, cartea “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre” poartă pe copertă siglele Universităţii Harvard şi a SRI, ca produs al unei colaborări între două instituţii, una de intelligence, iar o alta, desăvârşită ca renume în domeniul educaţional internaţional. Parteneriatul strategic şi ideatic pe componenta Mării Negre, dintre George Maior şi Sergei Konoplyov, Directorul Programului privind Securitatea Mării Negre, al Universităţii de la Harvard, a fost certificat şi prin realizarea unei cărţi adresate nu doar specialiştilor din domeniu. La “vedere”, şeful celui mai important serviciu de informaţii din România, comunică în calitate de autor. Nu unul obişnuit care să fie obsedat de precauţie, ci unul responsabil şi mai ales curajos în prognozele sale.
Chiar în nota din debutul lucrării se subliniază că sunt puţini cei care au încercat să descifreze, în complicatul context actual, rolul cunoaşterii strategice, ca instrument de putere al statelor, în promovarea stabilităţii şi cooperării în această regiune. Cu atât mai relevant este faptul că, sub semnătura coordonatorilor, cartea se legitimează drept un efect benefic al colaborării dintre Serviciul Român de Informaţii şi prestigioasa Universitate Harvard.
Pentru a comenta într-un mod cât se poate de personal apariţia acestei lucrări, îmi permit să spun că, pe lângă uriaşul bagaj de informaţii pe care îl înmagazinează, girat ideatic de Maior şi Konoplyov, lucrarea în sine este o dovadă a faptului că, într-o lume a nesfârşitelor conflicte, există oameni care caută soluţii, prin colaborări bazate pe o asiduă cercetare, dar mai ales prin generarea unor idei cu impact strategic. Astfel, lucrarea beneficiază, alături de cei doi coordonatori, de contribuţiile lui Răzvan Ungureanu, Florian Coldea, Sergiu Medar, Daniel Dăianu, Iulian Chifu, şi alţi specialişti.
Proiectând o imagine a modului în care arată starea actuală a cooperării regionale, directorul SRI consideră potrivit dictonul: “poate am călătorit cu diferite corăbii, dar acum suntem toţi în aceeaşi barcă”, parafrazându-l apoi pe Gheorghe I. Brătianu, reamintind spusa înaintaşului care considera că, la sfârşitul Evului Mediu, Marea Neagră era “placa turnantă” a comerţului internaţional.
George Maior defineşte, în cuvântul său de deschidere, cunoaşterea cu impact strategic drept “cheia conturării intereselor şi stabilirii priorităţilor”. Cunoaşterea este, în opinia profesorului Maior, “cea mai puternică resursă pentru conştientizarea problemelor şi urgentarea soluţionării lor”.
Dacă ar fi să asociem un termen pe care George Maior l-a adus perseverent în discuţie cu argumente solide, acela a fost: cooperare. “Necesitatea stabilirii unor relaţii multiple de cooperare, între entităţile bazate pe cunoaştere, fie că sunt servicii de intelligence, guverne sau think-tank-uri”, este numai un exemplu din ultima apariţie editorială. Scopul comun al acestor eforturi este, în opinia autorului, o îmbunătăţire a procesului decizional.
În cuvântul său, Konoplyov divulgă cititorului faptul că, la originea acestei colaborări se află o iniţiativă a lui George Maior, din anul 2002, pe când acesta era secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale. Pe atunci se discuta despre aderarea României la NATO şi UE, obiective astăzi îndeplinite.
Fără să vreau să-mi diluez scrierea doar prin evidenţierea unei nesfârşite liste de realizări, nu pot să nu consemnez faptul că, a putea strânge la aceeaşi masă specialişti din intelligence, diplomaţie, reprezentanţi de seamă ai mediului universitar din domeniu dar şi din străinătate, generali cu experienţă, specialişti ai serviciilor militare de informaţii, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, este o performanţă şi de ce nu, un semn de normalitate.

Flaviu PREDESCU / Ziarul UNIREA

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.