Muzeul Taranului Roman, partener in "Luna Homosexualilor, Lesbienelor, Transexualilor si Bisexualilor". Prietenii Muzeului cer respectarea lui Horia Bernea si a credintei Taranului Roman - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Muzeul Taranului Roman, partener in “Luna Homosexualilor, Lesbienelor, Transexualilor si Bisexualilor”. Prietenii Muzeului cer respectarea lui Horia Bernea si a credintei Taranului Roman

Vremuri vechi si noi Muzeul Taranului Roman partenerul homosexualilorEste fidelitatea una dintre valorile Muzeului Ţăranului Român?

de Stefania Nadane

În 1996, Horia Bernea împărtășea românilor una dintre cele mai importante victorii europene al țării noastre de după 1990: obținerea premiului „Museum of The Year” pentru cel mai bun muzeu european al anului acordat pentru prima dată unei ţări din estul Europei, într-o competiție care a reunit atunci muzee de pe întreg continentul european.

Horia Bernea - Vremuri vechi si noi  via Ziaristi Online

Horia Bernea

Muzeul Țăranului Român, organizat de marele pictor care și-a vădit cu acel prilej capacitatea de sinteză și expresie nu doar cu pensula, ci și ca manager, și echipa sa, a rămas de atunci și pânăîn prezent un loc în care identitatea, continuitatea și valorile românilor sunt exprimate clar, ferm, demn, dar fără șovinism, trufie ori dispreț pentru alții. Aceștia suntem, acestea ne sunt valorile, aceasta ne este credința ne mărturisesc sălile vii ale Muzeului, asemenea unei celule ce poartă întregul ADN al trupului de peste veacuri al unui popor.

Irina Nicolau - Vremuri vechi si noi  via Ziaristi Online

Irina Nicolau

Horia Bernea a trecut la cele veșnice în anul 2000, alături de strămoșii săi și alături de făuritorii obiectelor expuse, de Tatomir, țăranul limpede care a devenit emblema MȚR-ului, și l-a urmat Irina Nicolau, vrednica și entuziasta sa colaboratoare. Și ne gândim că veghează, altfel decât au făcut-o în această viață, ca Muzeul să vorbească mereu, mai ales tinerilor și copiilor despre cine sunt ei, despre cine sunt strămoșii lor, despre cine vor fi copii lor.

Dar probabil că în aceste zile se vor fi amărât de ultimele decizii ale celor care sunt acum în slujba pe care ei au avut-o ca o vocație. Muzeul Ţăranului Român a fost anunțat este partener  al evenimentelor din cadrul „Lunii Istoriei LGBT” organizată de Asociaţia ACCEPT. Motivul pentru care conducerea MŢR a ales să se implice într-un astfel de eveniment este deocamdată necunoscut, însă o astfel de iniţiativă ridică nu puține semne de întrebare privind înțelegerea rostului Muzeului de către conducătorii lui actuali. Ce legătură au aceste evenimente cu valorile pe care românii le-au avut întotdeauna ca model de viață și pe care Muzeul le întruchipează atât de eficient: familia şi credinţa în Dumnezeu?

Pomul Vietii Muzeul Taranului Roman

Horia Bernea despre Articolul 200

Și dacă au uitat răspunsul pe care Horia Bernea, cel al cărui nume îl poartă sala unde ar urma să se proiecteze filmele despre activiștii homosexualității, l-a dat în anul 2000 despre scoaterea articolului 200 din Codul Penal privind interzicerea prozelitismului homosexual, îl reamintim:

„Prohibirea prozelitismului homosexual din articolul 200 al Codului Penal este un lucru folositor în încercarea de a bara puţin calea ridicolului existenţial al unor dezvoltări recente din societatea occidentală. Ştiu că lumea e condusă, în bună măsură, de o mafie homosexuală, dar asta nu trebuie să ne impresioneze prea tare. A merge «în ton cu spiritul vremii» este un lucru pozitiv, dar e un act în care trebuie să domine discernământul. În general e jenant că realitatea ne obligă să vorbim despre şi să dezbatem lucruri ce au un caracter intim. Problemele de mare interes, cele ale Bisericii şi ale credinţei de exemplu, au devenit lucruri de interes privat, iar problemele intime legate de sex au ajuns lucruri de interes general…!”

Firesc ar fi să existe un respect pentru memoria lui Horia Bernea şi o continuare a direcţiei pe care acesta a întemeiat Muzeul Ţăranului Român. Se doreşte în mod voit schimbarea acestei direcţii? Atunci să fie schimbat și numele. Dar cei care astăzi conduc Muzeul se pot privi în oglinda conștiinței fără să plece capul pentru lipsa de fidelitate față de MŢR, faţă de memoria lui Horia Bernea?

Iar noi, care ne-am odihnit sufletește în camerele Muzeului și am ieșit de acolo, poate, împrospătați de viața din el, credem că avem datoria de a nu sta cu mâinile în sân în fața acestui gest – și nu e primul – prin care se încearcă o înlocuire a valorilor românilor. Dacă organizatorii speră să promoveze anomalia atracției către persoanele de același sex ca pe o normă de viață a spaţiului public, avem dreptul și datoria să ne opunem implicării MŢR în acest demers în aceeaşi măsură în care ne opunem dărâmării clădirilor istorice, monumentelor sau bisericilor. Pentru că, deşi MŢR nu se dărâmă în sensul propriu, este strivită dimensiunea lui de spaţiu sacru al valorilor şi al bunei rânduieli a vieții.

Cu atât mai mult cei cărora le-a dat Dumnezeu talantul culturii au datoria de a apăra funcționalitatea ei în raport cu ființa omului – atât de clar exprimată de Horia Bernea: „Existăun pericol în care suntem sincroni cu Occidentul: pierderea identității, uitarea rădăcinilor noastre profunde… În fața unei lumi amenințate de descompunere, forțate să renege reperele fundamentale ale existenței sale, artistul, omul de cultură în genere, trebuie săparticipe la sensul sacrificiului ce a mântuit lumea. El trebuie «să salveze».”

Acum, practic, este firesc pentru cei cărora le pasă de sufletul românesc, de moștenirea culturală a lui Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român, să cerem, civilizat şi argumentat, retragerea Muzeului din lista partenerilor acestui eveniment. Spre cinstea lui și spre cinstirea ctitorului mic, Horia Bernea, și a ctitorului mare, poporul român.

Integral la Vremuri Vechi si Noi

Marți, 29 ianuarie 2013

Cititi si: “Pedofilia ar trebui sa reprezinte doar sexul cu copii sub 12 ani. Copiii ar trebui fortati sa faca sex” – Gert Hekma, profesor homosexual, invitatul special al Facultatii de Sociologie din Bucuresti in cadrul “Lunii Istoriei Gay”. Despre un protest eronat trimis doar pe adresa Muzeului Taranului Roman

Info 26 ianuarie 2013: Luna uraciunii homosexuale la Facultatea de Sociologie din Bucuresti si Muzeul  Taranului Roman. Mircea Vulcanescu se rascoleste in mormant!

De la o zi pe an – practic cateva ore de exhibitionism homosexual desfasurat sub protectia jandarmilor la “marsul gay” – manifestarile anticrestine derulate sub mantia “drepturilor omului”, recte a drepturilor “homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transexualilor”, s-au extins de anul trecut la “luna istoriei” homosexualilor si au intrat, tot de anul trecut, in sfera oficiala si educationala, in cadrul institutiilor de invatamant din Romania. Anul acesta se va dezbate despre “lupta de eliberare” si “necesitatea casatoriilor intre persoane de acelasi sex” chiar in altarul lui Dimitrie Gusti, Simion Mehedinti si Mircea Vulcanescu: Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti. Nu lipseste din “parteneriat” nici Facultatea de Istorie! Maglavaisul de “evenimente” din cadrul lunii de celebrare a “Istoriei Homosexuale” alatura organizatii anarhiste ca Militia Spirituala de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, Institutul Francez si… Muzeul Taranului Roman (!). De prisos sa mentionam cum va fi reflectata in presa doar de limba romana mareata manifestare, zi de zi din luna care vine. Fara o pozitie ferma din partea tuturor vocilor care mai pot vorbi – si in special a “mamei poporului roman”, Biserica Ortodoxa Romana -, de la anul copiii Dvs vor invata inca din licee si scoala generala despre “mama si tata care au acelasi sex”. Tacerea Dvs va insemna acceptare – exact ceea ce este indus si definit prin insusi numele ales de Reteaua Soros pentru organizatia homosexualilor din Romania – ACCEPT!

Doar cateva dintre “evenimente”:

Luna Istoriei LGBT

Luna Istoriei LGBT are loc in Romania si in alte 8 tari din Europa in fiecare februarie. Este un prilej de a sarbatori viata si cultura LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) prin explorarea istoriilor personale si pe ale celorlalti intr-un context LGBT. E o ocazie de a ne bucura de diversitatea lumii in care traim prin constientizarea faptului ca fiecare istorie personala contribuie in modul ei unic la o istorie mai mare, colectiva. De asemenea, este o sansa de a invata si de a discuta despre lupta continua pentru emanciparea comunitatii LGBT din Romania si intreaga lume.

In 2013, organizam Luna Istoriei LGBT pentru a 2-a oara. Pe parcursul acestei luni va avea loc o paleta larga de evenimente: proiectii de filme, expozitii de arta, teatru, discutii, educatie non-formala, petreceri si ateliere. (…)

Luna Istoriei LGBT este organizata cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Olandei, ERSTE Foundation si Ambasada S.U.A la Bucuresti

Parteneri: Muzeul Taranului Roman, Institutul Francez, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Aiurart, ARDOR, Militia Spirituala, Facultatea de Istorie, Lords of the Boards, A.R.T Fusion, Atelier 35, Revista de povestiri, Dianei 4, Asociatia Translucid, Chestionabil, Club Modern, Club Purple Voyage. Acest festival face parte din proiectul european “Engaging hearts and minds, changing attitudes” initiat de LGBT Youth Scotland in 2011, cu sprijinul Comisiei Europeana prin programul – Fundamental Rights and Citizenship.

22/2/201318:00 Academic: Aparitia Sexologiei si a Emanciparii Homosexuale

La sfarsitul secolului al XIX-lea avocatul Karl Heinrich Ulrichs, dorind sa schimbe legea anti-sexuala din Germania, a dezvoltat o teorie conform careia homosexualitatea ar trebui privita ca o variatie naturala a vietii sexuale. Strategia sa politica a esuat – actele homosexuale au fost considerate in continuare ilegale in tara – insa teoria sa a fost un succes. Un numar mare de medici si psihiatri i-au urmat exemplul si au elaborat teorii ale sexualitatii dand nume noilor variatii sexuale: de la hetero si homosexual – la sadic, masochist, fetisist, exhibitionist, voyeur, zoofil etc. O noua stiinta, sexologia, a luat nastere si o noua profesie a fost creata de oameni ca Von Krafft-Ebing, Binet, Freud, Ellis si multi altii. O principala tema a acestei noi stiinte a fost homosexualitatea, avand printre sustinatorii sai pe Magnus Hirschfeld si Albert Moll. In 1897, Hirschfeld a pus bazele primei miscari a homosexualilor si lesbienelor in Germania. Complicatiile si consecintele acestei dezvoltari vor fi dezbatute in cadrul acestui curs in termeni de teorii, subiectivitati si politica.

Gert Hekma este lector/conferentiar in Departamentul de Sociologie si Antropologie din cadrul Universitatii din Amsterdam pentru studii de gen si sexualitate si studii pe homosexualitate si lesbianism. A publicat numeroase articole pe problema istoriei si sociologiei homo/sexualitatii si a fost co-editor pentru publicatiile “The Pursuit of Sodomy” (1989), “Gay Men and the Sexual History of the Political Left” (1995) si pentru o sectiune in jurnalul academic “Sexualities: Queer Netherlands” (2011). In limba olandeza a scris “Homoseksualiteit in Nederland van 1730 tot de moderne tijd” (2004) – “Homosexuality in the Netherlands”, “1730 until the Modern Times”, “ABC van perversies” (2009) – “ABC of Perversions”, precum si multe alte carti si articole. In prezent editeaza impreuna cu Alain Giami o carte in franceza si engleza despre revolutia sexuala.
Cursul/prelegerea va avea loc la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti. Adresa: Str. Schitu Magureanu, nr. 9

15/2/201318:00 Dezbatere: Legalizarea uniunilor intre persoane de acelasi sex in Romania

In Romania, legile s-au schimbat in ultimii 20 de ani, oferind persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuale, trans) recunoastere si protectie.
In acealsi timp, desi discriminarea pe criteriul orientarii sexuale este explicit interzisa, exista in continuare diferente fundamentale intre drepturile pe care le au in Romania cetatenii heterosexuali si cei LGBT. Pentru autoritatile si institutiile de stat din Romania, familiile intemeiate de cupluri de acealsi sex nu exista.
Prin aceasta dezbatere propunem spre discutie intrebarea: E timpul sa cerem recunoasterea parteneriatelor LGBT in Romania?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare vom folosi ca metoda dezbaterea. Doua echipe, una a afirmatorilor si una a negatorilor, isi vor sustine, fiecare, punctul de vedere, iar apoi publicul va putea interveni cu argumente suplimentare. Tot publicul este cel care, in cele din urma, va alege raspunsul pe care-l considera potrivit pentru intrebarea propusa. Echipele vor fi formate din cate 2 persoane, un debater profesionist si o persoana publica.
Eveniment organizat impreuna cu Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) si Militia Spirituala . Adresa: In curand

15/2/201320:00 Teatru: Dupa Traian si Decebal

Din Filele Istoriei Gay in Romania
Un Manual Performant
durata: 50 minute
de Mihaela Michailov si Paul Dunca
consilier: Florin Buhuceanu
set&design: Andrei Dinu
Cum se traia gay inainte de 1989 in Romania? Care erau locurile de intalnire? Care erau ritualurile de socializare si structurile de oprimare? Cum actiona, la nivelul invizibiliz?rii vietii sexuale, articolul 200 care pedepsea, cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, relatiile sexuale intre persoanele de acelasi sex. Cum puteai sa fii cine erai, traind in anonimat identitar? Cum au continuat abuzurile impotriva dreptului la reprezentarea identitatii dupa 1989?
Dupa Traian si Decebal – este arhiva naratiunilor private care definesc un sistem politic ce marca limitele, frictiunile si constrangerile existentei de apartament. Este performarea coliziunii vietii intime cu norme legislative abuzive. Este istoria orala, din bucati de amintiri, a martorilor expusi la controlul vietii de zi cu zi. Paradoxuril invizibilitatii au functionat perfect. Desi era interzis, a existat o viata gay in Romania
Multumiri:
I., N., F., D. &
Mihai Burcea (Militia Spiritual?), Mihai Bumbes (Militia Spirituala), Asociatia ACCEPT
Proiectul este realizat cu sprijinul Salonului de Proiecte si face parte din expozitia din spatele scenei / from the backstage (22 iunie – 5 august 2012).
Locatie: va fi anuntata in curand

17/2/2013 Film: The kids are allright

Ginecolog de succes, Nic, si arhitecta peisagista, Jules, formeaza un cuplu de lesbiene de aproximativ 20 de ani si sunt mame a doi adolescenti pe nume Joni si Laser.
Cei doi copii conceputi prin inseminare artificiala fac demersurile pentru a-si aduce tatal (donatorul de sperma) in viata familiei lor.
Filmul este o incursiune in viata de familie a celor 4 personaje, dificultatile intampinate dar si momentele fericite.

Proiectie organizata cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si Muzeului Taranului Roman. Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=bdDSqgZ87fM
Adresa: Soseaua Kiseleff, nr. 3

25/2/201320:00 Film: XXY

Alex, o adolescenta de 15 ani, are un secret : este intersex. La putin timp dupa nasterea ei, parintii se muta din Buenos Aires intr-o casa pierduta printre dune. Aici soseste un cuplu de prieteni, insotit de fiul lor Alvaro, de 16 ani. Tatal, specialist in chirurgie estetica, a acceptat invitatia din interes medical pentru Alex. O atractie inevitabila se naste intre cei doi tineri, care-i va obliga sa-si infrunte temerile… Zvonurile incep sa circule prin oras. Lumea incepe incepe s-o priveasca pe Alex ca pe un monstru. Fascinatia pe care o exercita risca sa devina periculoasa.
Filmul este proiectat in cadrul Cine – Club organizat de ACCEPT impreuna cu Institutul Francez. Proiectia va avea loc la Cinema Elvire Popesco.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pFTmunT0ujc
Adresa: Bulevardul Dacia, nr. 77

28/2/201318:00 Film: Stonewall uprising

“Stonewall uprising” este un documentar ce prezinta revolta pentru drepturile omului a persoanelor LGBT care a avut loc la Stonewall.
Unul dintre motivele care a dat startul revoltei a fost abuzurile politistilor care considerau homosexalitatea o boala. Persoanele care apar in film sunt persoane LGBT si politisti care au fost prezenti la revolta de la Stonewall.
“Stonewall uprising” este un documentar ce reflecta o realitate dureroasa pentru multe persoane. In acelasi timp, filmul portretizeaza inceputul luptei pentru emancipare a comunitatii LGBT, lupta pe care o ducem in continuare si astazi.
Proiectie organizata cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si Muzeului Taranului Roman. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GwtSjpW-14w
Adresa: Soseaua Kiseleff, nr. 3

11/2/201318:00 Film: Milk

Milk este un film biografic din 2008 care descrie viata activistului gay si a politicianului american Harvey Milk, care a fost primul homosexual declarat ales intr-o functie publica in California drept membru al San Francisco Board of Supervisors.
Filmul a fost nominalizat de opt ori la Oscar si a castigat doua Oscaruri: premiul Oscar pentru cel mai bun actor – Sean Penn (rolul titular) si premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original scris de Dustin Lance Black.
Filmul va fi proiectat la Studio Horia Bernea din cadrul Muzeului Taranului Roman, ora 18:00.
Proiectie organizata cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si Muzeului Taranului Roman. Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=ufhZ2yUHj9Y

13/2/201319:00Literatura: Romane gay traduse in Romania

Miercuri, 13 februarie, va invitam la o discutie despre literatura cu tematica, personaje si problematica LGBTQ, cu accent pe cartile disponibile pe piata noastra de carte, fie romanesti, fie traduse sau in alte limbi. Cum stam cu oferta de carte LGBTQ din librarii? E important sa fie cat mai multe sau nu? Va alegeti si simtiti nevoia de carti scrise din perspective non-heteronormative? Ce v-ati incumetat sa cumparati, ce v-a placut, v-a marcat (pozitiv sau negativ) si ce puteti recomanda? Ce carti v-au multumit/nemultumit/frustat/dezamagit/entuziasmat?

Acest festival face parte din proiectul european “Engaging hearts and minds, changing attitudes” initiat de LGBT Youth Scotland in 2011, cu sprijinul Comisiei Europeana prin programul – Fundamental Rights and Citizenship.

Persoana de contact: Daniela Prisacariu, tel.: (+4)021 252 5620, e-mail: daniela@acceptromania.ro

Romania Uneste-te via Ziaristi Online

Horia Bernea - Vremuri vechi si noi  via Ziaristi Online

CITESTE SI DA MAI DEPARTE !

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

  1. Pingback: Mafia Antiromânească isi bate joc de Muzeul Țăranului Român si Valorile care ne reprezinta! Românii trebuie SA REACTIONEZE! | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.