Scandalul holocaustului de la Academie se intoarce: Ionel Haiduc regreta si se disociaza de afirmatiile istoricului Vladimir Iliescu. VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Scandalul holocaustului de la Academie se intoarce: Ionel Haiduc regreta si se disociaza de afirmatiile istoricului Vladimir Iliescu. VIDEO

Profesorul-Univ-Dr-Vladimir-Iliescu-in-plenul-Academiei-Romane-vorbind despre holocaust 14_02_2013
In urma articolului Profesorul Vladimir Iliescu la Academia Romana: “In Romania nu a existat holocaust. Este o minciuna enorma pe plan cosmic”. VIDEO/AUDIO domnul Peter Manu, Professor of Medicine la Hofstra University, Hempstead, New York, al carui tata a fost deportat in Transnistria in perioada 1942 – 1944, ne-a transmis mai multe precizari, care contin si doua mesaje ale presedintelui Aacdemiei Romanie, Dr. Ionel Haiduc, si pe care le publicam, integral, mai jos. Inainte de aceasta facem si noi precizarea ca dl. Prof. Dr. phil. Dr. h.c. mult., istoricul Vladimir Iliescu (foto centru, alaturi de conducerea Academiei Romane), care a propus infiintarea unui club al “antisemitilor filosemiti”, ne-a transmis la randul sau dorinta publicarii unei precizari, si anume ca pozitia sa, exprimata sub cupola Academiei Romane, este pozitia sa personala, de istoric si roman cernautean, si nu implica in nici un fel Universitatea din Aachen unde este profesor. Este interesant de observat ca, pe langa opiniile de mai jos si relatarile de presa, dintre care consemnam cateva aici, istoricii Romaniei nu au intervenit in dezbaterea publica a acestor declaratii, facute cu responsabilitatea propriilor afirmatii de istoricul Vladimir Iliescu.

Romania libera: Cum se neagă Holocaustul în Aula Academiei Române. Vezi ce spune Academia

AnimaNews: Holocaustul negat sub cupola Academiei române

Revista GDS: Negationism in Aula Academiei: Scrisoare deschisa catre Dl. Ionel Haiduc

Profesorul Peter Manu transmite: Astăzi la ora 11.58, 20 februarie 2013, dr. Maria Roth, profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai, iniţiatoarea scrisorii de protest colectiv faţă de aserţiunile negaţioniste rostite de istoricul Vladimir Iliescu in aula Academiei Române, a primit o scrisoare de răspuns din partea academicianului Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române:

“Stimata doamna Roth
Va multumesc pentru mesaj.
Bineinteles ca nu suntem de acord cu afirmatiile dlui V. Iliescu, profesor la o universitate din Germania. D-sa a vorbit la o sesiune publica de comunicari. Academia Romana se distanteaza de acest discurs si va publica in acest sens o declaratie.”
Ionel Haiduc

Raspunsul Dlui Profesor Haiduc la mesajul pe care l-am adresat domniei sale pe 16 februarie:

“În Aula Academiei Române, în ziua de 14 februarie 2013, a avut loc lansarea publicã a douã volume din Enciclopedia Regimului Comunist publicate de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (director dr. Radu Ciuceanu). Cu aceastã ocazie, au luat cuvântul unsprezece persoane, între care ultimul vorbitor a fost prof. Vladimir Iliescu de la Universitatea din Aachen – Germania. Întâlnirea nu comporta o dezbatere. Discursurile s-au referit la noile aparitii.

Continutul interventiei dlui Vladimir Iliescu nu avea legãturã cu tematica întâlnirii, a fost total neprevãzut si ne-a gãsit nepregãtiti.
Pozitia Academiei Române în problema ridicatã de dumneavoastrã este reflectatã în volumul IX din tratatul Istoria Românilor (redactat sub
conducerea acad. Dinu C. Giurescu), publicat încã din 2008 la Editura Enciclopedicã din Bucuresti.

Academia Românã se disociazã de afirmatiile domnului Vladimir Iliescu si îsi exprimã regretul cã acestea au fost fãcute în spatiul sãu.”

Ionel Haiduc,
presedinte
Academia Romana

In continuare reproducem protestele  la care se face referire cu trimitere la site-ul sursa, baabel.ro, si aparute sub titlul

“Reactii la negarea holocaustului sub cupola Academiei Romane

În 14 februarie, cu prilejul lansării Enciclopediei regimului comunist din România la Academia Română, istoricul Vladimir Iliescu, profesor al Univesităţii din Aachen (Germania), abordând “problema evreiască” a afirmat că : «În România au fost persecuţii împotriva evreilor. Academicianul Cajal spunea acelaşi lucru. Au fost persecuţii 100 până la 120.00 de evrei au murit, dar nu a fost Holocaust, dovada cei peste 300.000 care au supravieţuit în Regat. Au murit mare parte din prostie. Sigur 20 – 30.000 au fost împuşcaţi pe drum. Bătrânii cădeau îi împuşcau, dar majoritatea au murit că au fost băgaţi în colhozuri şi au venit primele epidemii… Românii răspund de asta, dar asta nu este Holocaust… ». Mai departe profesorul Vladimir Iliescu a deplâns cât de rău face imaginii României o astfel de incriminare. « România fiind declasată în mod inutil pentru un lucru care nu a avut loc. Holocaust a avut loc numai în Ungaria şi în Germania » a mai arătat el, încheind « într-o notă veselă » chemând la înfiinţarea unui « club al antisemiţilor-filosemiţi ». Discursul istoricului Vladimir Iliescu în Aula Academiei, a fost primit cu vii aplauze din partea audienţei. Cele petrecute sub cupola Academiei Române, în 2013, la ani buni de la adoptarea Raportului Wiesel au stârnit indignarea unor personalităţi din mediul academic care au adresat următoarele scrisori deschise preşedintelui Academiei Române :

Stimate Domnule Preşedinte,

Joi 14 Februarie 2013, în prezenţa dumneavoastră, in aula Academiei Romane, un anume Vladimir Iliescu a numit Holocaustul din Romania “o minciună de proporţii cosmice”. Asertiunea D-lui Iliescu contravine adevărului istoric şi rolului pe care Academia Romana îl are în stabilirea şi comunicarea destinului sutelor de mii de victime ale politicilor de curăţire etnică şi exterminare organizate de guvernul Romaniei in perioada 1940-1944.

La începutul discursului său degradant şi jignitor pentru memoria victimelor Holocaustului din România, Dl. Iliescu şi-a arogat dreptul de a re-interpreta cel mai tragic episod din istoria evreilor din România pe baza faptului că face parte dintr-o generaţie de istorici care a dat 6 academicieni si pentru că s-a născut la Cernăuţi. Criteriile de competenţă inventate de Dl. Iliescu sunt, evident, lipsite de orice semnificaţie, dar par să fi fost acceptabile celor care, alături de dumneavoastră, au participat la această încercare de a nega Holocaustul din România.

Cu aceeaşi tăcere a fost primită aserţiunea D-lui Iliescu că în România au pierit “100 până la cel mult 120 de mii de evrei”. După Dl. Iliescu, aceşti evrei au fost victimele “persecuţiilor”. Impermisibil, în aula Academiei Române, cineva manipulează aritmetica şi semantica unei imense crime împotriva umanităţii, doar pentru a absolvi Romania de stigmatul Holocaustului.

Ştiu că nu împărtăşiţi ideile D-lui Vladimir Iliescu. Acelaşi lucru îl pot spune despre acad. Marius Sala si despre majoritatea colegilor dumneavoastră, prezenţi la discursul lui Vladimir Iliescu. Vă cer însă, in numele victimelor şi a celor care le perpetuează memoria, să delimitaţi public Academia Română de această încercare de negare a Holocaustului.

Cu deosebit respect,

Peter Manu
Professor of Medicine
Hofstra University
Hempstead, New York

Membru de onoare
Academia de Stiinte Medicale din Romania

Stimate domnule preşedinte acad. Ionel Haiduc

Semnatarii acestui mesaj ne alăturăm d-lui prof. Peter Manu si celorlalți care protestează împotriva discursului tendențios antisemit susținut în aula Academiei Române de către dl. Vladimir Iliescu joi, 14 Februarie 2013, care a numit Holocaustul din România “o minciună enormă pe plan cosmic” fiindcă, după “știința” dânsului, în România ar fi murit „doar 100-120 de mii” de evrei sau fiindcă în Cernăuți, datorită unui primar luminat, ar fi murit „doar o treime” din locuitorii evrei. Ne dezgustă profund conținutul de idei al prelegerii prin care este falsificată istoria. Protestul nostru vi se adresează dumneavoastră, fiindcă lectorul a pângărit memoria celor uciși în Holocaustul românesc și a ofensat pe supraviețuitorii Holocaustului românesc și pe urmașii acestora, de la tribuna celui mai înalt for științific al țării. Sute de mii de persoane, printre care bunicii, părinții, alte rude ale multora dintre noi au murit, au jelit moartea celor dragi lor sau au suferit de pe urma politicilor anti-semite și acțiunilor de nimicire în masă din perioada 1940-44, coordonate de către guvernul României. Nu putem accepta ca tragedia evreilor din România celui de-al doiea război mondial să fie redimensionată, cu atât mai puțin ca ea să fie anulată printr-un discurs desfășurat sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Ne-au surprins extrem de neplăcut aplauzele pe care le-a primit lectorul din partea celor prezenți la fața locului, care ne indică existența unui context politico-ideologic favorabil antisemitismului și utilizării acestuia ca instrument de confruntare politică cu țări precum Ungaria, unde astăzi naționalismul a luat avânt.

Fiind încredinţaţi că nu numai oamenii de știință ai academiei, ci și majoritatea persoanelor care doresc bună înțelegere cu compatrioții lor se delimitează de discursuri prin care sunt comparate dimensiuni de ordinul sutelor de mii de victime ucise prin exterminare pe motive etnice, ne adresăm Dvs., de a cărui probitate nu ne îndoim, în speranţa că în cadrul instituției pe care o conduceți, adevărații istorici ai Academiei vor lua atitudine împotriva acestei manifestări falsificatoare.

Prof. univ. Dr. Maria Roth

Univ. Babeș-Bolyai

Director al Departamentul de Asistență Socială

Îmi exprim solidaritatea faţă de cele afirmate în scrisorile de mai sus şi certific acest lucru cu semnătura mea, în speranţa că apelurile lansate vor fi luate în considerare.

Andrea Ghiţă”

Mai jos publicam o alta reactie venita din sursa evreiasca:

Revista 22: Negarea Holocaustului sub cupola Academiei Române

La 14 februarie, în Aula mare a Academiei Române, în prezenţa conducerii acestui for, cu prilejul lansării volumului II din Enciclopedia regimului comunist din România, prof. Vladimir Iliescu, Universitatea din Aachen (Germania), a afirmat: „În România au fost persecuţii împotriva evreilor. Academicianul [Nicolae] Cajal spunea acelaşi lucru. Au fost persecutaţi…, 100 până la 120.000 de evrei au murit, dar nu a fost Holocaust, dovadă cei peste 300.000 care au supravieţuit în Regat. Au murit mare parte din prostie. Sigur 20-30.000 au fost împuşcaţi pe drum. [Pe] bătrânii care cădeau îi împuşcau, dar majoritatea au murit că au fost băgaţi în colhozuri şi au venit primele epidemii… Românii răspund de asta, dar ăsta nu este Holocaust. (…) România este declasată şi criticată în mod inutil pentru un lucru care nu a avut loc. Holocaustul nu a avut loc decât în Ungaria când Horthy [Miklós], Regentul, a dat ordin şi honvezii i-au băgat începând cu Transilvania şi i-au trimis [pe evrei] direct la Auschwitz. (…) Germania a făcut Holocaust, Ungaria a făcut Holocaust, România numai persecuţii. E o mare deosebire. Eu ca român trăitor în Germania ştiu importanţa acestui lucru“. Cu mai puţin de un deceniu în urmă, la Bucureşti a fost adoptat Raportul Wiesel, care condamnă oficial Holocaustul din România. Din 2002, legislaţia românească stabileşte faptul că „negarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infracţiune“

Publicăm în continuare fragmente din scrisoarea lui Liviu Beris, supravieţuitor al Holocaustului şi preşedinte al Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului, adresată prof. dr. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Preşedinte Ionel Haiduc,

Am primit pe ziua de 15 februarie 2013, tocmai din Ca­na­da, o înregistrare a şedinţei desfăşurate în aula mare a Academiei Române, purtând un titlu incitant, Bomba de la Academie. Vizionarea înregistrării mi-a dovedit că titlul dat de media este pe deplin justificat.

În faţa plenului Academiei, a conducerii acestui înalt for ştiinţific, un profesor invitat din Germania comunică „o mare descoperire ştiinţifică“. În România nu a existat Ho­locaust!

Aplauzele prelungite care au marcat încheierea expunerii şi lipsa oricărei obiecţii la comunicare au evidenţiat acor­dul deplin al asistenţei.

Cred că nicio descoperire ştiinţifică comunicată până acum în această aulă nu a făcut ca numele Academiei Române să facă atât de rapid înconjurul lumii.

La timpul când s-au desfăşurat evenimentele la care s-a făcut referire, aveam doar 13 ani. Şi doar pentru că m-am născut evreu, am trecut prin pericolul împuşcării în tim­pul execuţiilor efectuate fără nici un fel de judecată, de că­tre armata română la intrarea trupelor în Herţa (5 iulie 1941), am trecut prin grozăvia convoaielor morţii pe dru­mu­rile Basarabiei, în care dacă rămâneai în urmă erai îm­puşcat, şi prin foame, frig şi tifos exantematic în timpul deportării în Transnistria.

Şi mă întreb acum, după această „descoperire“, eu, care mă consideram până acum supravieţuitor al Holocaustului românesc, cărui eveniment i-am supravieţuit? (…) Cum poate fi numită această politică de exterminare pro­gra­mată şi aplicată de un stat suveran asupra unor oameni vinovaţi doar pentru că s-au născut din anumiţi părinţi?

Unii istorici au folosit termenul de Holocaust. România, prin oficialităţile reprezentative ale statului, a adoptat acest termen şi a stabilit ziua de 9 octombrie ca Zi Na­ţio­nală de Comemorare a Holocaustului. (…)

În exterminarea evreilor din România nu au fost utilizate camere de gazare. Au fost folosite tehnologii învechite pre­cum glonţul (la intrarea trupelor în Basarabia şi în Bu­co­vi­na de Nord), moartea prin asfixiere (în vagoanele în­chise etanş ale trenurile morţii de la Iaşi), incendierea şi arun­carea în aer prin dinamitare a unor magazii pline cu oa­meni (Odessa), spânzurători (Odessa) şi moartea lentă (prin înfometare, frig şi condiţii de mizerie care au dus la izbuc­nirea epidemiilor de tifos exantematic şi febră tifoi­dă). Şi dacă exterminarea efectuată de Germania, pe care Hitler nu a reuşit s-o desăvârşească din cauza înfrângerii în răz­boi, este denumită Holocaust, exterminarea săvâr­şi­tă de Guvernul Antonescu (pe care nici acesta nu a reuşit s-o desăvârşească din aceleaşi cauze) cum să fie denu­mi­tă?

În calitatea dumneavostră de Preşedinte al Academiei, un­de a fost făcută comunicarea acestei „descoperiri ştiin­ţi­fice“, din respect pentru opinia publică din ţară şi din stră­inătate, consider că aveţi datoria de onoare de a-mi răs­punde la următoarele întrebări:

Dacă nu sunt supravieţuitor al Holocaustului românesc, cărui eveniment am supravieţuit?

Evreii şi romii care au murit în urma acţiunilor Guvernului Antonescu, în teritoriile aflate atunci sub autoritate ro­mâ­nească, ce fel de victime sunt, dacă nu victime ale Holo­caustului românesc?

În aşteptarea răspunsului dumneavoastră,

Cu respect,

LIVIU BERIS”

Vedeti video de la evenimentul respectiv, via Ziaristi Online:


Prof Vladimir Iliescu despre “holocaustul inexistent din Romania” de ZiaristiOnlineTV

Print Friendly, PDF & Email

19 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.