Grid Modorcea: Sergiu Nicolaescu vroia să facă un film despre Pacepa, "omul cu o mie de feţe" sau "omul fără feţe”. Despre trădare la români, cu Băsescu, Pacepa, Putin şi Snowden - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Grid Modorcea: Sergiu Nicolaescu vroia să facă un film despre Pacepa, “omul cu o mie de feţe” sau “omul fără feţe”. Despre trădare la români, cu Băsescu, Pacepa, Putin şi Snowden

Traian Basescu si Monica Macovei Mosfilm cu Flacara DemocratieiTradarea, blestem specific romanesc?

Ceea ce se intampla acum cu cazul Snowden seamana izbitor cu cazul Pacepa. Mi-aduc aminte ce s-a intamplat cand Pacepa, creierul serviciilor secrete romanesti, a tradat, a fugit la dusmani, la americani: Ceausescu era dat peste cap, turnatoriile lui Pacepa au dereglat tot sistemul securistic, l-au bulversat. E posibil sa le fi dereglat detot, una din cauzele caderii regimului sa fie si aceasta tradare.

Oricum, asta era opinia lui Sergiu Nicolaescu, care voia sa faca un film despre Pacepa. El imi zicea ca in structura poporului roman sta tradarea. A si scris-o in cartea sa Destin si film. Burebista a fost tradat de ai lui si ucis, la fel Decebal, tradat, nevoit sa se sinucida. Apoi Mihai Viteazul, tradat de ai lui si lasat sa fie decapitat de un calau ungur. Vlad Tepes, tradat de ai lui si ucis, Tudor Vladimirescu la fel, ridicat de Eteria sub ochii romanilor si ucis. Dar Lapusneanul? A ucis 47 de boieri tradatori, apoi a fost ucis si el, otravit de doamna sa, cu asentimentul mitropolitului. Si Nicolaescu i-a insirat pe toti eroii poporului roman, care au fost tradati de romani si ucisi, pana la Ceausescu, tradat de armata si securitate si ucis. Iar Pacepa este pus in fruntea lor. Simbol al tradarii absolute.

O asemenea icoana a Romaniei te ingrozeste.

Chiar si confesiunile unor apropiati ai lui Pacepa, din tagma viteji dupa razboi, care scriu acum ca a fost un bisnitar, un prapadit, fac parte din aceasta icoana, fiindca si ele confirma o forma de tradare: lasitatea.

Desigur, eu i-am dat regizorului revendicativ contraexemple, de frumusete si dumnezeire romaneasca, de la imparatia folclorului romanesc si pana la Brancusi.

Dar Miorita, sarea el, nu este cel mai bun exemplu de tradare? Sa-l ucizi pe cel mai bun dintre ciobanei! Si unde se arata asta? In chiar cea mai populara balada romeasca.

Sa fie oare tradarea un blestem specific romaneasc sau e universala, valabila la toate popoarele, manifestandu-se mai ales in sfera puterii?!

Ei, acum au si americanii un Pacepa, care a fugit, invers, la rusi, declansand un conflict ce va genera, fara indoiala, un nou razboi rece, fiindca Putin face parte din acele forte malefice, bolnave dupa glorie, un primitiv ca si Basescu. Care are in sange tradarea. Fapt care a iesit in evidenta, va aduceti aminte, imediat dupa suspendare, cand, impotriva evidentei votului romanilor de la Referendum, a sarit sa-i ia apararea… cine, cine oare!?, insasi madam Merkel. Din acel moment, s-a facut lumina: Romania era/este tradata la varf.

De la astfel de oameni se trag multe nenorociri ale istoriei si omenirea trebuie sa traga din greu ca sa le opuna energia pozitiva a artei, a creatiei, a credintei, a frumusetii.  Felul cum a amestecat Putin functiile de presedinte si prim-ministru incalca orice logica a democratiei. Este un abuz, asa cum abuz este sa fii demis si sa tronezi senin. Oare cum pot sa doarma astfel de oameni, stiindu-se atat de bolnavi?! Alo, Doamne, nu le trimiti de acolo un doctor cu o seringa?

Sigur, se poate spune ca Pacepa a tradat fugind pe poteca democratiei, in lumea libera, pe cand Snowden a ales o inchisoare supercorupta, un regim in care nu ai vrea sa traiesti, in care e bine ca omenirea sa nu se intoarca.

E de asteptat ca si Snowden sa-si faca opereatii estetice, sa devina de nerecunoscut, pana nu e prea tarziu. El nu mai are nici o sansa de a se reintoarce printre oameni. El a ales sa fie spion, sa lucreze intr-un serviciu ultrasecret. Cum de o face acum pe inocentul, ba pe eroul? S-a trezit sa faca bine omenirii, ca si cum nu am sti ca serviciile secrete se refac, precum caracatita sau coada de sarpe. Cele 20 de mii de documente pe care i le-a transmis prietenului sau din Brazilia demonstreaza ca acest act al tradarii l-a facut cu buna stiinta. Il avea in sange. Ca Nero, care a dat foc Romei. Vrea sa fie si el un nou Nero?

Unii justifica tradarea lui Pacepa, spunand ca a fost o tradare pozitiva impotriva unui regim satanic. Pe care insa l-a slujit o buna parte din viata. Da, dar si-a rascumparat pacatele turnandu-i pe dictatori. Ba partizanii lui sustin ca insasi cartea „Orizonturi rosii” e o cauza a caderii regimului, oricum, a fost o piedica la caruta. Dupa 89, generalul Pacepa a fost repus in drepturi, a fost facut erou, dar cei mai multi il considera tradator. Asta este eticheta cu care ramane in istorie, mai ales ca s-a cramponat de grade. Si pe el l-a tradat ambatul de a fi neaparat „dom’ gheneral”, cum ar spune Braescu. E grea soarta pentru cine face politichie si se baga cu ratul in hazna. Nici toate apele marii nu-l mai spala. Nu exista tradare pozitiva sau negativa, exista tradare.

In commedia dell’arte exista un personaj care sta cu granita intre picioare, cu un picior la rusi si cu celalat picior la americani. Si nu stie ce sa faca, incotro s-o ia.

Iar tradarea duce la lipsa de identitate. Oare Snowden e un tradator negativ pentru americani si pozitiv pentru rusi sau chiezi?! Cu sau fara operatii faciale, el nu mai are identitate, asa cum nu a mai avut nici Pacepa. Nicolaescu a fost imbrobodit de alde Lustig, un ingineras mort dupa drame comicoidale, care i-a tot amanat acest proiect, cu adevarat important. Un film despre omul cu o mie de fete sau despre „omul fara fete”, cum ii zicea el, ar fi facut senzatie. Si Nicoleascu putea sa-l faca, numai el ar fi putut sa faca spectaculos un asemenea film.

Am citit ca Tudor Giurgiu, si el un tradator si hot al TVR, vrea sa faca un film despre hotii de tablouri celebre din Olanda. De, hot la hoti trage! Mai bine ar face unul despre Snowden. E in stare, desi pentru asta i-ar trebui un Pacepa consilier.

O tara a tradatorilor ar fi oare posibila? Nu. Asa cum nu e posibila nici una a hotilor. Fiindca nu ar mai avea pe cine trada, pe cine fura. Snowden nu l-ar fi putut trada pe Pacepa si invers.

Extremele se resping, desi e posibil sa se si atraga. Dar, in fond, in orice directie se petrec, tot tradari. Tradatorii intre ei. Si tradarea atrage dupa sine o alta tradare si tot asa. Nu te poti astepta la nimic bun de la oameni care isi tradeaza patria, care sunt suspendati si demisi, dar ei continua s-o faca pe cocosii!

Grid Modorcea

Corespondenta de la New York pentru Ziaristi Online

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.