Prof. Petre Anghel: Un volum de excepţie - „ALIAŢI INCOMPATIBILI” de Larry L. Watts - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Prof. Petre Anghel: Un volum de excepţie – „ALIAŢI INCOMPATIBILI” de Larry L. Watts

Larry-L-Watts-Aliati-incompatibili de Viorel Patrichi 25.03.2014 via Ziaristi Online

Prestigioasa editură RAO a editat de curând o nouă carte de excepţie. Este vorba de volumul „Aliaţi incompatibili”, scris de istoricul american Larry L. Watts.

Suntem în faţa unei sinteze complete a perioadei de dinaintea şi din timpul celui de al doilea război mondial. La modul concret, istoricul Larry L. Watts analizează contextul internaţioanal în general şi, in particular, poziţa a trei dintre ţările aflate în cleştele deschis de lăcomia a două forţe excesiv de agresive: Germania şi Uniunea Sovietică. Cele trei victime sunt România, Ungaria, Finlanda.

Spre deosebire de multele cărţi scrise pe marginea celui de al doilea război mondial, volumul lui Larry L. Watts se ocupă de raporturile dintre marile puteri şi ţările mici în cadrul alianţei, demonstrând, pe de o parte,interesul meschin al revizioniştilor şi capacitatea marilor puteri de a trage foloase din orice conjunctura, iar, pe de altă parte, tragedia ţărilor mici condamnate să piardă, deoarece pe eforturile lor se consolidează marile imperii.

Volumul lui Larry L. Watts, „Aliaţi incompatibili”, nu este fireşte un bocet. Este o analiza lucidă, bazată pe documente şi demonstrază impecabil eforturile depuse de liderii celor trei ţări de a-şi păstra cu orice preţ suveranitatea, fie ea doar de formă, capacitatea de luptă cu inamicii puternici şi flămânzi, sacrificiile la care sunt supuse popoarele pentru a satisface vanităţile unor conducători megalomani.

La origine teză de doctorat, „Aliaţi incompatibili” este un studiu remarcabil, care aduce cercetarea la zi, profitându-se de noile documente aflate în arhivele desecretizate.

Printre multele merite ale cărţii lui Larry L. Watts, „Aliaţi incompatibili”, remarcăm obiectivitatea demersului ştiinţific, concluziile sale sobre, bazate exclusiv pe documente credibile, surse la prima mână, cum s-ar spune, probitatea istoricului şi dragostea de a depista adevărul din noianul de informaţii contradictorii, false sau doar superficiale uneori.

Din documente, printre altele, reiese ideea fixă a liderilor Ungariei de a ocupa cât mai mult spaţiu din teritoriul Românesc, visele lor absurde cu privire la… Banat şi la Sudul Transilvaniei.

Nu aş putea încheia această scurtă prezentare fără să remarc imaginea mareşalului Ion Antonescu, figura unui brav ostaş care are tăria să-l înfrunte pe Hitler ori de cate ori are prilejul şi grija lui pentru viitorul poporului român, portrtet în totală opoziţie cu propaganda bolşevică de ieri şi de azi.

Scrisă cursiv, privind obiectiv realitatea, fără idei preconcepute, cartea lui Larry L. Watts, „Aliaţi incompatibili”, este un studiu de excepţie, un dar făcut de un străin istoriografiei române.

Autorul şi editura RAO merită nu doar aprecieri, ci şi elogii, iar cartea ar trebui să se afle în biblioteca oricărui român.

Petre Anghel

Sursa: Ziaristi Online

Foto: Viorel Patrichi si Victor Roncea

Vedeti si: VIDEO. Premiera lansării noii carţi a lui Larry Watts, “Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich”, la Casa Academiei cu prof. Ilie Bădescu, la aniversarea Basarabiei. EXCLUSIV

Info: “Aliati incompatibili” se lanseaza azi la Suceava si maine la Bacau, in prezenta autorului

Prof Ilie Badescu, Petre Anghel si Larry Watts la Inst 25.03.2014

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Petre Anghel (3.02.1944 – 4.04.2015). Cuvânt şi Fotografii In Memoriam, de Ilie Bădescu şi Dinu Lazăr | Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.