O ştire curioasă: Ştefan cel Mare şi Sfânt, trecut în sinaxare de una din Bisericile ortodoxe din Ucraina - Ziaristi OnlineZiaristi Online

O ştire curioasă: Ştefan cel Mare şi Sfânt, trecut în sinaxare de una din Bisericile ortodoxe din Ucraina

Sinod Ucraina

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina în cadrul ședintei sale din 16 septembrie 2014, sub conducerea Mitropolitului de Kiev, Onufrie, a inclus în sinaxarele sale pe Sfântul Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a carui pomenire se face pe 2/15 iunie.

Sfântul Stefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. Astăzi, în unele regiuni, unde este Biserica Ortodoxă Ucrainiană, Sfântul Ștefan cel Mare este foarte slăvait de către credincioși iar în cinstea lui sunt construite și ii sunt dedicate biserici.

Sfântul Ștefan a domnit între 1457 și 1504 și este cunoscut pentru că a construit și a incurajat construirea a zeci de biserici și mănăstiri pe întreg teritoriul Moldovei. În plus, el a câștigat o victorie împotriva tătarilor și a rezistat Imperiul Otoman. Sfintle sale moaștele sunt la loc de închinare în Mănăstirea Putna, România.

Sursa traducerii: Ortodoxie.com: L’Église orthodoxe d’Ukraine introduit dans son ménologe saint Étienne III le Grand, voïvode de Moldavie

Nota Red.: Atunci poate se apucă “fraţii” noştri să defalsifice şi istoriile Cetăţilor româneşti de la Nistru, de la Hotin la Cetatea Albă.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.