O ştire curioasă: Ştefan cel Mare şi Sfânt, trecut în sinaxare de una din Bisericile ortodoxe din Ucraina - Ziaristi OnlineZiaristi Online

O ştire curioasă: Ştefan cel Mare şi Sfânt, trecut în sinaxare de una din Bisericile ortodoxe din Ucraina

Sinod Ucraina

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina în cadrul ședintei sale din 16 septembrie 2014, sub conducerea Mitropolitului de Kiev, Onufrie, a inclus în sinaxarele sale pe Sfântul Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a carui pomenire se face pe 2/15 iunie.

Sfântul Stefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. Astăzi, în unele regiuni, unde este Biserica Ortodoxă Ucrainiană, Sfântul Ștefan cel Mare este foarte slăvait de către credincioși iar în cinstea lui sunt construite și ii sunt dedicate biserici.

Sfântul Ștefan a domnit între 1457 și 1504 și este cunoscut pentru că a construit și a incurajat construirea a zeci de biserici și mănăstiri pe întreg teritoriul Moldovei. În plus, el a câștigat o victorie împotriva tătarilor și a rezistat Imperiul Otoman. Sfintle sale moaștele sunt la loc de închinare în Mănăstirea Putna, România.

Sursa traducerii: Ortodoxie.com: L’Église orthodoxe d’Ukraine introduit dans son ménologe saint Étienne III le Grand, voïvode de Moldavie

Nota Red.: Atunci poate se apucă “fraţii” noştri să defalsifice şi istoriile Cetăţilor româneşti de la Nistru, de la Hotin la Cetatea Albă.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

 1. Poate ar trebui s[ ne uităm şi la latura geopolitică a faptului. Mie îmi pare că prin acest lucru se subliniază de către ucrainienii MAJORITAR ORTODOCŞI că asupra lor au existat influenţe foarte puternice venind DINSPRE Occident (adică dinspre Moldova) şi mai puţin dinspre Orient (adică dinspre Muscalia). Să ne mai gândim şi la rolul jucat de un alt român, un os de domn chiar, Sfântul Mitropolit Petru Movilă al Kievului.

 2. Anonim

  Ar fi bine daca aceasta ar insemna un gest de solidaritate ortodoxa sau de recunoastere a meritelor marelui domnitor.

  Relele bietei Moldove au venit cel mai mult de la ‘fratii’ ortoocsi, de la rusi prin forta lor bruta si de la ucraineni prin defularea de fosta colonie moscovita.

  A nu se ignora faptul ca, dupa 1917, Ucraina proaspat independenta viza sa ia locul Rusiei in teritoriul dintre Prut si Nistru, pretinzind nici mai mult nici mai putin ca este pamint ucrainean. Aproximativ doua decenii mai tirziu, bestia Molotov pretindea ca respectivul teritoriu este populat in majoritate de ucraineni.

  In zilele noastre, dupa ce a devenit iar independenta, Ucraina nu si-a temperat deloc expansionismul. In viziunea sa, tot Maramuresul si toata Bucovina reprezinta teritoriu ucrainean. Daca memoria nu ma tradeaza, aceasta a fost declaratia facuta de un reprezentant ucrainean chiar in Parlamentul Romaniei.

  Cauza Ucrainei in conflictul cu Rusia nu poate fi si cauza noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.