O nouă fotografie a lui Mihai Eminescu? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

O nouă fotografie a lui Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu oare - semnul intrebarii - o noua fotografie via ColoRostariu - Ziaristi OnlineCu puţin timp în urmă, artistul Florin Rostariu, cunoscut mai ales utilizatorilor de Facebook prin pagina sa, ColoRostariu, a colorat o fotografie primită prin poşta electronică la o calitate destul de slabă, care l-ar fi înfăţişat pe Mihai Eminescu, potrivit expeditorului, un anume Steve Gurrey. Într-adevăr, din fotografia îmbunătăţită prin colorare de Florin Rostariu, un tânăr frumos, care aduce cu Eminescu, priveşte spre zări. Dar este el Eminescu? Dacă da, am putea vorbi de o a cincea fotografie care să se adauge la cele patru certe, ce reflectă trecerea prin viaţă a Românului Absolut.

Mihai Eminescu - cele patru fotografii cunoscute via Ziaristi Online

Analizând situaţia cu Florin Rostariu acesta a avut amabilitatea să ne trimită şi foto-comparaţiile antropometrice pe care le-a făcut şi pe care le puteţi vedea mai jos. Graficianul, deşi pare convins, şi-a menţinut, totuşi, o foarte mică rezervă, afirmând că este “presupus a fi Mihai Eminescu pe când avea 22 de ani”, pentru a sublinia apoi: “Vreau să precizez că urechea este o dovadă de necontestat în comparaţia cu mai bătrânul Mihai Eminescu. Nici măcar gemenii nu au urechile identice! Am gasit opt asemanari perfecte care m-au făcut sigur că acest portret este al lui Mihai Eminescu!”

Tanar - Fotografie de epoca

Credeti ca in aceasta fotografie este Eminescu?

Pentru a ne lămuri mai bine l-am consultat şi pe eminescologul Nae Georgescu, fost bibliotecar la Academia Română şi autorul monumentalei lucrări de reconstituire a “Poesiilor” lui Mihai Eminescu, care tocmai contestase o altă fotografie ce l-ar fi reprezentat pe Eminescu, expediată de un anume Shamir Lustig (foto alăturat).

Iată ce ne-a declarat reputatul eminescolog: “Orice expertiză de acest fel se face cu obiectul în faţă. Interesează materialul, dar şi înscrisurile. Doar imagini – asta aminteşte de Nastratin Hogea care şedea lângă o gogoşerie şi negustorul i-a cerut bani pentru că nu se mai sătura privind şi savurând mirosul. Nastratin a scos banii din pungă, i-a zornăit prin faţa negustorului – şi i-a replicat: La miros de gogoşi plătesc cu zornăit de arginţi. La prima vedere, tânărul din noua fotografie pare tern, nu are foc în priviri, nu are ideal. Fruntea nu este lată, gâtul este scurt, părul nu este negru pana corbului, îmbinarea sprâncenelor nu se potriveşte cu cea din portretele canonice. Altfel, în 1872 Eminescu era la Viena şi la Berlin, dar se ştie că el călătorea mult şi nu prea lipsea, de sărbători, de acasă sau de la Cernăuţi, unde avea rude şi prieteni. Este posibil să se fi fotografiat la Cernăuţi în 1872 – dar .. cu chipul său.
Mare importanţă are provenienţa fotografiei: în ce împrejurări a fost găsită, la cine s-a păstrat, unde, etc. Dar, repet, obiectul trebuie analizat de visu.”

Cum n-avem posibilitatea aceasta ne mărginim la a lansa, totuşi, spre lumea specialiştilor, spre corecta evaluare, la 165 de ani de la naştere, şi această nouă imagine ce se presupune a-i aparţine marelui nostru înaintaş, jurnalistul, poetul, scriitorul, economistul, geopoliticianul şi gânditorul naţionalist Mihai Eminescu. (V.R.)

Sursa: Ziaristi Online

Eminescu oare - sepia - o noua fotografie via ColoRostariu - Ziaristi Online

Eminescu comparatie - o noua fotografie via ColoRostariu - Ziaristi Online

Eminescu asemanari - o noua fotografie via ColoRostariu - Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: INEDIT: Prima scriere monahală din lume relevată de monahul Filotheu Bălan de la Petru Vodă. Larry Watts începe un serial despre “turiştii” sovietici din decembrie 1989. Eminescu şi libertatea românilor | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.