Oficiali români au comemorat Masacrul de la Fântâna Albă la Varniţa şi în Parlamentul României - FOTO/VIDEO. "Și după 74 de ani lacrimile nu încetează să curgă" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Oficiali români au comemorat Masacrul de la Fântâna Albă la Varniţa şi în Parlamentul României – FOTO/VIDEO. “Și după 74 de ani lacrimile nu încetează să curgă”

Masacrul de la Fantana Alba

Masacrul de la Fantana Alba comemorat in Parlamentul Romaniei de ZiaristiOnlineTV
Astăzi, pentru prima oara în istoria post-decembristă a legislativului român, la cererea deputatul basarabean Eugen Tomac, Parlamentul României a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Masacrului de la Fântâna Alba, petrecut în urmă cu 74 de ani (video). Eugen Tomac a participat la manifestările de la Fântâna Alba, împreună cu senatorul Viorel Badea şi secretarul de stat al MAE – DPRP Ioan Sebastian Hotca (foto mai jos). Totodată, ministrului delegat pentru Relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a dat publicităţii urumătorul Comunicat în memoria victimelor de la Fântăna Albă:

“Fântâna Albă este un loc al durerii românilor de pretutindeni. Pe 1 aprilie 1941 mii de români din Nordul Bucovinei au fost uciși când încercau să treacă în România, fugind din partea de țară ocupată de soviete. Exodul românilor bucovineni a fost o fugă din fața terorii – a unei terori fără limite, în fața căreia valoarea vieții umane, dreptul neamurilor de a trăi în vetrele părinților și strămoșilor nu aveau nici o valoare, a unei terori capabile oricând să recurgă la crimă individuală sau colectivă pentru a-și atinge scopurile.

Oameni neînarmați, purtând în frunte steagul alb al păcii, tineri și bătrâni, bărbați și femei, copii au fost, în acea zi tristă, mitraliați fără milă, fără nici o diferențiere, iar trupurile lor au fost aruncate  în gropi comune, pentru ca nu doar viețile să le fie luate ci și numele și amintirea.

Una dintre tradițiile poporului român este pomenirea celor plecați dintre noi – se crede că ei trăiesc veșnic dacă nu sunt uitați. Nu-i putem uita pe cei care au căzut victime ale terorii – pentru că puterea lor de a înfrunta loviturile cu demnitate hrănește puterea noastră de a ierta și  privi cu inima deschisă către ceilalți.” (Sursa: DPRP)

Și după 74 de ani lacrimile nu încetează să curgă

Parintele Melchisedec la Fantana Alba 2015

Varniţa, un loc de lângă Fântâna Albă, este foarte pitoresc. Aici regizorii ar putea turna filme, iar pictorii — picta peisaje. Numai că Varniţa este cunoscută ca loc al uneia dintre cele mai tragice file din istoria Bucovinei — masacrarea de către grănicerii sovietici a concetăţenilor noştri care au vrut să scape de regimul totalitar.

În fiecare an, la 1 aprilie, în locul acesta sunt omagiaţi cei ucişi fără vină în 1941. Aşa a fost şi ieri: pentru a comemora victimele acelui eveniment sângeros şi a se ruga pentru odihna sufletelor lor au venit şeful Administraţiei regionale de stat Alexandr Fişciuc, vicepreşedintele Consiliului regional Iaroslav Curco, şeful Administraţiei raionale de stat Gheorghe Pridii şi preşedintele Consiliului raional Grigori Vanzureac, Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României Ioan Sebastian Hotca, Consulul General al României la Cernăuţi Eleonora Moldovan, deputatul poporului din Ucraina Grigore Timiş, reprezentanţi ai Parlamentului României şi mulţi alţi oameni de suflet din cele două ţări vecine.

Manifestarea a început cu un serviciu divin oficiat de un sobor de preoţi condus de stareţul Mănăstirii Putna Melchisedec (Velnic) şi protopopii raioanelor Hliboca şi Storojineţ Ioan Gorda şi Vasile Covalciuc. Mitingul de doliu a fost moderat de primarul satului Volcineţii Vechi Petro Ostaficiuc. El a oferit primul cuvânt şefului Administraţiei regionale de stat Alexandr Fişciuc (care este, de altfel, primul dintre guvernatorii Bucovinei care a venit să-i comemoreze pe bucovinenii paşnici care au fost ucişi la 1 aprilie 1941). Domnul Fişciuc a spus că „până azi nimeni nu ştie precis câţi oameni au împuşcat aici ostaşii moscoviţi”. De asemenea, el le-a mulţumit oaspeţilor din România pentru ajutorul pe care statul vecin îl acordă poporului ucrainean în vremurile grele prin care trece.

Secretarul de Stat MAE-DPRRP Sebastian Ioan Hotca la Fantana Alba 2015Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României Ioan Sebastian Hotca (foto dreapta) a spus în discursul său: „Evenimentele sângeroase de la 1 aprilie 1941 sunt o pată neagră în istoria naţiunii române. Este o rană adâncă, care nu s-a vindecat nici azi. Datoria noastră morală este de a-i pomeni pe acei oameni, a le povesti generaţiilor viitoare despre ei”. La rândul său, nou numitul şef al Administraţiei raionale de stat Gheorghe Pridii a menţionat: „An de an, în această zi de primăvară suntem cuprinşi de durere când ne gândim la cei al căror sânge s-a vărsat la Varniţa. Până când aici vor veni oameni, până atunci va fi vie amintirea despre cei ucişi”.  Discursuri emoţionante au rostit şi alţi înalţi oaspeţi: deputatul poporului din Ucraina Grigore Timiş, Consulul General al României la Cernăuţi Eleonora Moldovan, preşedintele Consiliului raional Grigori Vanzureac, senatorul Parlamentului României Viorel Badea.

La monumentul martirilor au depus coroane şi flori conducătorii regiunii şi ai raionului, delegaţii din partea Consiliului judeţean Suceava în frunte cu consilierul Ioan Abutnăriţei, a Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi ţinutului Herţa” în persoana profesorului Vasile Adăscăliţei, a societăţilor de cultură ale românilor din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava. Au adus un omagiu victimelor masacrului de la 1 aprilie 1941 şi membrii studioului de poezie patriotică al tineretului din Hliboca, artiştii amatori de la Căminul cultural din Pătrăuţi şi elevii Liceului „Ion Nistor” din Vicovul de Sus, judeţul Suceava.

Gheorghe SEMENIUC / Monitorul de HLIBOCA

Troita de la Putna In Memoriam victimele de la Fantana Alba  1 04 2015 - Foto Viorel Badea

Viorel Badea la Fantana Alba 2015

Eugen Tomac la Fantana Alba 2015

La Fantana Alba 2015

Copiii la Fantana Alba 2015

Copiii nostri la Fantana Alba 2015 cu Eminescu

Foto: Neamul Românesc, Petro Mitraniuc, DPRP, Eugen Tomac, Viorel Badea, Zorile Bucovinei

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.