Pentru ce au fost reţinuţi de DNA cu sprijinul SRI Gabriel Berca, fostul ministru de Interne în Guvernul Ungureanu şi Nicolae Ioţcu, fost şef de campanie al lui MRU la Arad - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Pentru ce au fost reţinuţi de DNA cu sprijinul SRI Gabriel Berca, fostul ministru de Interne în Guvernul Ungureanu şi Nicolae Ioţcu, fost şef de campanie al lui MRU la Arad

Ungureanu Berca Iotcu Falca DNA SRI23 iulie 2015
Nr. 1310/VIII/3

COMUNICAT

În completarea comunicatului 1246/VIII/3 din 09 iulie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 și până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului BERCA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.
Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Berca Gabriel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 24 iulie 2015, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: DNA

Președintele CJ Arad, prins în flagrant de DNA cu 10.000 euro mită

Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea 10.000 de euro mită, au declarat vineri pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DNA — Structura Teritorială Timișoara efectuează percheziții la domiciliul șefului CJ Arad, dar și la Consiliul Județean.

Sursele susțin că acesta este acuzat de trafic de influență pentru acordarea preferențială a unor contracte. Aceleași surse spun că este vorba despre un contract de achiziții publice pentru Spitalul Județean Arad.

Șeful CJ și-ar fi exercitat influența în cadrul procedurii organizate pentru atribuirea în 2014 a contractului privind “Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad” pentru câștigarea de către o asociere în participațiune a două firme, fapt care s-ar fi și realizat, deoarece caietul de sarcini a fost întocmit în favoarea acestora, au arătat sursele.

Valoarea contractului ar fi fost estimată la peste 1.600.000 euro.

Aceleași surse au menționat că, în 22 iulie, Nicolae Ioțcu ar fi primit printr-un intermediar 35.000 lei, iar vineri ar mai fi primit suplimentar și suma de 10.000 euro, de la reprezentantul uneia dintre firmele câștigătoare. Conform surselor, el ar mai fi urmat să primească, în august, încă 20.000 euro de la reprezentantul celeilalte firme.

Sursele au mai precizat că la momentul flagrantului șeful CJ Arad ar fi încercat să scape de banii primiți drept mită.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Revista Presei Române şi Maghiare în Cazul Gyorgy Frunda – Turnător la Securitate | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.