O tânără din Basarabia sculptează o întreagă lume într-o bucată de lemn - Ziaristi OnlineZiaristi Online

O tânără din Basarabia sculptează o întreagă lume într-o bucată de lemn

Laura Muruzuc din satul Răuțel, raionul FăleștiTânăra care redă povești pe tacâmuri din lemn

Iubitorii de tradiție, folclor și frumos au rămas surprinși când au văzut că pot cumpăra obiecte cioplite în lemn nu de la un bătrân, care încă mai ține aprinsă flacăra acestui meșteșugărit deosebit, dar de la o tânără studentă, care a preluat dragostea pentru „a scrie povești pe lemn” de la tatăl său, informează Moldnova, preluată de Ziaristi Online.

Meșterii cioplitori în lemn spun că strămoșii noștri nu degeaba foloseau în bucătărie linguri și vase de lemn, având în vedere că acestea nu zgârie tigăile, nu degajează toxine și păstrează gustul natural al bucatelor. Laura Muruzuc din satul Răuțel, raionul Fălești, a învățat să facă obiecte de uz gospodăresc de la tatăl său Dumitru Muruzuc care a ridicat meșteșugul popular la nivel de artă fără a se îndepărta de la stilul tradițional.

“Răbdare, pasiune, perseverență, dragoste”

Transmiterea meșteșugului popular este un proces ce nu poate fi explicat, Laura spune că trebuie simțit pentru a fi înțeles. „Toate acestea nu se fac într-o zi, e vorba de dăruirea celui care transmite și răbdarea celui care primește. Răbdare, pasiune, perseverență, dragoste față de ceea ce faci. Zi de zi, la fel cum ai urca niște trepte. La început te bucuri copilăros de mici detalii ca mai apoi mâinile tale să creeze lucrări ce te vor duce dincolo de timp. Un meșteșug popular se transmite prin toți cei care știu că menirea omului este să creeze”, afirmă Laura, studentă în anul II la Facultatea de Jursnalism și Științe ale Comunicării, USM.

Folclorul nu poate pierde în fața lispei de valori

Laura Muruzuc este convinsă că „un singur om nu va aduce victoria folclorului autentic asupra nonvalorii. „Acest lucru îl poate reuși doar un popor. Nici nu cred că folclorul autentic poate pierde în fața lipsei de valori. Folclorul e mai presus decât clasificările noastre, e mai presus decât nonvalorile, care trec la fel cum se trec și oamenii. Pot ciopli în lemn, e încercarea mea de a face, nu doar a vorbi, e felul meu de a manifesta respect față de un neam care a trecut prin greu, dar și-a menținut verticalitatea. E dragostea mea față de puterea omului de la țară”, a afirmat tânăra meșteriță.

Citiţi povestea integrală, însoţită de fotografii, la MOLDNOVA.EU

Laura Muruzuc din satul Răuțel, raionul Fălești - Basarabia - Lucrari in Lemn

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.