Ministrul pentru Românii de Pretutindeni încearcă imposibilul în cazul Cameliei Smicală: un dialog instituţional cu Finlanda, refuzat cu obstinaţie până acum. Un deputat cere intervenţia Premierului şi Preşedintelui - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni încearcă imposibilul în cazul Cameliei Smicală: un dialog instituţional cu Finlanda, refuzat cu obstinaţie până acum. Un deputat cere intervenţia Premierului şi Preşedintelui

De doi ani de zile, de când a început calvarul răpirii copiilor Cameliei Smicală, doctoriţa din Finlanda, autorităţile finlandeze au refuzat, în pofida oricărei convenţii internaţionale, realizarea unui dialog instituţional româno-finlandez. Ieri, de Ziua Românilor de Pretutindeni, ministrul Andreea Păstârnac a făcut şi un anunţ pe această temă, după cum ne informează jurnalistul Florin Puşcaş:

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, duminică, referindu-se la cazul Cameliei Smicală, că la nivelul comitetului interministerial care gestionează acest subiect se încearcă trimiterea în Finlanda a unor experţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului care să intre în dialog cu specialiştii finlandezi.

“În ultimele zile am avut un dialog extrem de intensificat cu colegii noştri de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi încercăm, la nivelul comitetului interministerial, să trimitem experţi din România care, conform legii pot să intre în legătură cu cei doi minori, cu familia şi în felul acesta să intensificăm dialogul la nivel de experţi care, într-adevăr, poate să aducă beneficii reale în ceea ce priveşte soluţionarea cazului”, a declarat ministrul, potrivit AGERPRES.

Ea a adăugat că se doreşte ca această măsură să fie pusă în aplicare “cât mai curând”.

“Aşteptăm săptămâna viitoare să avem încă o dată o întrunire în format restrâns a comitetului interministerial, cu participarea colegilor noştri de la Ministerul de Interne, Ministerul Muncii şi cel al Afacerilor Externe, tocmai pentru a avea o dată care să fie cât mai curând posibil”, a mai spus Păstîrnac.

Totodată, deputatul de Diaspora Doru Coliu a anunţat tot ieri că la aniversarea Zilei Românilor de Pretutindeni a atras atenția asupra dramei doctoriţei Camelia Smicală şi asupra faptului că România trebuie să își apere fiecare cetățean, oriunde s-ar afla în lume.Am anunțat că o să boicotez relațiile bilaterale și comerciale dintre cele două state și vom organiza proteste în toată țara și toată Europa până când doamna Smicala își va recupera copiii!”, a transmis Doru Coliu. Acelaşi deputat a afirmat public: “Îl rog pe domnul Președinte al românilor Klaus Iohannis și domnul Prim-Ministru Grindeanu să intervină prompt în cazul doamnei Camelia Smicală, astfel încât copiii să se întoarcă acasă la mamă!”

Doctoriţa Camelia Smicală din Piatra Neamţ, stabilită de 12 ani în Finlanda, a fost condamnată la şase luni de arest pentru defăimarea autorităţilor atunci când executorii judecătoreşti i-au luat copiii. Aceasta a fost acuzată că i-ar fi defăimat pe executorii judecătoreşti care au intervenit în forţă, în urmă cu doi ani, pentru a-i prelua copiii. Românca este mama a doi copii de 11 şi, respectiv, 10 ani.

Sursa:  Ştiri pe Surse

Preluare: Ziaristi Online

Vedeţi şi: Camelia-Smicala-Vs-Finland.blogspot.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.